Güney İspanya’nın Endülüs etkisi altında olduğu dönemde ortaya çıktığına inanılan Flamenko, Güney İspanya kültüründe hala büyük bir öneme sahip. Önceleri sadece el çırpması eşliğinde şarkılar ile var olan İspanya’nın geleneksel dansı Flamenko, zaman ile modern bir enstrüman olan gitarı kendine adapte etmeyi başarmış. Duygusal yoğunluğu ve gururlu tavırları ile bilinen dans, Sevilla, Granada ve Cordoba gibi şehirlerin adeta ruhuna işlemiş. Güney İspanya’da bir tura çıkarsanız, özellikle yaz akşamlarında kendine özgü kostümleri ile gitar eşliğinde Flamenko yapan birçok dansçı ile karşılaşmanız mümkün.
Karayipler’de ortaya çıktığı varsayılsa da, günümüzde salsa denince aklımıza gelen ilk adres tabii ki Küba. İspanyolca’da “sos” anlamına da gelen salsa, dansın özünde değişik kültürlerden ögeler barındırmasına, yani kökeninin karışık yapısına işaret ediyor. Günümüzde tüm dünyada yaygın olan Küba geleneksel dansı salsa, özellikle Havana’da bulunan gece kulüplerinde farklı ülkelerden dans etmeyi seven turistleri bir araya getiriyor. Belirli bir koreografinin bulunmadığı, çiftin uyumu üzerine kurulu olan ve şekillenen dans, Latin insanının birbirine güvenini, neşelerini ve spontaneliğini en iyi biçimde yansıtıyor. Yolunuz Küba’ya düşerse “El Tropicana” kabaresini izlemeden dönmeyin deriz.
Kökeni 19. yüzyıla dayanan Brezilya’nın geleneksel dansı samba, belki de en hareketli dans tiplerinden biri. Samba denince akla gelen ilk imgeler pek tabii birbirinden renkli ve abartılı kostümler ile yüzbinlerce kişiyi bir araya getiren Rio Karnavalı! Brezilya’ya göçen Afrika halkının ortaya çıkardığı bir dans türü olan samba, her yıl burada dünyanın en büyük festivali ile onurlandırılıyor. Ülkenin adeta imzası haline gelen samba ruhunu yakından deneyimlemek istiyorsanız Şubat ayında Brezilya’da olmalısınız!
1880’lerde ortaya çıkan Arjantin’in geleneksel dansı tango, aşkın ve tutkunun ritim bulmuş hali desek haksızlık etmiş olmayız. Ani hareketleri ve sıkı giyim kuralları ile hafızalarımıza kazınan dans, ülkenin Uruguay sınırında bulunan göçmenlerin yoğun olduğu bir bölgede ortaya çıkmış. Günümüzde tüm dünyayı etkisi altına alan tango, 2009’da UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi arasında yerini aldı bile. Siz de Buenos Aires’e biletinizi alıp şehrin eski kısımlarında varlığını sürdüren tango ruhunu keşfe çıkın!