DOĞUŞ HOLDİNG KURUMSAL İLETİŞİM BÖLÜM BAŞKANI DENİZ BAYEL

Türkiye’nin ilk ve tek ulusal daimi çocuk senfoni orkestrası olan, Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası bu sene 10. yaşını kutluyor.

6 Mayıs 2015 Çarşamba 15:13 | Son Güncellenme:
17 dakika okunma süresi

Kültür - sanatın, bilhassa da klasik müziğin Türkiye’deki gelişimi üzerine öncü projelere imza atan Doğuş Holding’in, Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Deniz Bayel bu bakış açılarının temelinde kültürel gelişim olmadan bir ülkenin gerçek anlamda kalkınmasının mümkün olamayacağına olan inançlarının yer aldığını söylüyor.  Doğuş Grubu, 2014’te 10. yılını geride bırakan ve bir marinada gerçekleşen ilk ve tek klasik müzik festivali olma özelliği taşıyan “D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali” ile, klasik müziği Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerde gençlerle buluşturmayı hedefleyen “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Kampüste Senfonik Akşamlar” projesinin de kurucu destekçiliğini üstlenmiş. Doğuş Grubu’nun hayata geçirdiği kültür -sanat projeleri arasında, Türkiye’nin ilk ve tek ulusal daimi çocuk senfoni orkestrası olma özelliği taşıyan “Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası”  ayrıcalıklı bir yere sahip. Bayel, “Daha gidecek çok yolumuz, klasik müzikle buluşturacak çok ilimiz var. Dün olduğu gibi yarın da klasik müzik 7’den 70’e hepimizin hayatına dokunsun diye aynı heyecanla yola devam edeceğiz.  Tüm müzikseverleri bu, keyifli yolculukta bize eşlik etmeye davet ediyoruz.” diyor.

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası 10. yaşında. Projenin yola çıkış amacından ve bugün geldiği noktadan kısaca bahseder misiniz?
Doğuş Grubu olarak, evrensel sanat birikiminin en önemli kulvarlarından biri olan klasik müziğin ülkemizdeki gelişimi, daha çok dinleyiciye ulaşması ve Türk sanatçılarının dünya çapında çalışmalarda yer almalarına katkı sağlamak amacıyla çeşitli projelere imza atıyoruz. Bu projelerimiz arasında çok seçkin bir yere sahip olan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası, Türkiye’nin ilk ve tek ulusal çocuk senfoni orkestrası olarak 2006 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürüyor. Kültürel gelişimin erken yaşlardan itibaren edinilmesi gereken bir öğreti olduğuna olan inancımız, Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın hayata geçirilmesi aşamasında başlıca motivasyonlarımızdan biri oldu. Ülkemizin dört yanındaki çocuklara senfonik müziği yine çocuklar aracılığıyla sunarak, çok sesli evrensel sanat müziğini ülkemizde yaygınlaştırmak amacıyla faaliyetlerine başlayan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası bugün geldiği noktada 7’den 70’e tüm müzikseverlere ulaşabilecek bir yetkinliğe ve sanatsal doyuruculuğa ulaştı. On yıl önce Türk müzik tarihinde bir ilk olarak yola çıkan Orkestramız, gerek sürdürülebilirliği, gerekse dünya standartlarına sahip nitelikli eğitmen kadrosu ve çalışma prensipleriyle yoluna büyüyerek devam ediyor. Orkestramız geçtiğimiz 10 yıl sürecince, Şef Rengim Gökmen’in önderliğinde dünya genelinde bile oldukça ender rastlanan, bu yaş aralığındaki orkestralar arasında parmakla gösterilebilecek bir izleyici sayısına ulaşmayı başardı.

Uluslararası Platformda yer alıyor musunuz?
Dünyanın en kökü orkestralarından biri olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’yla birçok defa aynı sahneyi paylaşan DÇSO, henüz ikinci yılı itibarıyla ikili ve uluslararası platformlarda da Türkiye’yi temsil etmeye başlamış; Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Bakanlıklar nezdinde gerçekleştirilen birçok resmi protokolde sahne alarak ülkemizi temsil etmiştir. Orkestramızın 2013 yılında, Ace Of M.I.C.E. Ödülleri’nde “En İyi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi” ödülüne layık görülmesi ise Grubumuz için ayrıca bir gurur kaynağı. Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın yurt içi ve yurt dışında sahne aldığı tüm şehirlerde büyük bir ilgiyle karşılanıyor olması yaptığımız işin toplumda karşılık gördüğünün en büyük göstergesi. Orkestramızın geri bıraktığımız 10 yılın ardından, bugün geldiği nokta bizim için büyük bir mutluluk.

