Kitesurf Nedir? Kitesurf Nasıl Yapılır?

Uçurtma ve sörfü bir araya getiren Kitesurf nedir, nasıl yapılır? En temel tanımıyla, rüzgarın gücüyle su üzerinde denge kurmaya izin veren Kitesurf'ün, hangi mevsimlerde yapılması gerektiğinden, spor esnasında alınan güvenlik önlemlerine ve gerekli olan temel malzemelere dek merak edilenleri, Kitesurf için Türkiye'deki en iyi spotlardan biri olan Akyaka'daki Kitebeach eğitmenlerine sorduk.

YAZAR: Melda Yüzbaşıoğlu
26 Ocak 2023 Perşembe 13:00 | Son Güncellenme:
17 dakika okunma süresi

En temel tanımıyla, rüzgarın gücüyle su üzerinde denge kurmaya izin veren Kitesurf'ün, hangi mevsimlerde yapılması gerektiğinden, spor esnasında alınan güvenlik önlemlerine ve gerekli olan temel malzemelere dek merak edilenleri, Kitesurf için Türkiye'deki en iyi spotlardan biri olan Akyaka'daki Kitebeach eğitmenlerine sorduk.

Sıla Taş

Kitesurf Sporu Nedir?

Kitesurf, rüzgarın etkisiyle uçurtmaya gelen gücü bar ile kontrol ederek, board sayesinde suyun üstünde kayarak deniz ve rüzgar ile eşsiz bir ilişki kurabildiğimiz spor dalıdır.

Senin Kitesurf Hikayen Nasıl Başladı?

Doğayı izlediğimde ve bunun bir parçası olduğumu hissettiğimde mutlu oluyorum. Bu yüzden doğa sporlarına uzun zamandır ilgim vardı. Kitesurf sporunu sosyal medyada gördüm ve arkadaşımın tavsiyesi ile Akyaka'da başladım.

Uhudhan Mutlu

Kitesurf Sporu İçin Gerekli Olan Temel Ekipmanlar Neler?

Kitesurf için gerekli olan en önemli temel ekipman seviyenize, kilonuza ve rüzgarın şiddetine göre seçilmiş kite'tır. Ondan sonra yine aynı şekilde seviyenize, kilonuza ve rüzgarın şiddetine göre seçilmiş board'dur. Bir diğer temel ekipman ise harness diye adlandırdığımız kemerdir. Bu kemer kite ile aranızdaki bağlantıyı oluşturur. Son temel ekipman ise güvenlik amacıyla kullanılan, leash adını verdiğimiz, kite ile aranızda herhangi bir kaza durumunda sizi güvenli şekilde söz konusu durumdan kurtaracak güvenlik halatıdır. Bu ekipmanlardan sonra tercihinize göre kask veya soğuk havalarda kalınlıkları değişen wet-suit'leri kullanabilirsiniz.

Senin Kitesurf Hikayen Nasıl Başladı?

Okuduğum şehirde baristalık yaparken, çalıştığım yerde Akyaka'da Kitesurf eğitmenliği yapan biriyle tanıştım. Yaz sezonuna girdiğimiz o dönemde, Kitesurf için asistan aradıklarını söyledi. Uzun zamandır bu çevrede olmama rağmen daha öncesinde Kitesurf için sahile gitmemiştim, benim için çok farklı bir iş koluydu. Sonrasında bir anda kendimi elimde uçurtma ile sahilde buldum. Yaşadığım yer ve sahil arasındaki mesafe çok fazlaydı, neredeyse her gün iki saatimi yola harcıyordum. Temposu sürekli yüksek ve eğlenceli olan Kitrsurf'e iyi ki başlamışım. Tabii ki ilk zamanlarda çok fazla umutsuzluğa kapılarak yapamayacağımdan korktum. Sonrasında biraz sabır ve çabayla yaz sezonunun sonunda eğitmenlik sınavına girdim ve başarıyla tamamladım.

Yunus Kılıç

Kitesurf Sporu Hangi Mevsimlerde Yapılmalıdır?

