Her yaştan insanın özgüven sorunu olabilir. İnsan her yaşta da gerekli özgüveni kazanabilir. Elbette özgüveni erken yaşlarda edinmek daha mutlu ve başarılı bir hayat yaşamaya katkı sağlar. Özgüven eksikliği de insanın hayatındaki birçok alanda sorun yaşamasına neden olur.
Özgüven eksikliğinde kişi karar vermekte zorlanır, eleştirilere karşı hassas olur, kendi ile ilişkisinde sorunları olduğu gibi dış dünya ile de sorunları olur, hayır demekte zorlanırlar ya da diyemezler, dışardan iki yüzlü olduğu düşünülebilir, toplumla uyum sorunları olabilir, başarılı olmakta zorlanabilirler, hata yapmaktan korktukları için hata yapmaya oldukça meyilli olurlar ve sık sık hata yapabilirler neticesinde eleştirilir ya da dışlanırlar.
Ebeveynlerin özgüvenli insan olma sürecindeki sorumlulukları oldukça fazladır. Çocuklarının kendi mutlulukları ve topluma faydalı olmaları açısından bu süreci ebeveynlerin iyi yönetmeleri gerekmektedir. Önemli nokta ebeveynlerin bu süreçte kendi gelişimlerini de sürdürmeleridir. Çocuğun her yaşında farklı özellikleri geliştirmesi, ebeveynlerin de bu sürece katkı sağlamak amacıyla kendi kişisel gelişim süreçlerini arttırarak sürdürmesi sonucu ortaya çıkarmaktadır.
Bir çocuğun özgüvenini oluşturmasında ve geliştirmesinde en önemli rol ebeveynlerine sonrasında ise çocuğun hayatındaki diğer otoritelere aittir. Aileler çocuklarına belli başlı bazı kurallar çerçevesinde öncelikle karar verme hakkı tanımalıdırlar. Örneğin, çocuk o gün hava durumuna uygun olarak kazak giymeli ise, çocuğa iki renk seçenek sunulup karar vermesi desteklenir. Çocukların hayır diyebilmeyi öğrenmeleri için onlara istemediği şeyler zorla yaptırılmamalıdır. Örneğin, çocuk kendini öptürmek istemiyor, kimse ( anne babası dahil ) onu zorla öpmemelidir. Çocuğa karşı fiziksel ya da psikolojik şiddet uygulanmamalı, çocuğun buna şahit olması engellenmelidir. Çocuğun duygularını doğru zamanda doğru yollarla ifade etmesi için sanatsal ya da spor faaliyetlerine katılması sağlanmalıdır.