Menopoz Belirtileri Nelerdir? Menopoza Girildiği Nasıl Anlaşılır?
Menopoz, aynı bebeklik, ergenlik gibi hayatın bir dönemidir. Menopoz döneminde yumurtalıklardaki folikül miktarı azalır ve buna bağlı olarak östrojen üretimi azalır. Zamanla östrojen üretimi kesilir ve yumurtalıklar küçülür. Buna bağlı olarak adet döngüsü kesilir ve üreme yeteneği kaybolur. Dünya Sağlık Örgütü, menopozu yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak tanımlar. Menopoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaştır. Yapılan çalışmalar Türkiye'de ortalama menopoz yaşının 46-48 olduğunu gösterir.
Menstürel kanamanın kesilmesine ek olarak, menopoz dönemine girildiğine dair başka semptomlar da vardır. Boyun ve göğüs kısmından başlayıp yüzün yukarısına yayılan sıcak basması, gece terlemeleri, sinirlilik, uykusuzluk ve çarpıntı bu dönemde sıkça rastlanan şikayetlerdir. Bu semptomlar doğal yolla menopoza girenlerin yaklaşık yüzde 50'sinde, yumurtalıkların alınması sonucu cerrahi bir müdahale ile menopoza giren kişilerin ise yüzde 90'ında görülür.
Menopozda Verilemeyen İnatçı Kilolarla Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir?
Menopozla birlikte metabolizma hızımız % 5-10’a kadar yavaşlar. Bu metabolik yavaşlama kişinin mevcut kas dokusuna ve girdiği menopoz yaşına göre değişir. Menopoz ve sonrasında ortaya çıkan şişmanlama şekli daha çok ‘’erkek tipi ‘’ dediğimiz şekilde olur. Yani kol ve bacaklar incelir, göbek çevresi yağlanır. Göbek çevresindeki bu yağlanma kan yağlarını arttırır, karaciğeri yağlandırır, insülin direnci ve şeker hastalığına direkt zemin hazırlar. Bütün bu metabolik değişimlerle beraber östrojen hormonunun vücuttaki koruyucu etkisi de ortadan kalkar. Menopoz öncesi kadınlar kalp damar hastalıkları açısından erkeklerden en az üç-dört kat daha avantajlıyken, menopoza girdiklerinde kalp-damar hastalıklarına erkeklerle eşit oranda yakalanmaya başlarlar. Özellikle bu dönemdeki olan kilo artışları sadece bel çevresini kalınlaştırmakla kalmaz, kalp-damar hastalıkları açısından riskin artmasına daha çok katkıda bulunur. 50 yaş sonrasında kadınlarda kalça kırığı görülme riski her on yılda bir iki kat artar. 65 yaş sonrasında her üç kadında bir omurga kırığı saptanır.
Menopoz döneminde hem inatçı kilolara kolaylıkla veda etmek hem de metabolizmanızı korumak için size bazı püf noktaları vereceğim:
- · Üç beyaz olan şeker, un ve tuzdan sakınmalısınız.
- · Kızartmalar ve yağlı yiyeceklerden pastane ürünlerinden uzak durmalısınız.
- · Günde beş fincandan fazla kahve tüketmemelisiniz çünkü kemik erimesini hızlandırır.
- · Sigarayı baş düşmanınız ilan edin.
- · Alkolden kaçınmalısınız.
- · Haftada en az 150 dakika boyunca kendi bedeninize uygun egzersizler yapmayı ihmal etmeyin.
- · Bazı besinler vücutta kısmi östrojen benzeri etki gösterirler. Keten tohumu, kuru baklagiller, buğday-yulaf kepeği, süt ve ürünleri, balık, ceviz, badem, fındık. Eğer tanısı konulmuş meme kanseri veya rahim kanseri öykünüz yoksa, bu yiyecekleri düzenli olarak tüketmek menopoz semptomlarınızı hafifletir.
- · Sabah kahvaltıda muhakkak maydanoz, roka, dereotu ve tere dediğimiz aromatikleri bolca bulundurun. Bunların üzerine 1 tam limon suyu sıkmayı ihmal etmeyin. Bunların içerdiği esanslar ve C vitamini metabolizmanızı hızlandırır ve doygunluk verir.
- · Kahvaltıda haşlanmış bir yumurta yemeyi ihmal etmeyin. Çünkü güne yumurta yiyerek başladığınız zaman gün içinde 400 kalori daha az yersiniz.
- · Menopoz ve sonrasında günde 800-1500 mg kalsiyum almayı sakın ihmal etmeyin. Süt, peynir, yoğurt, çökelek, ayran, kefir, pekmez, susam, asma yaprağı, badem, kuru incir, fındık, kalsiyum açısından zengindir. Bununla birlikte yeterli D vitamini alımı da çok önemlidir. Bunun için her gün saat 11-15 arasında yaklaşık yarım saat kadar kollarınızı ve bacaklarınızı güneşlendirin.
- · Menopozda alınan kilolardan kurtulmak için bazen hızlı kilo kaybettirdiğine inanılan protein ağırlıklı veya sadece vejetaryen diyetler yapılıyor. Proteinden fakir beslenmek de çok zararlı, aşırı protein tüketmek de. Çünkü yüksek protein vücuda yüksek yağı da getirir. Doymuş yağlar açısından zengin olan bu yiyecekler kalp-damar hastalığı, tansiyon yüksekliği ve meme kanseri riskini arttırır. Aynı zamanda fazla protein, idrarla kalsiyum atımını arttırır. Kemik erimesini hızlandırır. Kırmızı et, tavuk ve balık, sakatat ve yumurtayı kontrollü tüketmekte fayda var.
Aralık Ayı Meyve ve Sebzeleri
Gece Acıkanlara Pratik ve Sağlıklı 5 Tarif
Kollajen Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey