Müzik veya ses ile terapi yönteminde, bedensel ve ruhsal sağlığın iyileştirilmesi için müziğin farklı yönlerinden faydalanılır. Bu yöntem ile kişi, deneyimli bir uzman eşliğinde terapiden fayda sağlar. Müzik terapisinin kapsadığı faaliyetler müzik dinlemenin yanı sıra, müziğe eşlik ederek şarkı söylemek, müziğin ritmine göre hareket (dans gibi) etmek ve enstrüman çalmayı kapsayabilir. Ses ile terapinin, Antik Yunan dönemine dayandığı düşünülmektedir. Tarih boyunca müzik; askeri birliklere moral ve güç vermek, çalışmada hız ve verimi arttırmak ve ilahiler söylenerek kötü ruhları kovmak gibi birçok amaçla kullanılmıştır. Günümüzde yapılan araştırmalarda ise müziğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, stres düzeylerini düşürdüğü ve prematüre bebeklerin sağlıklı gelişimine katkıda bulunduğu vb daha birçok yararı keşfedilmiştir.
- Anksiyete bozuklukları
- Depresyon
- Travmatik stres bozukluğu
- Bunama
- Otizm spektrum bozukluğu
- Öğrenme güçlükleri
- Psikiyatrik ve davranışsal bozukluklar
- Kanser
- Müzik Terapisinin Faydaları
- Stresi azaltır
- Sık ruh hali değişimlerini dengeler
- Kan basıncını düşürür
- Kolesterol seviyelerini düşürür
- Koroner arter hastalığı ve felç riskini azaltır
- Uyku kalitesini arttırır
- Ağrıları azaltır
Müzik terapisinin nasıl uygulandğı kullanılan metota göre değişiklik göstermektedir. Birçok terapi seansı bir uzman ile birebir gerçekleşir. Seanslar, bir hoparlör veya enstrümandan müzik dinlerken oturmak ya da uzanmak, akort çatalı gibi özel bir alet kullanılarak kişinin vücuduna titreşim uygulanması gibi faaliyetleri içermektedir. Metota bağlı olarak hastadan şarkı söylenmesi ya da çalan müziğin ritmine göre hareket etmesi istenebilirken, öte yandan sadece uzanıp ya da oturur vaziyette müzik dinleyerek de seanslar uygulanabilir.
Müzik terapisinde sese ilaveten farklı enstrümanlar da tedavide yer alabilir:
- Tibet çanağı
- Akort çatalı
- Pan flüt (panflüt)
- Arp
- Davul
Bazı metotlarda gitar, piyano vb başka enstrümanlar kullanılabilir.
Terapide birçok farklı yöntem bulunmaktadır ve bunlardan bazıları Nordoff-Robbins tekniği, Bonny metotu, nörolojik müzik terapisi ve meditasyondur.
Her ne kadar bazı metodlar üzerine yapılan araştırmalar kısıtlı olsa da, müzik terapisinin rahatlama ve stres yönetiminde etkili olduğu ve birçok sağlık sorununda da faydalı olabileceği kanıtlanmıştır.