Gökova Körfezi, yapısı itibariyle gün içinde artan, düzenli bir rüzgara sahiptir. Nisan ayının ilk haftasıyla birlikte esmeye başlayan rüzgar, ekim ayının sonuna kadar devam eder. 7 aylık bu süreçte rüzgarsız gün yok denecek kadar azdır. Termal rüzgar havanın ısınmasıyla birlikte öğlene doğru başlayıp, akşamüstüne kadar devam eder. Farklı şiddette esen termal rüzgar, başlangıç seviyesinden ileri seviye Kitesurf tutkunlarına dek herkes için uygundur.

Senin Kitesurf Hikayen Nasıl Başladı?

2017 yılında Gökova Körfezi'ne ilk geldiğim anı hiç unutamıyorum. Havada uçuşan rengarenk uçurtmaları gördüğümde deniz tutkunu biri olarak, rüzgarın gücüyle su üzerinde hareket edebilme fikri beni çok heyecanlandırmıştı. Sonrasında soluğu direkt sahilde aldım ve eğitmenim eşliğinde derslere başladım. Bu dersler sayesinde hem uçurtma kontrolünü ve su üzerinde hareket etme becerimi geliştirdim hem de güvenliğin önemini öğrendim. Temel eğitimimi tamamlamadıktan sonra, suya tek başıma çıkabilecek seviyeye geldim. Suya ilk kez tek başıma çıktığım anda hissettiğim adrenalin ve aldığım keyif zamanla benim için tarif edilemez bir tutkuya dönüştü. Kendimi her gün daha da geliştirdim. Dalgalarından üzerinden zıplamak ve havada özgürce hareket edebilmek Kitesurf'ü benim için bir yaşam tarzına dönüştürdü.

Emre Akkaya

Kitesurf Sporunu Kimler Yapabilir?

İltihabi romatizmal hastalıklar ya da kireçlenme olarak ifade edilen dejeneratif eklem hastalıkları -özellikle yaşla birlikte artan rahatsızlıklar- olmayan bireyler rahatlıkla Kitesurf yapabilir. Kişisel düşüncem spor için herhangi bir yaş ve kilo kıstasının da olmadığı yönünde. Sadece 35 kilogram olan bir çocuk bile bu sporu rahatlıkla yapabilir. Hatta çalıştığım okulda gözlemlediğim bir çocuk öğrencinin, söz konusu kiloda olmamasına rağmen bu sporu rahatlıkla yapabildiğine şahit oldum. 63 yaşındaki öğrencim -benim öğrendiğimden daha kısa sürede- Kitesurf yapmayı başardı. Bence Kitesurf'e dair eğlence her yaşta ve herkesin içinde.

Senin Kitesurf Hikayen Nasıl Başladı?

Benim Kitesurf hikayem yaşadığım bölgede popülerleşen bir spor olması ve içten içe bu spora sempati duymamla başladı. Aslında bu konuda biraz şansım ve fırsatım da vardı. Bu durumdan faydalanmak için de tanıdığım bir okulla görüştüm ve asistan olarak çalışmamı kabul ettiler. Çalıştığım günün ertesi günü Kitesurf yapmaya başladım ve spora dair ilk adımlarımı da atmış oldum.

Bora Ubuz

Kitesurf Sporunu Öğrenmek Ne Kadar Zaman Alır?

Öncelikle temel öğrenme yaklaşık altı saatten oluşuyor. Ancak bütün her şeyi öğrenme konusunda kesin bir saat vermek mümkün değil. Çünkü öğrencilerimin denge, kabiliyetleri ve anlama şekilleri tamamen birbirinden farklı ilerliyor. 6 saat kadar süren karadaki ve sudaki temel eğitimi, aksesuarları okul tarafından sağlıyoruz. Öğretmen olarak hem fiziksel hem de ekipman desteğini en iyi şekilde vermeye çalışıyoruz. Sonrası tamamen öğrencimizin isteğine bağlı olarak gelişiyor. Aslında Kitesurf düşündüğünüzden daha kolaydır. Ders sonunda eğitmeniniz sizi tek başına yapmanız için yeterli gördüyse, Kitesurf'e tek başınıza çıkabilirsiniz. Ayrıca farklı bir spor dalı ile uğraşıyorsunuz -misal kaykay sürmek ya da paten kaymak gibi- Kitesurf'ü öğrenmek daha kolay oluyor.