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın ilk günden beri konser bilet satışlarından sağlanan gelirlerin tamamının bağışlandığını biliyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bu bakış açısını sürdürmeyi planlıyor musunuz?
Doğuş Grubu olarak, Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nı bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdik. Bu bakış açısı çerçevesinde, her yıl ülkemizin dört bir köşesindeki 7’den 70’e tüm müzikseverlere ulaşmayı hedefleyen Orkestramızın konser bilet fiyatları, klasik müziğe ilgi duyan herkesin rahatlıkla katılımını sağlamak için çok makul seviyelerde tutuluyor. Ayrıca bilet gelirlerinin tamamı, her yıl çeşitli vakıf ve derneklere bağış olarak aktarılıyor. Bugüne kadar Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’yle birlikte yürütülen proje kapsamında, Türkiye genelinde 20 Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ne enstrüman bağışı; Tohum Otizm Vakfı ile gerçekleştirilen iş birliği çerçevesinde ise Vakfın özel eğitim kurumunda öğrenim gören çocukların eğitim materyallerinin sağlanması ve otizm alanında uzmanlaşacak öğretmenlerin eğitimine katkı sağlamaya yönelik çeşitli çalışmalara imza atıldı. 

Prof. Rengim Gökmen 
Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası Daimi Şefi ve Genel Müzik Direktörü

Yaşamını müziğe adamış bir müzik adamı Rengim Gökmen… Belki de bu nedenle DÇSO’ya seçilen çocuk sanatçılar için ayrı; onları izlemeye gelen, onlardan ilham alan çocuk izleyiciler için ayrı seviniyor, gururlanıyor. Ona göre, Türk çocuklarının senfonik müziği kendi yaşıtlarından dinleyerek tanımaları, çok sesli evrensel sanat müzikle tanışmaları çok önemli…

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası (DÇSO) Türkiye’de bir ilk… Orkestra’nın yola çıkış hikayesinin başından itibaren projeye dahil olduğunuzu biliyoruz. Kariyeriniz süresince sayısız başarıya imza atmış, dünyaca ünlü orkestra ve sanatçılarla çalışmış biri olarak çocuklarla çalışmayı nasıl tanımlarsınız?

Doğuş Grubu bir çocuk orkestrası fikri ile bana geldiğinde ve bu orkestrayı benim yönetmek isteyip istemediğimi sorduklarında çok şaşırdım. Büyüklerden orkestra kurmak bile yeterince zorken, çocuklardan orkestra kurmak fikri beni şaşırttığı kadar da heyecanlandırdı. Dünyada çok az sayıda çocuk orkestrası vardır. Çünkü orkestra üyesi olacak bireyde kolektif bilincin, rol çalmadan rol alabilme güdüsünün gelişmiş olması gerekir. Dahası uzun yıllardır hiç çocuk çalıştırmamıştım, müziğin alfabesini iyi bilen ama bunu nasıl okuyacağını bilmeyen çocuklarla karşı karşıya kalacaktım. Ancak Doğuş Grubu’nun konuyu sahiplenişi, vizyoner bakış açısı projeye inancımı perçinledi ve bugün hala içinde bulunmaktan büyük gurur duyduğum bu projeye dâhil oldum.

Orkestrada yer almak isteyen çocukları nasıl bir süreç bekliyor? 
Orkestramızın Genel Koordinatörü ve Yardımcı Şefimiz Oğuzhan Kavruk, DÇSO’yu bir nevi “milli takım” olarak tanımlıyor. Kesinlikle katılıyorum… Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrasını kendi yaş kategorilerinde Türkiye’nin en yetenekli öğrencilerinden oluşan, ülkemizi çeşitli uluslararası platformlarda göğsümüzü kabartarak temsil eden ve yurdumuzun dört bir yanındaki çocuklarımıza bir nebze de olsa ilham vermesini umduğumuz bir milli takım olarak tanımlamak sanırım yanlış olmaz.

