En İyi 22 Yapay Zeka Uygulaması [Asistan/Video/Eğitim]

Yapay zeka algoritmaları, insan zekasına benzer şekilde verileri işleyerek sonuçlar üretebiliyor ve bu nedenle birçok alanda uygulanabiliyorlar. İşte, en popüler yapay zeka uygulamaları hangileri? Yapay zeka ile neler yapabiliriz? Gelin, birlikte inceleyelim.

3 Nisan 2023 Pazartesi 16:26 | Son Güncellenme:
20 dakika okunma süresi

Yapay zeka teknolojisi son yıllarda hayatımızın her alanında büyük bir etki yaratıyor. İnsanların işlerini kolaylaştıran, hayatı daha akıllı hale getiren Yapay Zeka uygulamaları geliştirilmeye devam ediyor. Peki, en popüler Yapay Zeka uygulamaları hangileri?

En İyi Yapay Zeka Uygulamaları

Bugünlerde uygulama kullanıcıları kişiselleştirilmiş deneyimler, sezgisel tasarım ve anında memnuniyet istiyor. Yapay zekayı bu uygulamalara dahil etmek, hangi sektörde olurlarsa olsunlar şirketlerin kullanıcıları tatmin etmesini kolaylaştırıyor. Bir kullanıcı ister bir fotoğrafı düzenlemek, ister yeni dil öğrenmek ya da bir telefon görüşmesini yazıya dökmek istesin, genellikle bunun için bir yapay zeka uygulaması mevcut.

Peki, hangi Yapay Zeka uygulamaları en çok tercih ediliyor? Hangi sektörlerde Yapay Zeka uygulamaları kullanılıyor? Bu soruların yanıtlarını net bir şekilde ele alacağız.

Fotoğraf-Video Düzenleme Uygulamaları

1. Facetune

Fotoğrafları ve videoları üzerinde hızlı düzenlemeler yapmak isteyen kişiler için Facetune popüler bir kaynaktır. Genellikle cilt rötuşları yapmak, dişleri beyazlatmak, makyaj eklemek ve yüz şeklini değiştirmek için kullanılır. Uygulama ayrıca kısa bir süre önce kendi avatar oluşturucusunu kullanıma sunarak, kullanıcıların yapay zeka tarafından oluşturulan kostümler, saç stilleri, arka planlar ve daha fazlasıyla selfie'lerin seviyesini yükseltmelerine olanak tanıdı.

2. Lensa

Yapay zeka sanat üretimi söz konusu olduğunda Lensa kesinlikle ön planda yer alıyor. Son birkaç aydır, uygulamanın Sihirli Avatar özelliği, kullanıcıların sağladığı özçekimlerin sanatsal düzenlemelerini ve yinelemelerini oluşturma becerisiyle sosyal medyayı kasıp kavurdu. Prisma Labs tarafından yaratılan Lensa, şirkete göre mobil fotoğraf ve video oluşturmayı "bir sonraki seviyeye" taşımak için sinir ağı, bilgisayar görüşü ve derin öğrenme tekniklerini kullanıyor. Uygulama, kullanıcıların arka planı bulanıklaştırma gibi küçük düzenlemelerden, tamamen benzersiz render'lara kadar her şeyi yapmalarına olanak tanıyor.

3. StarryAI

StarryAI, basit bir metin istemini bir görüntüye dönüştürebilen bir yapay zeka sanat üreticisidir. Bunu başarmak için uygulama iki yapay zeka modeline dayanıyor. İlki, sanat eseri yaratımlarını oluşturmak için GAN'lar veya üretken düşman ağlar adı verilen belirli bir makine öğrenimi modeli sınıfı kullanıyor. İkincisi ise sanat eserleri ve görüntüler oluşturmak için kararlı difüzyon kullanıyor. StarryAI şu anda piyasada bulunan birçok metinden görüntüye oluşturucudan biridir ve kullanıcıların yapay zeka avatar'larından kendi değiştirilemez simgelerine kadar her şeyi yapmalarına olanak tanır.

