Yağlı tohumların kralı diyebileceğimiz cevizin; beyin sağlığını koruma, kanser riskini azaltma, karaciğeri koruma ve kolesterol değerlerini düşürme, kalp- damar sağlığı riskini azaltma, melatonin içerdiğinden dolayı kaliteli uykuyu sağlama gibi çok sayıda faydası vardır. Peki, faydası saymakla bitmeyen cevizi ne ile tüketirsek faydasını daha da artırabiliriz? Yeşil çay ile birlikte.
Oregon Eyalet Üniversitesi'nden Dr. Neil Syay'in öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmada, cevizin sağlık açısından potansiyel faydalarını ölçmek amacıyla tipik bir Batı tarzı diyette diğer çeşitli tam gıdalarla birlikte tüketimi değerlendirildi. Farelere, insan eşdeğeri düşük yağ veya yüksek yağ içerikli bir diyet ile birlikte ağırlığa göre %8.6 ceviz ilave edilen yüksek yağ içerikli diyet verildi. Diğer gruplara ikinci bir tam gıdayla birlikte ceviz diyeti verildi. Çalışmanın sonuçları, cevizin en iyi kombinasyonunun kiraz, ahududu veya yeşil çayla olduğunu gösterdi.10 hafta sonra, ceviz grubu, yüksek yağ içerikli diyet alan kontrol grubuna göre belirgin biçimde daha sağlıklıydı. Yüksek yağ içerikli diyetle beslenen farelerle karşılaştırıldığında, diğer tam gıdalarla birlikte cevizle beslenen farelerde karaciğer yağ konsantrasyonları azaldı. Çalışmada ayrıca, cevize ikinci bir tam gıdanın eklenmesi sonucunda metabolik ve gen ekspresyonu düzeylerinde ve diğer fizyolojik parametrelerde başka değişikliklerin meydana geldiği ve bunun da enflamasyon ve metabolizma üzerinde faydalı etkiler yarattığı tespit edildi.
Ara öğünlerinizde lif, omega-3 deposu olan ceviz ile güçlü bir antioksidan kaynağı olan yeşil çayı beraber tüketin. Yanına da bir porsiyon meyve eklediğinizde hem tok tutan hem metabolizma çalıştıran hem de bağışıklık dostu bir ara öğün yapmış olursunuz.
Not: Her şeyin azının yarar, fazlasının zarar olduğunu unutmayın ve porsiyon kontrolüne dikkat edin. 2 ceviz bir tatlı kaşığı yağa eş değerdir. Dolayısıyla, ihtiyaç kişiden kişiye göre değişmekle beraber, günde 2-4 adet ceviz genel olarak yeterlidir diyebiliriz.