Sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dikkat etmemiz gereken ve hayvansal gıda ile alabileceğimiz besin maddelerini bir araya getirdik. Hayvansal gıda ile alabileceğimiz önemli besin maddeleri neler?
Kobalamin olarak da bilinen, kırmızı kan hücrelerinin geliştirilmesinde, sinirlerin ve beyin fonksiyonunun korunmasında rol oynayan suda çözünen bir vitamindir. Yorgun ve halsiz hissediyorsanız ya da "Bu ara çok unutuyorum ne oluyor?" diyorsanız ya da ellerinizde, ayaklarınızda bir uyuşukluk hissi yaşıyorsanız B12 seviyenizi kontrol ettirmenizde fayda var. Nasıl B12 depolarım dolacak derseniz et, süt, yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinleri tüketebilirsiniz. Bitkisel besinleri soracak olursanız da maalesef onlarda bulunmamakta.
Spor dünyasında oldukça popüler olan kreatini duymuş olmalısınız. Kaslarımız için enerji kaynağı olan kreatin yalnızca hayvansal gıdalarda bulunuyor. Bu durumda bitkisel besleniyorsak kreatin seviyelerimize dikkat etmeli, ya beslenmemize kırmızı et ve balık, özellikle de somon eklemeli ya da diyetisyeninizin kontrolünde takviye almayı düşünebiliriz.
Eksikliğini duymaya alıştığımız D vitamini.. Vücuttaki birçok süreçte, kemik sağlığında özellikle de bağışıklık sistemi için kritik bir öneme sahip. Sadece beslenmeyle değil aynı zamanda gün ışığı da bu vitaminin depolarını doldurmamıza katkı sağlıyor. Yiyeceklerde bulunan miktar çoğu zaman yeterli olmuyor aynı şekilde güneşten gelen D vitamini de ihtiyacımızın sadece bir kısmını karşılayabilmekte. Bu yüzden kan tahlili yaptırıp D vitamininizin değerlerini takip etmenizi ve eksikse özellikle aktif formu olan D3 vitaminini diyetisyeninizin kontrolünde takviye olarak almanızı öneririm. Peki hangi besinler D3 kaynağı? Yumurta sarısını, yağlı balıkları, karaciğeri kaynak olarak gösterebiliriz.
Enerji içeceklerinin başlıca kaynağı taurini duymuş muydunuz? Kas fonksiyonu, antioksidan savunma ve safra tuzu oluşumunda rol oynarken aynı zamanda kalsiyum ve magnezyum gibi insan sağlığı için faydalı olan mineralleri hücrelere taşıyan taurin; yalnızca deniz ürünleri, kümes hayvanları ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerde bulunmakta.
Aktif formdaki demir sadece ette, özellikle kırmızı ette bulunan bir demir türüdür. Bitkisel gıdalarda yaygın olarak bulunan aktif olmayan demirden çok daha iyi emilmektedir. Bu nedenle söylemeliyim ki bitkisel beslenenler, özellikle kadınlar anemiye hayvansal tüketen bireylere göre daha yatkındır. Halsizseniz, kronik bir yorgunluk hissiniz varsa, baş ağrısı, baş dönmeleri, konsantre olmada güçlük çekiyorsanız doktorunuzun kapısını çalmakta fayda var.