Senin Kitesurf Hikayen Nasıl Başladı?

5 yaşındayken karavan ve çadırımız ile birlikte ailecek Alaçatı'ya giderdik. Babam o zamanlar rüzgar sörfü yapardı. Ben de ilk kez bu spor dalı ile babam sayesinde tanıştım. Babam, öğrenme sürecinde çok destek oldu ve şansıma ben de çocukluktan itibaren su ile çok iyi anlaştım. Suyun üstünde olma hissi bana her zaman huzur ve mutluluk verirdi. Sörf tahtasına ilk çıktığım zamanı hatırlıyorum. Dengem iyi gibiydi ama tabii ki de ilk denemem olduğu için ağır ama bana –o zamanlar- tatlı gelen düşüşlerim olmuştu. Her alanda olduğu gibi asla bırakmadan devam ettim ve sonunda şu anda bulunduğum aşamaya geldim. Hala Kitesurf hakkında yeni şeyler öğrenmeye ve kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Kitesurf ile ilgili şöyle bir anım var: 2016-2017 senesiydi. Babam ani bir şekilde rotamızı Akyaka'ya çevirdi ve sahile ilk indiğimiz anda kulaklarımı uğuldatan rüzgarı ve güzel manzarasıyla beni büyülemişti. Kendimi oraya ait hissetmiştim. Kumların üstünde "C" şeklinde rengarenk uçurtmalar vardı, ilk gördüğüm anda aşık olmuştum. 1 sene sonra yeniden Akyaka'ya geldiğimizde asistan olarak başladım. 3'üncü yılı bitirdiğimde asistanlık görevimi tamamlamış ve dördüncü yılın sonunda eğitmenliğe başlamıştım.

Deniz Yılmaz

Kitesurf'ü Diğer Spor Dallarından Ayrı Kılan Bir Özelliği Var Mıdır?

Kitesurf'ü yaparken hissettiğiniz özgürlük hissi, sudan çıkan sesler, sizi dünyadan uzaklaştırmaya yetiyor. Ruhunuzun dinlendiğini ve tüm dertlerinizin geride kaldığını hissediyorsunuz. Aklınızda sadece o an Kitesurf oluyor. Her şey sizin kontrolünüz altında. Kitesurf yeri geldiğinde adrenalin dolu bir spora kolayca dönüşebiliyor. Birden fazla farklı stili var. İsterseniz serbest stil yapabilir, isterseniz hoplayıp zıplayabilir, isterseniz hız yapabilirsiniz. Özellikle suyu seviyorsanız, Kitesurf sizin için bambaşka bir hal alıyor.

Senin Kitesurf Hikayen Nasıl Başladı?

Fethiye'de doğup büyüdüm. Çalış Sahili'ne arkadaşlarımla birlikte denize girmek için giderdik. Kitesurf ile ilk kez orada karşılaştım ve hemen aşık oldum. Gidip bilgi aldım, Surf merkezi ile konuşup Kitesurf'e başlamak istediğimi söyledim. Onlar da 'Neden olmasın' dediler. Kitesurf hikayem böyle başladı, hala yapıyorum ve ilk gün ki gibi aşığım.

Aziz Atay

Kitesurf Sporunda İyi Bir Seviyeye Gelmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Kitesurf'te eğitim sürecinin ardından iyi bir seviyeye gelmek için doğru ve istikrarlı pratikler şart. Eğitim sürecinizi takriben arkasından yapacağınız 8-10 saatlik doğru ve istikrarlı pratiklerle, Kitesurf'te iyi bir seviyeye gelebilirsiniz.

Senin Kitesurf Hikayen Nasıl Başladı?

Kitesurf hikayem 2013 yılında Spor Bilimleri Fakültesi'ni kazandıktan sonra Akyaka'da başladı. Ardından bir yaz boyunca asistanlık yaptıktan sonra 2014 yılında eğitmenliğe başladım. Eğitmenliğimin ilk yıllarında 'Shadowing' sürecim oldu. Board sporlarının hepsini çok seviyorum, hepsinin zemini çok farklı. Ancak Kitesurf'te, denizde olay bambaşka. Suyun üzerinde rüzgarı hissetmek, özgürce dolaşmak... Kitesurf yaparken aklınızda başka hiçbir düşünce kalmıyor, sadece o ana odaklanıyorsunuz.

