Atatürk Kültür Merkezi "8. Renk Kadın ve İz" sergisi ile resim, heykel, seramik, fotoğraf, tekstil dokuma, kolaj, minyatür ve yerleştirme sanatını kapsayan sekiz farklı disiplinden eserleri sanatseverlerle buluşturuyor. Kadını '8. Renk' olarak tasvir eden sergide, kadının toplumdaki yerine ve kendine biçilen rollere karşın dünya üzerindeki varlığını, öyküsünü ve kültürel birikimini ortaya koymasını, ruhunu ve evrene ait gözlemlerini güçlü bir biçimde ifade etmesini farklı malzeme ve tekniklerle mercek altına alınıyor. Karma sergide Aslışah Erdem, Aysun Bozuklu, Ayşe Wilson, Ayşegül Yapar, Cansu Sönmez, Derya Geylani Vuruşan, Eda Çığırlı, Eda Taşlı, Elsa Ers, Gözde Can Köroğlu, Günnur Özsoy, Günseli Kato, Kadriye İnal, Melis Buyruk, Sevim Kaya, Sinem Demirci, Yasemin Öztürk ve Yonca Karakaş'ın eserleri yer alıyor. AKM Galeride ücretsiz gezilebilecek "8. Renk Kadın ve İz" sergisi 2 Nisan tarihine kadar ziyarete açık.
18 kadın sanatçının eserlerinin yer aldığı Sekizinci Renk Kadın ve İz sergisi fikri nasıl doğdu?
Elanur Evci Ercan: Fikir esasen kadının tarih boyunca kendisine yüklenen roller, kimlikler ve tüm tanımlamaların dışında özünü ve sadece insan oluşunu sanatın diliyle anlatmaya dayanıyor. Kadının toplum içerisinde yaşadıklarını, varoluşunu sanatseverlerle buluşturmak istedik. Bu noktadan hareketle birçok kadın sanatçı atölyesini ziyaret ederek, konu üzerinde okumalar yaparak sergimizin ana hatlarını oluşturmaya başladık.
Elif Bozkurt: Sekizinci Renk Kadın ve İz sergisi ile kadın emeği, dişil enerji, kadının dünyaya ve topluma kattığı farklılıkları ele alan, çarpıcı işlerden oluşan bir sergi kurguladık. Sergide çok renklilik ve disiplinlerin bulunmasına ayrıca önem verdik. Kadının geçmişten günümüze bütün toplumlardaki yeri, onlara atfedilen biçimleri ve onlara biçilmiş rollere, atfedilenlere rağmen kadının kendini en özgün biçimde var ettiği gerçeğinin farkındalık zemininde doğdu. Atfedilen bütün yargıların üzerine beyaz bir örtü çekmeyi düşledik. Sanat disiplinlerinin her alanında kadınların varlığı aşikar. Sekiz farklı sanat disiplininde eserler ile kadın sanatçılarımızın çarpıcı işlerini bembeyaz bir salonda hayal ederek sürece devam ettik. Sekiz farklı disiplin ve sekiz farklı boyut cesur renklerin, biçimlerin, anlatım dillerinin olduğu eserler ile Sekizinci Renk Kadın ve İz sergisi fikrini doğurdu.
Sergiye ismini veren Sekizinci Renk ile ifade etmek istediğiniz kavramdan bahsedebilir misiniz?
Elif Bozkurt: Bütün renklerin üzerinde sekizinci renk aslında tanımsızdır. Herkesin sekizinci rengi özneldir ve farklıdır. Bu sergide 'sekizinci renk' kadına atfedilen bütün kimliklere ve rollere karşı kendi varlığını ve benliğini ortaya koyuş biçimi olarak betimlendi diyebiliriz. Sergiye ismini veren sekizinci renk ile kadının özü ve ona yakıştırılan tüm sıfatların ötesinde insan olarak kendini var etme çabasının altı çizmek istedik. Bu noktadan yola çıkarak mekanı tüm tanımlamaların üzerine bembeyaz bir örtü çekerek oluşturduk.
Elanur Evci Ercan: Kadınların özgüvenli, çarpıcı ve emekle yoğrulan işlerini onlara atfedilen bütün kimlik, rol ve önyargıların ötesine geçerek geniş kitlelerle buluşturduk. Biz aslında bu sergiyle kadınların yapamayacağı hiçbir şeyin olmadığını göstermek istedik.
Derya Geylani Vuruşan | Mutlu bir Günün Heyecanı
Sergi ne kadarlık bir zaman diliminde hazırlandı?
Elanur Evci Ercan: Sergiye, bir yıl öncesinden Sanat Danışma Kurulu üyelerimizle sanatçı atölye ziyaretleri yaparak başladık. Süreç içerisinde sanatçılarımızı ve eserlerini yakından takip ettik. Son altı ay içerisinde ise mekansal kurgumuzu ve seçkimizi hazırladık. Seçkiyi hazırlarken farklı disiplinlerden faydalandık. 18 kadın sanatçı 8 disiplin 37 eser ile sergimizi oluşturduk.
Ayşegül Yapar I Yapboz
Elif Bozkurt: Güncel işlerini yakından takip ettik, düzenli olarak arşivledik, bu sergi konsepti çerçevesinde okumalar gerçekleştirdik. Son 6 ay sürecinde de bütün konseptimizi oluşturduk.
Farklı disiplinlerden eserlerin yer aldığı bu özel sergide ziyaretçileri neler bekliyor?
Elif Bozkurt: Bu sergi; rengarenk eserleri ile gerçek ve gerçeküstücülüğün naifçe sunulduğu, çocuksu, masalsı ve sade bir yaklaşımla renklerin cesurca aktarılışını, kültürümüzü, duygularımızı insan olmanın yalınlığını etrafında örülmüştür. Sergide; form, biçim, malzeme arayışlarındaki yenilikleri ve çok disiplinli işlerin birbirleriyle uyumu gözlemlenmekte. Sanatseverler ayrıca ülkemizin çağdaş sanatının geleceğinde yer alacak genç sanatçıların erken dönem işlerine de tanıklık edecek. Bu anlamda serginin geçmişi ve geleceği içinde barındıran bir sergi olduğunu düşünüyorum.
Elanur Evci Ercan: Sanatseverler bu sergi ile 8 farklı disiplinden 18 kadın sanatçının birbirinden çarpıcı işlerini yakından görme fırsatı bulacaklar.
Melis Buyruk | Golden Bloom
Aslışah Erdem | Pursue Your Dreams
Eklemek istedikleriniz?
Elif Bozkurt: Sanat disiplinlerinin birlikteliğini ve plastik sanatlarda disiplinler arası ilişkiyi önemli buluyorum. Sanat disiplini, malzeme, teknik ve anlatım dilinin disiplinler ile ilişkisi plastik sanatlarda yepyeni, özgün dilleri doğuracağını düşünüyorum. Bu sergimizde 8 farklı sanat disiplini ve disiplinler arası etkileşime giren eserler mevcut. Eserleri yakından görmek isteyen tüm sanetseverler 2 Nisan tarihine kadar sergimizi ziyaret edebilirler.
Yasemin Öztürk | Twist
Elanur Evci Ercan: Biz bu sergi ile mihenk taşı olarak kadınları ele alsak da sergi sadece kadınlara değil çocuklara, erkeklere aslında herkese hitap ediyor. Bu sebeple sergiyi görmeleri için herkesi Atatürk Kültür Merkezine davet ediyoruz.