Gün içerisinde tükettiğimiz besinlerin çeşitliliği ve içerikleri, toplam kaç kalori aldığımızdan daha büyük önem taşıyor. Sağlıklı beslenmede dengenin sağlanması için besin çeşitliliği çok önemlidir. Protein, karbonhidrat ve yağlar makro besin öğeleri içinde yer alır. Vitamin ve mineraller ise mikro besin öğeleri içinde yer alır. Sağlığınız için dengeli beslenmenizi sağlayacak en zengin beş besine göz atıyoruz.
Yüksek kakao içeriğine sahip bitter çikolata, yiyebileceğiniz en besleyici gıdalardan biridir. Lif, demir, bakır ve manganez ile yüklüdür. En büyük yararı, şaşırtıcı antioksidan çeşitliliğidir. Yapılan bir araştırma, kakao ve bitter çikolatanın antioksidanlarda yaban mersini ve acai meyveleri de dahil olmak üzere test edilen diğer gıdalardan daha yüksek puan aldığını göstermiştir. Her gün küçük bir kare kaliteli bitter çikolata yemek, diyetinizi ek antioksidanlarla desteklemenin en iyi yollarından biri olabilir.
Denizde balıktan daha fazlası var. Aynı zamanda büyük miktarda bitki örtüsü içerir. Okyanusta bazıları çok besleyici olan binlerce farklı bitki türü vardır. Yosun, suşi gibi yemekler de popülerdir. Çoğu durumda, deniz yosunu kara sebzelerinden bile daha besleyicidir. Kalsiyum, demir, magnezyum ve manganez gibi mineraller özellikle yüksektir. Ayrıca fikosiyaninler ve karotenoidler dahil olmak üzere çeşitli biyoaktif bileşiklerle yüklüdür. Bu maddelerden bazıları, güçlü anti-inflamatuar kapasitelere sahip antioksidanlardır. Sadece ayda birkaç kez yosun gibi yüksek iyotlu bir deniz yosunu yemek, vücudunuza ihtiyaç duyduğu tüm iyotu sağlayabilir.
Tüm balıklar aynı değildir. Omega-3 yağ asitlerini en çok somon ve diğer yağlı balık türleri içerir. Omega-3'ler vücudunuzun optimal işleyişi için son derece önemlidir. 100 gramlık somon çok sayıda yüksek kaliteli hayvansal protein ve bol miktarda magnezyum, potasyum, selenyum ve B vitaminleri dahil olmak üzere bol miktarda vitamin ve mineral ile birlikte yaklaşık 2.2 gram omega-3 içerir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm omega-3'leri almak için haftada en az bir veya iki kez yağlı balık yemek idealdir. Araştırmalar, düzenli olarak yağlı balık yiyen kişilerin kalp hastalığı, demans, depresyon ve diğer birçok yaygın sağlık sorunu riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.
Sarımsak her türlü yemeği lezzetli hale getirebilir ve çok besleyicidir. C, B1 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, bakır, manganez ve selenyum bakımından da yüksektir. Sarımsak ayrıca allisin gibi faydalı kükürt bileşikleri bakımından da yüksektir. Birçok çalışma, allisin ve sarımsağın kan basıncını, toplam ve LDL (kötü) kolesterolü düşürebileceğini düşündürmektedir. Sarımsak ayrıca çeşitli kanserle mücadele özelliklerine sahiptir. Bazı eski araştırmalar, çok fazla sarımsak yiyen kişilerin, özellikle kolon ve mide kanserleri olmak üzere birçok yaygın kanser riskinin çok daha düşük olduğunu göstermektedir.
Yumurta sarısı, kolesterol içeriği nedeniyle haksız yere kötüleştirilmiştir. Orta düzeyde kolesterol içeren besin tüketiminin, kanınızdaki LDL (kötü) kolesterolü yükseltmediği gösterilmiştir. Yumurta sarısı bu nedenle gezegendeki en besleyici gıdalardan biridir. Bütün yumurtalar o kadar besleyicidir ki bazen "Doğanın Multivitamini" olarak anılırlar. Yumurta sarısı vitaminler, mineraller ve kolin de dahil olmak üzere çeşitli güçlü besinlerle yüklüdür. Gözlerinizi koruyabilen, katarakt ve makula dejenerasyonu gibi göz hastalıkları riskinizi azaltabilen antioksidanlar olan lutein ve zeaksantin bakımından yüksektirler. Ayrıca uygun fiyatlı, lezzetli ve hazırlaması kolaydır. Mümkünse, merada yetiştirilen tavuklardan veya omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurtalardan elde edilen yumurtaları satın alın. Bu yumurta çeşitleri süpermarket yumurtasından daha besleyicidir.