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın Türkiye’nin kültürel gelişimi ve müzik geleceğine katkısını nasıl değerlendirirsiniz?
Orkestramızda yer alan öğrencilerin çok büyük bir kısmı temel müzik bilgisine sahip, konservatuvar öğrencilerinden oluşuyor. DÇSO’da çocuklarımıza konservatuvarlarda hocalarından edindikleri çok kıymetli öğretilere ek olarak orkestra tekniği ile ilgili önemli bir alt yapı sunuyoruz, ancak daha önemlisi çocuklara sanatımızın adabını sunma şansı buluyoruz. Yılın belli dönemlerinde bir araya geldiğimiz kamplar, çocuklarda müzikal bir öğretinin yanı sıra bir anlayış birliği ve bir yaşama bakış kültürü geliştiriyor.

Orkestra, 19 Nisan Pazar günü Peter ve Kurt isimli dünya klasiğini sahneledi. İstanbul’da gerçekleşen iki temsille yaklaşık 4 bin izleyiciye ulaşıldı. Büyük ilgi gören DÇSO ile Peter ve Kurt projesinin devam gelecek mi? 
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, ünlü Rus besteci Sergey Sergeviç Prokofyev’in çocuklar için bestelediği en önemli eserlerden biri olan ‘Peter ve Kurt’u, 19 Nisan Pazar günü TİM Maslak Show Center sahnesine taşıdık. Rejisör Murat Göksu’nun yorumuyla oyunlaştırılan ve her yaştan çocuğun keyifle takip edebileceği bir içerikte hazırladığımız bu özel program, işte bu özelliğiyle çocukların müzik eğitiminde de önemli bir eser olarak kabul edilmekte.

Dr. Erdal Atabek
Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası Psikolojik Danışmanı

Kuruluşundan bu yana Orkestra’nın Psikolojik Danışmanlığını üstlenen Yazar, Dr. Erdal Atabek bu sürecin çocuklar için benzersiz bir tecrübe olduğundan bahsediyor. Atabek, takım uyumunu sağlamak ve ortak çalışma kalitesini artırmak üzere DÇSO’ya destek veriyor.  Klasik müziğin, çocukların zeka ve kişiliğini her yaşta olumlu etkilediğini söyleyen Atabek, “Müzikle uğraşmak, bir enstrüman çalmak, öncelikle oto-kontrol dediğimiz özdenetimi güçlendirir. Bu uğraşla kişi disiplinli olmayı öğrenir ve ölçülü hareketin önemini kavrar. Ayrıca bir orkestrada çalmak, kendi dışındaki müzisyenlerde birlikte çalmayı öğretir ki bu da anlayış, kendi dışındakine saygı gibi önemli kazanımları getirir. Bütün ailelerin ve öğretmenlerin çocukları müzikle uğraşmaya ve bir müzik aleti çalmaya teşvik etmesi çok önemlidir. Müzikle uğraşmanın kazandırdığı gelişim hayat boyu kazanılacak başarıların anahtarı olacaktır” diyor.

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’na sağladığınız psikolojik danışmanlık desteğinin içeriğinden ve amaçlarından biraz bahseder misiniz? 
Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın kurulduğu 2006 yılından bu yana genç müzisyenlerimizin motivasyonunu artırmaya yönelik, aralarındaki etkileşimi güzel bir sinerjiye çevirmek amacıyla kendilerine destek vermekteyim. Orkestra üyelerimizin yaşları da göz önünde bulundurulduğunda (11-18) psikolojik danışman olarak benim ve bu projeyi hayata geçiren Doğuş Grubu’nun öncelikli hedefi; ekip uyumu ve ortak çalışmanın kalitesini artırmaktır. Bunu mümkün kılmanın yollarından biri orkestramıza psikolojik danışmanlık hizmeti sağlanmasından geçmektedir.

En çok hangi konularda sizinle iletişime geçiyorlar? Orkestradaki varlıklarının kişilikleri üzerindeki olumlu etkilerini ne şekilde açıklarsınız?
Genel olarak grup içinde oluşan iletişim sorunlarıyla ilgili, çalışma motivasyonları kırıldığında ya da kişisel bir sorunları olduğunda iletişime geçerler diyebilirim. Orkestranın bir üyesi olmak, her bir müzisyenimizin kişiliğinin şekillenmesinde önemli bir rol oynamakta ve takım ruhuyla çalışma, ortak bir dil oluşturma gibi konularda kendilerini beslemektedir.

