Haftanın Kültür Sanat Etkinlikleri: 4 Şubat – 11 Şubat

Sergilerden tiyatrolara, atölye ve seminerlerden konserlere kadar derlediğimiz etkinlikler, Alem kültür ve sanat ajandasında.

4 Şubat 2022 Cuma 18:04 | Son Güncellenme:
21 dakika okunma süresi

"Abstra ft. Ab Baars & Wolter Wierbos" Konseri:

(5 Şubat, Borusan Sanat İnternet Sitesi)

Avangart caz, özgür caz ve doğaçlama gibi müzik öğelerinden beslenen Gülşah Erol, Andreas Kaling, Kaan Bıyıkoğlu ve Korhan Ergüden'den oluşan topluluk ABSTRA, renkli yorumlarıyla Ab Baars ve doğaçlama ustası Wolter Wierbos 5 Şubat'ta borusansanat.tv'de izleyiciyle buluşuyor. Konser öncesinde Back on Stage ekibinin gerçekleştirdiği söyleşiler de borusansanat.tv'de 19.30'dan itibaren yayında olacak.


Büyük Ev Ablukada – Mutsuz Parti Konseri:

(11 Şubat, DasDas Sahne)

"+1 Sunar: Büyük Ev Ablukada – Mutsuz Parti" konseri ile Büyük Ev Ablukada bir kez daha DasDas'a konuk oluyor. Gecede grubun sevilen şarkıları ve görülmeye değer sahne şovları ile müzikseverler, keyifli bir deneyim bekliyor.


No Clear Mind Konseri:

(11-12 Şubat, Zorlu PSM)

Yunanistan'ın sevilen deneysel rock grubu No Clear Mind, olağanüstü bir performans için Zorlu PSM'ya konuk oluyor. 2008'de "Dream is Destiny", 2013'te "Mets" ve 2016'da "Makena" albümlerini yayınlayan deneysel ve post rock grubu No Clear Mind, tüm üretimlerinde avant-garde ve pop içeren hibrid bir dünya inşa ediyor. Günden güne müzik algısı gelişen Yunanlı trio, geçmişte yayınladıkları stüdyo albümlerini ve daha önce yayınlamadıkları parçaları daha yavaş tempolarda, daha karanlık estetik duyularla ve daha da mistik bir biçimde yorumluyor.


"Zengin Mutfağı" Oyunu:

(7-8 Şubat, DasDas Sahne)

Usta sanatçı Şener Şen'in Gizem Ergün, Kutay Sandıkçı, Onay Kaya ve Uğur Arda Başkan gibi genç kuşağın başarılı oyuncularıyla sahneyi paylaştığı Vasıf Öngören imzalı oyunda izleyenler, Cumhuriyet tarihinde görülmüş en büyük işçi hareketinin zengin bir ailenin mutfağına yansımasına tanıklık edecek. "Zengin Mutfağı" oyunu, 7 ve 8 Şubat'ta DasDas Sahne'de izlenebilir.


"Pencere" Oyunu:

(8 Şubat, Zorlu PSM)

Senaryolarıyla iki Oscar adaylığı bulunan İngiliz yazar Sir David Hare'in kaleme aldığı ve Haluk Bilginer tarafından Türkçe'ye kazandırılan tiyatro oyunu "Pencere", farklı dünya görüşleri olan bir kadın ve bir adamın ilişkilerinin bitmesinden 3 yıl sonra tekrar yan yana gelmeleri etrafında şekilleniyor. Başrollerini Haluk Bilginer ve Esra Bezen Bilgin'in paylaştığı "Pencere" 8 Şubat'ta Zorlu PSM'de izleyiciyle buluşuyor.


"Alice" Müzikali:

(8-12-13 Şubat, Zorlu PSM)

Lewis Carroll tarafından yazılan ve bugüne kadar 174 dile çevrilerek edebiyatın eşsiz eserlerinden biri olma özelliğine sahip "Alice Harikalar Diyarında", Serdar Biliş'in yönetmenliği ve Beyhan Murphy'nin koreografisi ile çağdaş bir müzikal uyarlama olarak yeniden sahnedeki yerini alıyor. Pek çok kez kapalı gişe oynayan müzikalde Serenay Sarıkaya, Alice olarak izleyicinin karşına çıkarken, Ezgi Mola; Kraliçe, Enis Arıkan; Tavşan, Şükrü Özyıldız; Şapkacı, İbrahim Selim; Kral, Merve Dizdar; Kedi rolü ile yer alıyor.


"Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet" Oyunu:

(9 Şubat, DasDas Sahne)

"Anadolu Efes Mavi Sahne: Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet", 9 Şubat'ta kendini bilmek ve bulmak arasındaki kayboluş hikayesini sanatseverlerle buluşturuyor. Ceren Boz, Nihan Işık, Sabahattin Yakut ve Ümit Erlim'in rol aldığı oyun, Murat Gülsoy'un aynı adlı romanından Ceren Boz ve Nagihan Gürkan tarafından sahneye uyarlandı.


"Samanyolu'nu Bilir Misiniz?" Oyunu:

(10 Şubat, Zorlu PSM)

Kimliğini yitirmiş bir adam ile aktörlükle başlayan hikayesini asabiyeci olarak sürdüren doktorun, kendi yıldızlarına doğru yolculuğunu izliyoruz. Başrollerini Cem Davran ve Hakan Gerçek'in üstlendiği "Samanyolu'nu Bilir misiniz?" oyunu, 10 Şubat'ta prömiyerini Zorlu PSM'de gerçekleştiriyor.


"STARDUST" Film Gösterimi:

(5-10-17 Şubat, HOPE Alkazar)

1971'de 24 yaşındaki David Bowie, Mercury Records yayıncısı Ron Oberman ile Amerika'ya ilk yolculuğuna çıkar ancak henüz kendisi için hazır olmayan bir dünyayla karşılaşır. İlham veren anların perde arkasına bir bakış sunan "STARDUST"ın yönetmen koltuğunda Gabriel Range oturuyor. David Bowie'ye ise "Canavar (Beast)", "Kazı (The Dig) ve "Emma" gibi filmlerle adından çok söz ettiren oyuncu Johnny Flynn hayat veriyor. Bowie'nin hem kişisel hayatına hem de sahne kimliğine ışık tutan 2020 yapımı film, sanatçının kendi bestelerinin yanı sıra döneminde onu etkileyen müziklere de yer vererek seyirciyi adeta 70'lere götürüyor.


"Bir Daha Asla Kar Yağmayacak" Film Gösterimi:

(6 Şubat, Atlas 1948)

Malgorzata Szumowska ve Michal Englert'in yönettiği "Never Gonna Snow Again", mülteci olarak geldiği kasabada masör olarak çalışmaya başlayan Zhenia'nın, olağanüstü yetenekleriyle toplum içerisinde giderek bir guruya dönüşümünü anlatıyor. Büyük bir Doğu Avrupa şehrinin sisli bir sabahında, yanında yatak taşıyan gizemli bir adam görünür. Bu adam, oturma izni alabilmek için büyülü ve hipnotik teknikler uygular ve bir banliyö sitesinde masör olarak çalışır. Eski bir lahana tarlasının ortasına, zenginler için inşa edilmiş bu mülayim ve kapalı topluluk, kendisini çevreleyen "daha kötü" dünyadan, duvarları sayesinde korunur. Uzaklarda bir yerde, uluslararası bir merkez olmayı uman şehrin gökdelenleri ve vinçleri belirir; Doğu, sürekli Batı'yı takip etmektedir. Hepimizin arzuladığı varlıklı üst sınıf aile temsilleri, birbirinin aynısı evlerde oturur. İçlerinde bir üzüntü, özlem taşıyor gibidirler. Galiba artık bu Doğu ülkesine gelmeyen kış yüzündendir bu üzüntü. Onların aksine, çocukları artık kardan adam yapamaz. Fakat belki hissettikleri boşluk daha derindedir. Otantik, egzotik Doğu'dan gelen çekici bir masör, hayatlarına girer. Bu masörün bir yeteneği vardır. Elleri, iyileştirir. Gözleri, yalnız kadınların ruhuna işler. Onlar için masörün Rus aksanı, her şeyin daha huzurlu olduğu geçmişten gelen bir şarkı, çocukluklarından gelen bir ezgi gibidir. Adı Zhenia olan bu adam, hayatlarını değiştirir.


"Julieta" Film Gösterimi:

(6 Şubat, Atlas 1948)

Pedro Almodovar'ın Alice Munro'nun kısa hikayelerinden sinemaya uyarladığı "Julieta", kızını ararken kendi iç yolculuğuna çıkan Julieta'nın hikayesini anlatıyor. Kocası Xoan'ın trajik ölümünün ardından Julieta, kızı Antia ile Madrid'te yeniden bir hayat kurmaya çalışmaktadır. Ancak yaşadıkları acı, onları yakınlaştırmak yerine birbirlerine daha da uzaklaştırır. On sekiz yaşına kadar Julieta ile yaşayan Antia, bir gün hiçbir açıklama yapmaksızın evi terk eder. Julieta kızını ararken, onu ne kadar az tanıdığını fark eder. Bir gün yolda karşılaştığı, Antia'nın en yakın arkadaşlarından Bea'dan kızının yerini öğrendiğinde Julieta'nın geçmişine olan yolculuğu ve hesaplaşması da başlar.