Sanal Asistan Uygulamaları

4. Alexa

2014'teki lansmanından bu yana, Amazon'un Alexa'sı bir ev ismi haline geldi. Yapay zekalı sesli asistan, kullanıcıların liste yapmasına, alarm kurmasına, çevrimiçi ürün sipariş etmesine ve çok daha fazlasına olanak tanıyor. Ve gelişmiş doğal dil işleme yetenekleri, Alexa'nın sadece konuşulan dili anlamasına değil, aynı zamanda kullanıcılarla akıcı konuşmalar yoluyla üretmesine de olanak tanıyor. Uygulama ayrıca akıllı termostatlar, giyilebilir cihazlar, televizyonlar ve hatta arabalar gibi şeyleri, doğrudan kullanıcının telefonundan kontrol etmek için eşlik eden akıllı cihazlarla eşleştirilebilir.

5. Cortana

Adını popüler video oyunu serisi Halo'daki insansı yapay zeka karakterinden alan Cortana, Microsoft tarafından yaratılan sanal bir asistandır. Windows bilgisayarlar, Windows karma gerçeklik cihazları ve Xbox One'lar dahil olmak üzere çoğu Microsoft cihazında, ayrıca bir iOS ve Android uygulaması olarak mevcuttur. Diğer sanal asistanlar gibi Cortana da hatırlatıcıları ayarlamak, not almak, soruları yanıtlamak ve çok daha fazlası için eller serbest bir yol sunar. Cortana bunu başarmak için özellikle Bing arama motorunu ve diğer cihazlardan gelen verileri kullanarak, kullanıcılar için daha kişiselleştirilmiş deneyimler oluşturuyor. Ayrıca API'si çeşitli diğer Windows ve üçüncü taraf uygulamalarıyla çalışabiliyor.

6. Google Asistan

Şüphesiz, Google yapay zeka inovasyonu ve gelişiminde ön saflarda yer alıyor ve sanal asistanı piyasadaki türünün en gelişmişlerinden biri olarak kabul ediliyor. Doğal dil işlemeyi kullanan Google Asistan, hem ses hem de metin komutlarını destekliyor ve internet aramalarından diğer cihazların sesle etkinleştirilen kontrolüne kadar her şeyi halledebiliyor. Aslında, uygulama buzdolapları, ışıklar ve arabalar da dahil olmak üzere, tüm akıllı cihazlarla uyumludur. Kullanıcılar için gerçekten bağlantılı bir 'Nesnelerin İnterneti' deneyimi sağlar.

7. Siri

2011 yılında piyasaya sürülen Siri, yaygın olarak sanal asistanların OG'si olarak kabul ediliyor. Bu noktada, iPhone'lar, iPad'ler, saatler ve hatta televizyonlar da dahil olmak üzere, tüm Apple cihazları Siri ile donatılmıştır. Uygulama, metin mesajları göndermekten, çalan bir şarkıyı tanımlamaya kadar her şeyi yapmak için sesli sorguları ve doğal dil kullanıcı arayüzünü kullanıyor. Ayrıca zaman içinde kullanıcının diline, aramalarına ve tercihlerine uyum sağlayabiliyor.

Eğitim Uygulamaları

8. Duolingo

Hareket halindeyken Fransızca, İspanyolca, Mandarin veya başka bir yabancı dil öğrenmek isteyenler için Duolingo yararlı bir kaynak olabilir. Uygulama, düzinelerce küresel dilde dinleme, okuma ve konuşma alıştırmaları sağlarken, kullanıcıların geri gelmesini sağlamak için oyunlaştırma yönleri sunar. Duolingo'nun dersleri, yapay zeka kullanılarak her öğrenci için performansına göre özel olarak hızlandırılıyor ve seviyelendiriliyor. Uygulama ayrıca, çeşitli dillerin nüanslarını dikkate alarak, kurs iyileştirmeleri yapmak için veri ve makine öğrenimini kullanır.

9. ELSA Speak

ELSA Speak, kullanıcıların İngilizce konuşma becerilerini mükemmelleştirmelerine yardımcı olmak için yapay zeka kullanıyor. Konuşma verileri ve ses tanıma teknolojisi ile uygulama, kullanıcının aksanını dinleyebiliyor ve kullanıcının belirli kelimeleri ne kadar yakın telaffuz ettiğini belirlemek için kırmızı, sarı, yeşil renk kodlu bir sistem uyguluyor ve kullanıcının nasıl geliştirebileceğine dair ipuçları sağlıyor. Uygulama ayrıca dil yeterlilik değerlendirmeleri, kişiselleştirilmiş müfredat, ilerleme takibi ve kişiselleştirilmiş dersler de içeriyor.

