Yaz aylarının ev sevilen meyvelerinden olan karpuzun lezzeti bir yana, içeriğindeki C vitamininden, yüksek lif oranına kadar tam bir sağlık deposu. Üstelik Pelin Bozkurt Bilgiç'in karpuz kabuğuyla ilgili alternatif kullanım önerileriyle fayda katsayısı daha da artıyor.
Tam bir vitamin deposu olan karpuz A ve C vitamini yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahip olmasının yanı sıra yüksek miktarda potasyum, selüloz, kalsiyum, fosfor, likopen ve karoten içeriyor. Kırmızı rengini aldığı likopen kansere karşı korumada önemli bir yer tutarken aynı zamanda içerdiği yüksek antioksidan ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor, güneş ışınlarının zararlı etkilerinden de koruyor.
Karpuz kabuğunu genelde çöpe atıyoruz ancak tam bir sağlık deposu olan bu meyvenin en az içi kadar dışı da faydalı. Uyku kalitesini artırmadan enerji verici özelliğine kadar gelin karpuz kabuğunun faydalarına ve alternatif kullanım önerilerine yakından bakalım.
1. İçeriğindeki doğal şeker oranı sayesinde, karpuz kabuklarının beyaz kısmını smoothie’lerinize ekleyebilirsiniz.
2. Karpuzun kabuk kısmının içeriğindeki vitamin ve mineraller kaliteli bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
3. Karpuz kabuğu, magnezyum ve dopamin sentezlenmesi için gerekli olan B6 vitaminini içerdiği için aynı zamanda tam bir enerji kaynağıdır.
4. Menapoz dönemindeki ateş basmalarına karşı da oldukça serinleticidir.
Karpuz kabuğunu yiyemem diyorsanız farklı bir alternatif olarak karpuz kabuğu ızgarası yapabilirsiniz. Hem sağlıklı hem de lezzetli doğal bir tatlı olan karpuz kabuğu ızgarası için karpuzu beyaz kısmından itibaren derinlemesine soyun. Dilim dilim karpuzları ızgarada pişirip, üzerine taze fesleğen ve balzamik sirke ekleyerek servis edebilirsiniz.