"Aşk Zamanı" Film Gösterimi:

(11-12-13 Şubat, Atlas 1948)

Yönetmenliğini Wong Kar-Wai'nin yaptığı "Aşk Zamanı", komşu olan evli bir kadın ile evli bir erkeğin arasında oluşan bağı konu ediyor. Hong Kong, 1960'lı yılların başlarını yaşamaktadır. Chau, lokal bir gazetenin yazı işleri müdürüdür. Karısıyla birlikte büyük oranda Şangaylıların hayatlarını sürdürdükleri bir apartmana taşınırlar. Chau bir gün kapı komşusu Li-Chun ile karşılaşır. İkisi de eşlerinden bağımsız bir şekilde eşya taşımaktadırlar. Günden güne birbirleriyle yakınlaşmaya başlayan ikili bir süre sonra tuhaf bir gerçekle karşı karşıya kalacaktır. Bu da eşlerinin de birlikte oldukları gerçeğidir. Artık onların da kendilerini ve ilişkilerini yeniden gözden geçirebilecekleri bir ortam oluşmuştur.


"Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku" Film Gösterimi:

(11-12-13 Şubat, Atlas 1948)

İlk kitabını yazmaya çalışan 'yazar' Arif, zamanının önemli bir kısmını kitabı üzerine kafa yorarak geçirir. Ona göre hayat başta kadınlar ve ilişkiler olmak üzere pek çok çözümsüz soruyu içermektedir. İlişkiler konusunda bir türlü dikiş tutturamayan Arif, her daim kafasını kurcalayan bu soruların peşindedir. Fakat beklemediği bir anda Müzeyyen'in ortaya çıkmasıyla, o güne dek bildiği ya da öğrenmeye çalıştığı her şey bir anda tersyüz olur. Zira Müzeyyen'in cazibesine kapılmamak elinde değildir ve kendini bu ilişkinin akışına bırakır. Yönetmenliğini Çiğdem Vitrinel'in üstlendiği filmin senaryosu ise Vitrinel ile birlikte Ceyda Aşar'a ait. Filmin başrollerini Erdal Beşikçioğlu ve Sezin Akbaşoğulları paylaşırken, kadroda kendilerine Harun Tekin, Hare Sürel, Derya Alabora, Ege Aydan, Kerem Atabeyoğlu, Erdinç Gülener ve Barış Yalçın eşlik ediyor.


"Amelie" Film Gösterimi:

(11-12-13 Şubat, Atlas 1948)

"Amelie", ünlü Fransız yönetmen Jean-Pierre Jeunet'nin beş dalda Oscar'a aday gösterilen ve son on yılın en ses getiren yapımları arasında. Bu Fransız komedisi bizi genç ve özel bir kadınla tanışmaya davet ediyor; her daim hayat dolu, yaşama sevgi dolu gözlerle tanıklık eden ve sahip olduğu özel ışıltıyı her anında yanında taşıyan Amelie'nin hikayesine... Anne ve babasını kaybetmiş olan Amelie, kendini başkalarının hayatlarını tamir etmeye, onları mutlu kılmaya adamıştır. Bu adanmışlığı, fark ettirmeden ve bu durumdan bihaber olan insanların hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik yapmaktadır. Peki başkalarının mutluluğu için çabalayan Amelie, yalnızlığının farkına vardığı an kendi mutluluğu için de çabalamaya başlayacak mıdır?


Candeğer Furtun, "Bacaklar", 1994

Candeğer Furtun Retrospektif Sergisi Söyleşisi:

(10 Şubat, Çevrimiçi Söyleşi)

Arter'de devam eden Candeğer Furtun retrospektif sergisi bağlamında Furtun ile sanatçının üretimine yakından tanıklık etmiş olan Rabia Çapa, Deniz Artun ve Yasemin Özcan çevrimiçi bir söyleşide bir araya geliyor. Serginin küratörü Selen Ansen'in moderatörlüğünde 10 Şubat Perşembe günü gerçekleşecek çevrimiçi söyleşi, Candeğer Furtun'un hayatı ve sanatsal pratiğinin farklı katmanlarına odaklanacak. Sanatseverler Arter'in internet sitesindeki bilgilerden söyleşiye katılabilir. Candeğer Furtun retrospektif sergisi, 17 Nisan'a kadar Arter'de ziyaret edilebilir.