10. Sokratik

Socratic, ortaokul ve lise öğrencilerine ev ödevlerinde yardım sağlıyor. Tek yapmaları gereken, telefonlarıyla üzerinde çalıştıkları şeyin fotoğrafını çekmek; yapay zeka, tamamlamalarına yardımcı olmak için görsel açıklamalar sunuyor. Google tarafından 2018 yılında satın alınan uygulama, gelişmiş metin ve konuşma tanıma özelliğini kullanıyor ve edebiyat, fizik, biyoloji, trigonometri ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli konularda yardım sağlıyor.

Finans Uygulamaları

11. Ally Financial

Ally Financial'ın mobil bankacılık uygulaması, soruları yanıtlamak, para transferlerini, ödemeleri gerçekleştirmek ve işlem özetleri sağlamak için makine öğrenimi tabanlı bir sohbet bot'una sahiptir. Bot hem metin hem de ses özelliğine sahip, yani kullanıcılar Ally'ye mesajlarını konuşarak ya da mesaj atarak iletebiliyor ve bot, otomatik olarak ihtiyaç duyduklarını karşılıyor. Ally ayrıca kredi onay sürecini kolaylaştırmak için yapay zeka kullanıyor;kredi belgelerinden veri çıkarıyor ve başvuru sahiplerinin kimliğini, istihdamını, gelirini ve diğer ilgili bilgileri doğrulamak için bunları birden fazla veritabanıyla karşılaştırıyor.

12. Cleo

Cleo, doğrudan kullanıcının banka hesabına bağlanarak bütçeleme yardımı sağlamak üzere özel olarak tasarlanmış bir sohbet robotudur. Yapay zeka ve doğal dil üretimini kullanan uygulama, genel finansal tavsiyelerin yanı sıra, kullanıcının ne istediğine göre benzersiz mesajlar da veriyor. Bir kullanıcı biraz sert sevgiye ihtiyaç duyduğunu hissederse, tek yapması gereken Cleo'ya, onları "kızartmasını" söylemek. Bot, son zamanlarda yaptıkları tüm savurgan harcamaların envanterini çıkarır. Eğer "gaza getirilmeleri" gerekiyorsa, kullanıcıya son zamanlardaki tüm iyi finansal davranışlarını hatırlatacaktır. Cleo ayrıca kullanıcıların belirli bütçeler ve hedefler belirlemelerine, harcamalarını takip etmelerine ve daha fazlasına yardımcı olur.

13. Fyle

Hem masa üstünde hem de mobil uygulama olarak kullanılabilen Fyle, çalışan gider yönetimini basitleştirmek için yapay zeka kullanıyor. Özellikle, gider raporlama, gerçek zamanlı veri çıkarma, seyahat talepleri, avansları, analizler ve çok daha fazlasını gerçekleştirebilir. Herhangi bir Visa işletme kredi kartıyla doğrudan entegre olan Fyle, çalışanlara işlemler hakkında otomatik bildirimler sağlar ve makbuzlarını doğrudan Gmail, Outlook ve Slack gibi diğer uygulamalar aracılığıyla göndermelerine olanak tanır.

Sağlık uygulamaları

14. Calm

Google Play Store'da 50 milyondan fazla indirilen Calm, bugün piyasadaki en popüler mobil meditasyon uygulamalarından biridir. Kullanıcıların uyumasına, rahatlamasına ya da odaklanmasına yardımcı olmak için rehberli meditasyon, uyku ve esneme hizmetlerinin yanı sıra, müzik ve sahneler de sunuyor. Uygulama ayrıca AWS tarafından geliştirilen makine öğrenimi destekli bir araç olan Amazon Personalize'ı kullanarak, kullanıcılara verilerine dayalı olarak daha kişiselleştirilmiş deneyimler ve öneriler sunuyor.