Enes Arslan

Kitesurf Eğitmeni Olmak İçin Hangi Aşamalardan Geçmek Gerekiyor?

Öncelikle temel eğitiminizi almış ve eğitmenlik sınavı için istenen bazı temel teknik hareketleri tamamlayıp, yeterli seviyeye gelmiş olmanız gerekiyor. Ardından Yelken Federasyonu sayfasından size uygun kursu seçip, başvuru yapmalısınız. Başvuru öncesinde Amatör Denizcilik belgesine de sahip olmalısınız. Kurs sonunda teorik ve uygulamalı eğitimi başarıyla tamamlarsanız, Kitesurf eğitmenliği belgesine sahip olabiliyorsunuz.

Senin Kitesurf Hikayen Nasıl Başladı?

Kitesurf ile sekiz yıl önce tanıştım. Eğitmenlik yaptığım sahilin barında çalıştığım zamanlardı. Takiben iki yıl içinde birlikte çalıştığım arkadaşlarımdan bazıları Kitesurf'e başlamıştı. Ben de iki yılın sonunda hem arkadaşlarımdan duyduğum hem de gözlemlediğim bu spora başlama kararı aldım. O günden beri Kitesurf eğitmenliğim devam ediyor.

Akyaka Keşif Rehberi

Modellerden İlhamla Spor Stili Oluşturun

Caresse Bodrum'da Vakkorama Watersports Championship

EN ÇOK OKUNANLAR

Modanın Şapka Dehası: Stephen Jones

Modanın Şapka Dehası: Stephen Jones

4 dakika okunma süresi
Bir Tenorun Hikayesi: Mario Frangoulis'in Sanatla Geçen 35 Yılı

Bir Tenorun Hikayesi: Mario Frangoulis'in Sanatla Geçen 35 Yılı

20 dakika okunma süresi
Denizden Sofraya: İstanbul'un En İyi Deniz Ürünleri Restoranları

Denizden Sofraya: İstanbul'un En İyi Deniz Ürünleri Restoranları

1 dakika okunma süresi
Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı

Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı

2 dakika okunma süresi
2025 Altın Küre Adayları Açıklandı

2025 Altın Küre Adayları Açıklandı

16 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Dubai'de Festival Sezonu

Dubai'de Festival Sezonu

Kapadokya'nın En İyi Otelleri

Kapadokya'nın En İyi Otelleri

Kopenhag'da Mutlaka Yapmanız Gerekenler

Kopenhag'da Mutlaka Yapmanız Gerekenler

Büyüleyici Göller: Keşfetmeniz Gereken 9 Doğa Harikası

Büyüleyici Göller: Keşfetmeniz Gereken 9 Doğa Harikası

Eylül Ayında Tatil Listenize Eklemeniz Gereken Dünyadan Rotalar

Eylül Ayında Tatil Listenize Eklemeniz Gereken Dünyadan Rotalar

Eyfel'den Montmartre'a: Paris'in En Büyüleyici Köşeleri

Eyfel'den Montmartre'a: Paris'in En Büyüleyici Köşeleri

Mavi ile Yeşilin Dansı: Garda Gölü

Mavi ile Yeşilin Dansı: Garda Gölü

Yeni Yıla Tiflis'te Girmeye Ne Dersiniz?

Yeni Yıla Tiflis'te Girmeye Ne Dersiniz?

Doğanın İçinde Yer Alan En İyi Otel ve Restoranlar

Doğanın İçinde Yer Alan En İyi Otel ve Restoranlar

Seyahat Rehberi: Balkanlar

Seyahat Rehberi: Balkanlar

Vizyondaki Rota: Seyahatlerinize İlham Kaynağı Olacak 7 Film

Vizyondaki Rota: Seyahatlerinize İlham Kaynağı Olacak 7 Film

Güney İtalya'nın Saklı Cenneti: Puglia'nın En Güzel Köyleri ve Restoranları

Güney İtalya'nın Saklı Cenneti: Puglia'nın En Güzel Köyleri ve Restoranları