Selim Süme, "Untitled", 2021

Selim Süme'nin "TRANSİT" Sergisi:

(10 Şubat – 19 Mart, Versus Art Project)

Selim Süme'nin "TRANSİT" başlıklı kişisel sergisi, 10 Şubat - 19 Mart tarihleri arasında Versus Art Project'te izleyiciyle buluşuyor. Süme bu sergide fotoğraf çalışmalarıyla günlük ve sıradan olanı merkezine alıyor. Rastlantı ve kurgu arasındaki opak alanda salınan sergi, gündelik olanın estetize ve(ya) dramatize edilmesini araştırıyor. Fotoğraf çekmenin aynı zamanda bir şeyi çekmemek/göstermemek, kadrajın dışında bırakmak olduğuna işaret eden Süme, "TRANSİT" serisinde uzun zamandır bakmaktan vazgeçtiği konulara tekrar odaklanıyor.


Başak Bugay

Başak Bugay'ın "füg" Sergisi:

(12 Şubat'a kadar, Zilberman Gallery)

Başak Bugay'ın Zilberman'daki ilk kişisel sergisi olan "füg" 16 Aralık 2021 - 12 Şubat 2022 tarihleri arasında Mısır Apartmanı'nın üçüncü katında yer alan ana galeri mekanında görülebilir. "Füg", ismini Latince "uçmak" anlamına gelen "fuga"dan türemiş "füg" sözcüğünün psikolojideki karşılığından alıyor. Sanatçı Başak Bugay'ın ilham aldığı "disosiyatif füg" olgusu bir tür bellek kaybı olan amnezinin izlerini taşır ve kişinin benliğinden ayrılmasını ya da "uçup gitmesini" ifade ediyor. Sergide yer alan karışık teknik heykeller ve mürekkep desenler, gerçek sanılan rüyalar gibi arafta, kendi iç dünyalarında asılı kalmış figürleri sahneliyor. Galeri mekanı zamansız, bilinçdışı, rüya-gerçek aralığında, içeriyi dışarıdan koruyan alanlarla ziyaretçileri karşılıyor.


"XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 – PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu" Sergisi:

(15 Şubat'a kadar, Alan Kadıköy)

Kadıköy Belediyesi'nin yeni kültür sanat mekanı Alan Kadıköy, "XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 - PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu" adlı sergiyle kapılarını açtı. "XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı" sergisinin ilki Ferit Edgü küratörlüğünde, 2011'de Santral İstanbul'da gerçekleşmişti. 10 yıl sonra devamı niteliğinde, 433 eser arasından 182 eserin Metin Deniz tarafından bir araya getirildiği sergi, 17 Aralık 2021 – 15 Şubat 2022 tarihleri arasında Alan Kadıköy'de sanatseverlerle buluşuyor.


Şubat Ayında Gezilebilecek Sergiler

Şubat Ayı Dizi Önerileri

Şubat Ayı Film Önerileri

EN ÇOK OKUNANLAR

Modanın Şapka Dehası: Stephen Jones

Modanın Şapka Dehası: Stephen Jones

4 dakika okunma süresi
Bir Tenorun Hikayesi: Mario Frangoulis'in Sanatla Geçen 35 Yılı

Bir Tenorun Hikayesi: Mario Frangoulis'in Sanatla Geçen 35 Yılı

20 dakika okunma süresi
Denizden Sofraya: İstanbul'un En İyi Deniz Ürünleri Restoranları

Denizden Sofraya: İstanbul'un En İyi Deniz Ürünleri Restoranları

1 dakika okunma süresi
Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı

Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı

2 dakika okunma süresi
2025 Altın Küre Adayları Açıklandı

2025 Altın Küre Adayları Açıklandı

16 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

2024 Ekim Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Ekim Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Contemporary Istanbul Edisyonunda Neler Oluyor?

2024 Contemporary Istanbul Edisyonunda Neler Oluyor?

Eylülde Sanat ve Müzik Şöleni

Eylülde Sanat ve Müzik Şöleni

Piyanonun Parlayan Yıldızı: İlyun Bürkev

Piyanonun Parlayan Yıldızı: İlyun Bürkev

Angelina Jolie, Torino Film Festivali'nde Ödül Aldı

Angelina Jolie, Torino Film Festivali'nde Ödül Aldı

2024 Emmy Ödülleri Adayları Açıklandı

2024 Emmy Ödülleri Adayları Açıklandı

Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı

Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı

Oz Büyücüsü'nün Yakut Ayakkabıları Rekor Kırdı

Oz Büyücüsü'nün Yakut Ayakkabıları Rekor Kırdı

2024 İstanbul Tiyatro Festivali'nde Dikkat Çeken Oyunlar

2024 İstanbul Tiyatro Festivali'nde Dikkat Çeken Oyunlar

Leros Adası: Eşsiz Doğa ve Kültürel Aktiviteler

Leros Adası: Eşsiz Doğa ve Kültürel Aktiviteler

2024 Temmuz Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Temmuz Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2025 Pantone Rengi Açıklandı: Mocha Mousse

2025 Pantone Rengi Açıklandı: Mocha Mousse