15. FitnessAI

Yalnızca bir iOS uygulaması olarak sunulan FitnessAI, kullanıcının deneyimine ve hedeflerine göre kişiselleştirilmiş antrenmanlar oluşturmak için yapay zeka kullanıyor. Yaklaşık 6 milyon önceden ayarlanmış antrenman ile yapay zeka; bir kullanıcı her egzersiz yaptığında her egzersiz için setleri, tekrarları ve ağırlığı optimize ediyor. Kullanıcılar ayrıca uygulama üzerinden zaman içindeki ilerlemelerini de takip edebiliyor.

16. Woebot Sağlık

Şirkete göre Woebot Health'in tescilli teknolojisi, kullanıcıların anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sağlık durumlarının semptomlarını değerlendirmek, bunlara yanıt vermek için psikoloji alanındaki onlarca yıllık araştırmaları gelişmiş yapay zeka ile birleştiriyor. Uygulamanın sohbet robotu, doğal dil işleme ve üretme yöntemlerini kullanarak, belirli bir kullanıcıyla istediği konuda sohbet edebiliyor. Ayrıca kendisine söylenenleri hatırlayabiliyor ve kendisiyle etkileşime geçildikçe öğrenmeye devam ediyor. Şirketin içerik direktörü Jade Daniels'a göre Woebot, kullanıcılara gerçek bir insan değil, bir chatbot olduğunu hatırlatmak konusunda da çok bilinçli. Built In'e 2020'de verdiği bir röportajda Daniels, "Kullanıcılar, yaşadıkları sorunlar ve bulundukları nokta hakkında açıkça konuşabiliyorlar," diyor. "Oysa diğer tarafta bir insan varsa, her zaman 'Yargılanıyor muyum?' hissi vardır." diyor.

17. Youper

Youper uygulaması, kullanıcılarla sohbet eden ruh sağlığı odaklı bir yapay zeka sohbet robotu içeriyor.

Harita ve Navigasyon Uygulamaları

18. Google Haritalar

Google Maps, akıllı telefonlardan alınan konum verilerinin yanı sıra, inşaat ve araba kazaları gibi konularda, kullanıcı tarafından bildirilen verileri bir araya getirerek trafikteki gelgitleri izliyor; tahmini varış zamanını belirliyor ve kullanıcılara gitmek istedikleri yere giden en hızlı rotayı sunuyor. Uygulama ayrıca yakın gelecekteki trafik koşullarını tahmin etmek için gelişmiş makine öğrenimi tekniklerini kullanıyor. Bunu, önce geçmiş trafik modellerini analiz ederek; ardından her iki veri setine dayalı tahminler oluşturmak için canlı trafik koşullarıyla birleştirerek yapar.

19. Waze

Her ne kadar 2013 yılında Google tarafından satın alınmış olsa da, Waze uygulaması Google Haritalar'dan ayrı bir varlık olmaya devam ediyor ve hem ana şirketinin GPS'inin hem de diğerlerinin en büyük rakibi. Aylık 140 milyon aktif kullanıcısı tarafından paylaşılan gerçek zamanlı trafik verilerine güvenmenin yanı sıra Waze, kullanıcılarına varış noktalarına en hızlı rotaları sağlamak için yapay zeka ve makine öğrenimini kullanıyor.

Şifreleme Uygulamaları

20. Google Kaydedici

Diğer birçok yapay zeka transkripsiyon hizmetinin aksine, Google'ın Kaydedicisi ücretsizdir; (kullanıcının bir Pixel akıllı telefonu olduğu sürece). Tek yapmaları gereken, uygulamayı açmak ve aramalarını kaydetmek için büyük kırmızı düğmeye basmak; aynı anda otomatik olarak yazıya dökülmesini sağlamak. Transkripsiyon tamamlandığında, kullanıcılar arama yapabilir (klasik Google), düzenleyebilir ve başkalarıyla tam olarak ya da parçacıklar halinde paylaşabilir. Kullanıcılar ayrıca sesi kolayca düzenleyebilirler; yani transkriptin bir bölümünü sildiklerinde veya taşıdıklarında, ilgili ses de onunla birlikte taşınacaktır.