Müziğin, özellikle klasik müziğin çocukların psikolojisi üzerindeki etkilerinden biraz bahseder misiniz?
Klasik müzik, çocukların zekâ ve kişiliğini her yaşta olumlu etkiler. Müzikle uğraşmak, bir enstrüman çalmak, öncelikle oto-kontrol dediğimiz özdenetimi güçlendirir. Bu uğraşla kişi disiplinli olmayı öğrenir ve ölçülü hareketin önemini kavrar. Ayrıca bir orkestrada çalmak, kendi dışındaki müzisyenlerde birlikte çalmayı öğretir ki bu da anlayış, kendi dışındakine saygı gibi önemli kazanımları getirir.  

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası sadece üyelerinin değil, aslında ülkemizdeki tüm çocukların müzikal ve kültürel gelişimi bakımından büyük önem taşıyor diyebiliriz miyiz? 
Kesinlikle evet. Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası, toplumun müzikal açıdan gelişmesini ve eğitiminde klasik müziğin konumunun yükselip yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla hazırlanmış, pedagojik açıdan son derece sağlam bir eğitim projesidir. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki özellikle klasik müzik dediğimiz çok sesli evrensel müzik küçük yaşlardan itibaren çocukların gelişiminde kullanıldığı zaman zekânın koordinasyonu ve insanın kendi davranış, duygu ve düşüncelerini yönetebilme gücü farklı biçimde artıyor. Müzik yalnızca müzisyen olmak için değil iyi insan olmak için gerekli…

Röportaj: Petek KIRBOĞA
Fotoğraflar: Ercan Ali YILDIRIM

EN ÇOK OKUNANLAR

2025 Altın Küre Adayları Açıklandı

2025 Altın Küre Adayları Açıklandı

16 dakika okunma süresi
Melis Goral Yeni Elements Koleksiyonu'nu Tanıttı

Melis Goral Yeni Elements Koleksiyonu'nu Tanıttı

1 dakika okunma süresi
Dries Van Noten'ın Yeni Kreatif Direktörü: Julian Klausner

Dries Van Noten'ın Yeni Kreatif Direktörü: Julian Klausner

4 dakika okunma süresi
"Mufasa: Aslan Kral" Galası'nda Beyonce ve Blue Ivy'den Metalik Uyum

"Mufasa: Aslan Kral" Galası'nda Beyonce ve Blue Ivy'den Metalik Uyum

1 dakika okunma süresi
Moda Tutkusu X Love My Body: Moda Dünyasında 10. Yıl

Moda Tutkusu X Love My Body: Moda Dünyasında 10. Yıl

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

BERRİN OKÇU İLE GEÇMİŞE YOLCULUK

BERRİN OKÇU İLE GEÇMİŞE YOLCULUK

GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ

GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ

EMMA SHAPPLIN İLE KAPADOKYADA

EMMA SHAPPLIN İLE KAPADOKYADA

AURELIE BIDERMANN’IN LÜKSLERİ

AURELIE BIDERMANN’IN LÜKSLERİ

YONCA EBUZZİYA İLE KAPALIÇARŞI'DA BİR GÜN

YONCA EBUZZİYA İLE KAPALIÇARŞI'DA BİR GÜN

İLHAMINI RENKLERDEN ALIYOR

İLHAMINI RENKLERDEN ALIYOR

İDİL FIRAT ALEM ÖZEL RÖPORTAJI

İDİL FIRAT ALEM ÖZEL RÖPORTAJI

BU YAZ KİM, NE OKUYOR?

BU YAZ KİM, NE OKUYOR?

GIS PROJECT 2017 İLHAM VEREN ROL MODELLER

GIS PROJECT 2017 İLHAM VEREN ROL MODELLER

GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR

GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR

FİKRET ORMAN KIZLARI ONUNLA GURUR DUYUYOR

FİKRET ORMAN KIZLARI ONUNLA GURUR DUYUYOR

GELİNLİK TASARIMCISI GALIA LAHAV: “SOPHIA LOREN’İ GİYDİRMEK İSTERDİM”

GELİNLİK TASARIMCISI GALIA LAHAV: “SOPHIA LOREN’İ GİYDİRMEK İSTERDİM”