20'lik dişler, insanların çoğunun 17 ila 25 yaşları arasında büyüyen üçüncü azı dişleridir. Bu dişlerin büyümesi sırasında çoğu insan ağrı veya rahatsızlık yaşar. 20'lik diş ağrısının belirtileri şunları içerebilir:
Ağrı: Bu dişlerin büyümesi sırasında ağrı hissedebilirsiniz. Dişlerin büyümesi tamamlandıktan sonra da ağrı devam edebilir.
Şişlik: 20'lik dişlerin büyümesi sırasında çevre dokularında şişlik meydana gelebilir.
Sertlik: Çiğneme yaparken çenenizin arkasında sert bir bölge hissedebilirsiniz.
Diş eti hassasiyeti: 20'lik dişlerin büyümesi sırasında diş etleriniz hassaslaşabilir ve şişebilir.
20'lik diş ağrısı tedavisi: Bu tedavi dişlerin büyüme pozisyonuna ve durumuna bağlıdır. Hafif ağrıları olan insanlar aşağıdaki yöntemleri kullanarak ağrılarını hafifletebilirler:
Ağrı kesiciler: Ağrı kesiciler, 20'lik diş ağrısını hafifletmek için kullanılan en yaygın yöntemdir. Aspirin, ibuprofen veya parasetamol gibi ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
Soğuk kompres: 20'lik diş ağrısının hafifletilmesi için soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Bir buz torbasını dişinizin üstüne yerleştirin ve 20 dakika boyunca bekletin.
Sıcak kompres: Ağrı kesici etkisi olan sıcak kompres uygulayarak 20'lik diş ağrınızı hafifletebilirsiniz. Sıcak bir havlu veya ısıtılmış bir buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Tuzlu su: 20'lik diş ağrısını hafifletmek için tuzlu su kullanabilirsiniz. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve ağrıyan dişin etrafını gargara yapın.
Nane yağı: Nane yağı, 20'lik diş ağrısını hafifletmek için kullanılan doğal bir yöntemdir. Pamuğu bir miktar nane yağına batırın ve dişinize uygulayın.
20'lik dişler genellikle diğer dişlerin arkasında bulundukları için yeterince yerleri yoktur ve bu nedenle sıkışabilirler, diş etlerine baskı yapabilirler ve enfeksiyona neden olabilirler.
20'lik diş ağrısı genellikle diş etinde şişme, hassasiyet, ağrı ve iltihaplanma ile başlar.
20'lik diş ağrısı çene bölgesine de yayılabilir çünkü ağrıya neden olan diş eti ve dişlerin bulunduğu bölge çenenin hemen altındadır.
Diş hekimleri genellikle röntgen çekerek ve ağız muayenesi yaparak 20'lik diş ağrısını teşhis ederler.
20'lik diş ağrısı tedavisi, ağrıyı hafifletmek için ağrı kesiciler veya anti-enflamatuar ilaçlar kullanılarak, diş eti iltihabını azaltmak için gargara yaparak ve diş hekimleri tarafından yapılan cerrahi müdahale gibi prosedürlerle gerçekleştirilir.
20'lik diş ağrısı önlenmesi için, ağız hijyeni düzenli bir şekilde korunmalı, dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve diş hekimi randevuları takip edilmelidir.
20'lik diş ağrısı genellikle acil tıbbi müdahale gerektirmez ancak ağrı çok şiddetliyse, şişme veya iltihaplanma belirtileri varsa veya çene hareketlerinde zorluk yaşanıyorsa mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır.
20'lik diş ağrısı için evde yapabileceğiniz şeyler arasında, ağrı kesiciler veya anti-enflamatuar ilaçlar kullanmak, soğuk kompresler uygulamak, gargara yapmak, yumuşak yiyecekler tüketmek, ağrıyı azaltmak için uykuya dalarken başınızı yüksek bir yastıkla desteklemek yer alır.
20'lik diş ağrısı için ağrı kesiciler arasında asetaminofen, ibuprofen ve naproksen gibi ilaçlar kullanılabilir. Ancak, kullanmadan önce bir doktora danışmak en iyisidir.
20'lik diş ağrısı için gargara çözümleri arasında tuzlu su, hidrojen peroksit ve adaçayı yapraklarından yapılmış çay bulunur.
20'lik diş ağrısı için yumuşak, sulu yiyecekler önerilir. Örneğin, yoğurt, çorba, püre, sulu meyveler ve sebzeler tüketebilirsiniz.
20'lik diş ağrısı için sert, kuru veya yapışkan yiyecekler önerilmez. Örneğin, cips, fındık, kuru etler ve sakız gibi yiyecekler ağrıyı artırabilir.
20'lik diş ağrısını hafifletmek için ağrı kesiciler veya anti-enflamatuar ilaçlar kullanabilir, soğuk kompresler uygulayabilir, yumuşak yiyecekler tüketebilir ve yüksek bir yastıkla uyuyabilirsiniz.