21. Otter.ai

Hem çevrimiçi hem de mobil uygulama olarak kullanılabilen Otter.ai, Zoom ve Google video konferanslarının yanı sıra, telefon görüşmelerini kaydetme olanağı da dahil olmak üzere geniş bir hizmet yelpazesi sunuyor. Bu kayıtları konuşmacıya göre ayırarak otomatik olarak yazıya dökmek için yapay zeka kullanıyor. Transkripsiyon ayrıca, kayıttaki önemli konuşma noktalarını vurgulayan ve kullanıcıların bunlara hızlı bir şekilde atlamasına olanak tanıyan, karşılık gelen zaman damgalarıyla birlikte otomatik olarak oluşturulan bir taslak içerir.

22. Trint

Trint'in yapay zeka transkripsiyon hizmetleri Airbnb, Washington Post ve Nike gibi büyük kuruluşlar tarafından kullanılmaktadır. Yapay zeka özellikli mobil uygulaması, kullanıcıların içeriği kolayca kaydetmesine, yazıya dökmesine ve anında yayınlamasına, ayrıca notlar bırakmasına ve deşifre üzerinde düzenlemeler yapmasına olanak tanıyor. Trint'e göre, 30'dan fazla farklı dilde otomatik olarak transkripsiyon yapabiliyor ve tamamlanan transkripsiyonları 50'den fazla dile çevirebiliyor.

En İyi 7 Yapay Zeka Fotoğraf Uygulaması

ChatGPT ve Bing Chat: En İyi Yapay Zeka Hangisi?

Bilim Kurgu & Yapay Zeka Meraklılarının İzlemesi Gereken Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

Ocak Ayı Sergileri

Ocak Ayı Sergileri

12 dakika okunma süresi
Doğru Beslenme ile Kış Mevsiminde Kilo Vermenin İpuçları

Doğru Beslenme ile Kış Mevsiminde Kilo Vermenin İpuçları

2 dakika okunma süresi
Meghan Markle 2025 Yılını Yeni Instagram Hesabıyla Karşıladı

Meghan Markle 2025 Yılını Yeni Instagram Hesabıyla Karşıladı

1 dakika okunma süresi
Cildinizi Rahatlatan 5 Nemlendirici Önerisi

Cildinizi Rahatlatan 5 Nemlendirici Önerisi

4 dakika okunma süresi
2025'in Öne Çıkan 5 Estetik Trendi

2025'in Öne Çıkan 5 Estetik Trendi

5 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

2625 Metre Yükseklikte “Snow Yoga” Deneyimi

2625 Metre Yükseklikte “Snow Yoga” Deneyimi

Yeni Yıl Kararlarınızı Gerçekleştirmek İçin İpuçları

Yeni Yıl Kararlarınızı Gerçekleştirmek İçin İpuçları

İlişkilerde Dengeyi Yeniden Bulmak

İlişkilerde Dengeyi Yeniden Bulmak

Lena Perminova ve Aleksandr Lebedev Boşanıyor

Lena Perminova ve Aleksandr Lebedev Boşanıyor

Haftalık Gündem: Yeni Yılın İlk Haftasında Konuşulanlar

Haftalık Gündem: Yeni Yılın İlk Haftasında Konuşulanlar

Blake Lively Justin Baldoni Davası

Blake Lively Justin Baldoni Davası

Dijital Dünyaya Kısa Bir Ara: Sosyal Medya Detoksu

Dijital Dünyaya Kısa Bir Ara: Sosyal Medya Detoksu

Melek Mosso ile Merit Park Hotel'de Yeni Yıl Coşkusu

Melek Mosso ile Merit Park Hotel'de Yeni Yıl Coşkusu

Los Angeles'ta Dev Yangın: Hollywood Tahliye Edildi

Los Angeles'ta Dev Yangın: Hollywood Tahliye Edildi

Miniklerin Yeni Yıl Hediyeleri Minycenter'da

Miniklerin Yeni Yıl Hediyeleri Minycenter'da

Yılbaşı Gecesi Kutlamaları

Yılbaşı Gecesi Kutlamaları

Palandöken'de Sezon Açıldı

Palandöken'de Sezon Açıldı