Beyaz unun sağlığa verdiği zararı sürekli vurgulayan diyetisyenler, kalp damar hastalıkları uzmanları, iç hastalıkları uzmanları vardır. Bu nedenle diyet için ekmek seçimi oldukça önemlidir. Ekmeği hayatımızdan çıkaralım algısının aksine beyaz unu hayatımızdan çıkaralım algısı hayatımıza yerleşmelidir. Bu nedenle diyet ekmeklerinin hayatımızda ki rolü sağlıklı yaşamak isteyenler için vazgeçilmezdir.
Çoğu diyet listelerinde ekmek yasak. Fakat diyette olduğunuz için ekmek yemeyiniz denilmemeli. Tam buğday unu, kepek unu, çavdarlı, tam tahıl ile yapılan ekmekler tüketilebilir.
İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya'ya göre yemeğin yanında pilav, makarna yerine ekmek tercih edenlerin daha nitelikli ve daha sağlıklı kilo kaybı yaşıyorlar. Ekmeğin ham maddesi olan buğday öğütülerek un haline gelir. Bu unu ayrıştırıp beyaz un haline veya tam buğdaydan ayrıştırmadan tam buğday unu haline getirebilirsiniz. Tam buğday ununun içine çavdar, yulaf, kepek gibi tohumlar katılıp ekmek kalitesini yükseltebilirsiniz. Bu yüzden en çok tercih edilen tam buğday ekmeği, çok tahıllı ekmekler ve çavdar ekmeği oluyor.
Beyaz unun aksine sağlığa yararlı bir ekmek türü. B vitamini ve demir eksikliği için yararlı olan çavdar ekmeğini tadını beğenmeyenler olduğu gibi günlük hayatından beyaz unu çıkaran kişiler için vazgeçilmezdir.
Sağlık açısından bir numaralı ekmek türü olan tam buğday ekmeği kalorisi bakımından beyaz ekmeğe oranla az olduğundan dolayı diyet listelerimizin olmazsa olmazı haline gelmiştir. İçerdiği zengin mineral ve vitaminler sayesinde tokluk hissi veren tam buğday ekmeği az kalorisi ile vazgeçilmez ekmek türüdür.
Glisemik indeksi düşük ve tokluk hissi yüksek olan Yulaflı ekmek lif kaynaklarının zenginliği sayesinde ilgi gören bir diğer diyet ekmek türüdür.
Ekmeğin Rolü
Tahıl açısından en zengin olan ekmek türüdür. Mısır, yulaf, çavdar ve tam buğday unu açısından zengin ve sağlıklı olan tam tahıllı ekmekler diyet listenizin vazgeçilmesi olması yanında damar hastalıklarına ve sindirim sistemine oldukça yarar sağlamaktadır.
-Diyet ekmeği ne de olsa diyerek içimizde ki iştahı rahatlatmaya çalışarak sınırsız diyet ekmeği yiyeceğimiz anlamına gelmez.
-Vücudumuzun ihtiyacı olan karbonhidratı ekmekten giderdiğimiz bu dönemde diyet ekmeklerini tüketmek hakkında bilgiye sahip olmamız gerekmektedir.
-Tabi ki ekmek tüketimi her insan için farklılık göstermektedir. Yaş, kilo, boy, cinsiyet, total enerji ihtiyacına göre değişir.
-Sağlıklı bir kadın günde 1 ila 3 ekmek arası değişim gösterebilirken sağlıklı bir erkek 3 ila 5 ekmek tüketebilmektedir.