Uzun yaşamak mı, yoksa uzun süre ama canlı ve enerjik yaşamak mı? Cevabı hepimiz verebiliyoruz. Evet olabildiğince uzun, ama hastalıklarla boğuşarak değil, mümkünse sağlıklı olarak.
Hepimiz zamanla yaşlansak da hepimiz eşit yaşlanmıyoruz. Yaşlanma birçok faktörden etkilenen karmaşık bir süreç, ancak yaşam kalitesini belirleyen şey biyolojik yaşınız. Kronolojik olarak yaşlanma elbette kaçınılmaz, bu konuda yapabileceğimiz hiçbir şey yok, ancak biyolojik yaş hızı yavaşlatılabilir, geriye doğru hareket edebilir. Bütüncül Tıp Uzmanı, İç Hastalıkları Uzman Doktor Murat Balanlı, Longevity ile daha uzun, ancak hastalıklarla boğuşmadan yaşamanın sırlarını paylaşıyor.
Sizin anladığınız ve sizi anlayanlarla birlikteyseniz şanslısınız. Hayatın zor ve sıkıntılı dönemlerinde aynı hissiyatı paylaşanlar varsa etrafınızda bunların kıymetini bilin ve çok daha fazla onlarla birlikte zaman geçirin, sarılın, bırakmayın. Sarılmak oksitosin adını verdiğimiz çok önemli antioksidan bir hormonun sentezini arttırır ve sizi gençleştirir.
Kendinden daha büyük bir güce inanmak hastalıkların yönetiminde, sağlıklı olmada önemli bir faktördür ve Longevity için gerekliliktir. Çok sayıda tıbbi bulgu inancın daha iyi yaşam doyumu ve mutlulukla doğrudan ilişkili olduğunu göstermektedir.
Sağlıklı yaşama denince beslenmenin önemini elbette yok saymıyoruz. Yemekleri iyi çiğneyin ve yavaş yiyin.
Sağlıklı besinler yemek kadar aç kalmaya özen gösterin. Aç kaldığımız zaman neler olduğuna bakarsanız, dediğimi daha iyi anlayacaksınız. İnsülin duyarlılığı artar, dolayısıyla insülin direncini ortadan kaldırırsınız. Keton üretimi olur sonucunda enflamasyon azalır, öğrenme ve hafıza güçlenir. Açlık süresi uzadıkça, yağları yakarsınız, kalp ve damar hastalık riskiniz azalır, otofaji artar. Otofaji başta kanser olmak üzere hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde oldukça faydalıdır.
Spor yapmaktan daha fazlası grup halinde hareket ve etkinlikler yapmaktır. Fiziksel kazanımlar kadar zihinsel, bilişsel ve sosyal faydalar sağlanır. Kas kitlesini yüksek tutmaya özen gösterin.
Soğuk, beyaz yağ dokusunun kahverengi yağ dokusuna geçişini kolaylaştırır. Mitokondri sayısını ve aktivitesini arttırır, antioksidan fayda sağlar. Sauna ise, kalp damar sağlığını destekler, enflamasyon kontrolünde etkilidir.