Renkli meyve ve sebzeler bizi kronik hastalıklara karşı koruyabileceği gibi aynı zamanda güçlü anti-kanser ve anti-kalp hastalığı etkileri de gösteriyor. Tabağınızı gökkuşağı renkleriyle donatmadan önce renklerine göre sebze ve meyvelerin faydaları neler, göz atın.
Muhtemelen renkli meyve ve sebzeleri yemeniz gerektiğini biliyorsunuz. Ancak bunun neden bu kadar önemli olduğunu ve sağlığınıza nasıl yarar sağladığını merak ediyor olabilirsiniz. Yemeklerinize renk katmanın daha uzun ve sağlıklı bir yaşama yardımcı olacağını söyleyerek başlayabiliriz. Renkli meyve ve sebzeler, bitkilere zengin renklerinin yanı sıra kendine özgü tat ve aromalarını veren fito-besinler ve bileşikler içerdikleri için oldukça yararlı. Araştırmalara göre bu besinler bizi kronik hastalıklara karşı koruyabileceği gibi aynı zamanda güçlü anti-kanser ve anti-kalp hastalığı etkileri de gösteriyor.
Sağlığın sırrı "muhteşem 5'li" olan sarı-turuncu, kırmızı, yeşil, mor-mavi ve beyaz renkli besinleri her gün düzenli olarak tüketmek gerekiyor. Sofraya getireceğiniz yemek tabağınızı bir ressam tablosu gibi düşünün. Onu "muhteşem 5'li" ile donatın. Hem yaşamınız renklensin hem de genç kalın.
Kırmızı biber, domates, nar, kırmızı soğan, kızılcık, pancar, kırmızı elma, çilek ve karpuz gibi kırmızı renkli besinlerde likopen bulunur ve güçlü bir antioksidandır. Anti- inflamatuar, antioksidan özellik gösterir, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi kalp hastalığı ve kanser riskinin azalmasına, güneşe bağlı cilt hasarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Havuç, portakal, limon, mandalina, kayısı, şeftali gibi besinler C vitamini içeriği yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirir ve içerdikleri karotenoidler de göz ve cilt sağlığını iyileştirmede oldukça etkin.
Avokado, kuşkonmaz, salatalık, ıspanak, yeşillikler, kivi, enginar, brokoli, Brüksel lahanası, yeşil elma gibi besinler C vitamini, klorofil ve yüksek lif içeriğiyle barsak sağlığını iyileştirip, bağışıklık sistemini geliştirir. Aynı zamanda kanserojenlerin (kansere neden olan bileşikler) etkisini engelleyen sülforafan, izosiyanat ve indoller gibi kanser engelleyici kimyasallar açısından zengindir.
Yaban mersini, böğürtlen, kırmızı/ mor, patlıcan, mürdüm eriği gibi besinler antosiyanin içerir, yani bu besinlere renk veren pigmenttir. Hücresel yaşlanmayı geciktirdiğine ve kan pıhtılarının oluşumunu engelleyerek kalbe yardımcı olduğuna inanılan antosiyaninler olan güçlü antioksidanlara sahiptir. Anti-inflamatuar, antioksidant özellikle birlikte, beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye, kalp hastalığı, nörolojik bozukluklar, tip 2 diyabet ve belirli kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Sağlıklı bir cilt ve güçlü saçlar için, mor renkli meyve sebzeler oldukça önemlidir.
Karnabahar, sarımsak, pırasa, mantar, Japon turpu, beyaz patates gibi besinlerde bulunan antoksantin enfeksiyonlardan korur. Ayrıca anti- inflamatuar, antioksidan, kalp hastalık riskini ve kanser riskini azaltabilir.
Gökkuşağı renklerinde beslenmenin en güzel yanı uygulamanın kolay olmasıdır. Her öğünde iki – üç farklı renkte meyve veya sebzeyi tüketmeyi deneyin. Her gün her rengi yemek zorunda olmasanız da haftada birkaç kez diyetinize dahil etmeye çalışın.