MSG, vücudunuzda ve çoğu gıdada bulunan bir amino asit olan glutamik asidin sodyum tuzudur. Lezzeti artırdığı için gıdalarda en çok kullanılan katkı maddelerinden birisidir. Gıdaların üzerinde "Hiçbir koruyucu madde içermez" yazısı "Hiçbir katkı maddesi yoktur" anlamına gelmez. Örneğin: "Hiçbir koruyucu madde içermez" diye etiketlenen hazır çorbalarda MSG katkı maddesi bulunuyor.
MSG bir eksitoksindir. Eksitoksin, hücreleri aşırı uyarır. Bu da hücrelerin zarar görmesine ve ölmesine neden olur. MSG'nin lezzeti, dilinizde ve sindirim sisteminizde bulunan reseptörleri uyararak iştah artırıcı hormonların salınmasını tetikleyebilir. MSG'li yiyecekten sonra normal bir besin tüketildiğinde tat alma duyarlılığı azalmaktadır. Yapılan araştırmalarda, çocukların ve gençlerin yedikleri hazır yiyeceklerden sonra diğer besleyici yiyeceklerin tatlarını alamadıkları gerekçesiyle yemek istemedikleri gözlemlemiştir. MSG içeren yiyeceklere yatkınlığı olan kişiler bu nedenle sadece bu yiyeceklerle beslenme eğilimi göstermektedir. Yani bu da bir nevi "Bağımlılık" durumu olarak nitelendirilir.
Monosodyum Glutamat'ın (Msg) Katkı Maddesi Kodu: E621
Piyasada tüm cipslerde MSG bulunur; hatta güvenli ve doğal olduğunu iddia edenlerde bile. Uzakdoğu yemeklerinde (Çin ve Japon mutfağı) çoğu soya sosunda, hazır çorbalarda, hazır soslarda, hazır gıdaların hemen hepsinde, gofretlerde, bazı katı yağlarda yaygın olarak kullanılır.