Türk Psikologlar Derneği, "Yangın, deprem ve doğal afetler, ani ve beklenmedik olmaları sebebiyle travmatik etkilere neden olabiliyor. Olayı doğrudan yaşadıysanız, bir yakınınızı kaybettiyseniz, bir yakınınız yaralandıysa, olaya tanıklık ettiyseniz veya yardım edenseniz etkilenmeniz doğaldır" diyor. Eğer:
Şok ve inkar halindeyseniz,
Endişe, korku, panik, suçluluk, utanç duyguları yaşıyorsanız,
Sürekli deprem ile ilgili konuşma veya içe kapanma ihtiyacındaysanız,
Bedensel şikayetleriniz (Ağrı, bulantı uyuşukluk vb.) varsa,
Yeme alışkanlıklarınız değiştiyse (Sürekli yemek yeme veya iştahsızlık)
Aşırı enerji veya yoğun yorgunluk ve halsizlik yaşıyorsanız,
İstemsizce aklınıza depreme dair görüntüler, sesler ve kokular geliyorsa,
Çabuk irkiliyorsanız,
Depremi hatırlatacak her şeyden kaçma ihtiyacındaysanız, unutmayın ki 'Anormal bir duruma normal tepki veriyorsunuz' demektir.
Bu tepkiler, yaşadığımız sarsıcı olayla baş edebilme çabalarımızın bir sonucudur. İlk haftalarda, yoğunluğu değişerek sürebilir. Tüm bu şikayetlerin zamanla azalması beklenir. Sosyal destek almak, yaşananları çevreniz ile paylaşmak şikayetlerinizle başa çıkmak için önemlidir.
Deprem ve Doğal Afet Dönemini En Az Psikolojik Hasarla Atlatmak İçin:
Beslenme, uyku, dinlenme gibi ihtiyaçlarınızı düzenli karşılamaya gayret etmeniz,
Daha önce sizin ya da yakınlarınızın doktor tarafından takip edilen bir sağlık sorunu var ise örneğin; ilaç kullanıyorsanız, ilaçlarınızı ihmal etmemeniz,
Yaşadığınız zorluklarla baş edebilmek için kontrolsüz ilaç, alkol veya keyif verici madde kullanımından uzak durmanız,
Aile ve yakınlarınızla bir arada olmaya, güvendiğiniz insanlarla yaşadıklarınızı, duygu ve düşüncelerinizi paylaşmaya gayret etmeniz önemlidir.
Şikayetlerinizin azalmadığını ve gündelik yaşantınızı etkilemeye başladığını, kendinize ya da başka birine zarar verme fikirleriniz oluştuğunu hissederseniz ruh sağlığı çalışanlarından destek alabilirsiniz.
Haberin Kaynağı: Türk Psikologlar Derneği @istanbultpd