Online müzayedelere olan ilginin pandemiden sonra da devam edeceğini düşünüyor musunuz? Öngörüleriniz neler?
Kesinlikle devam edecek. Online müzayedeler, halihazırda Christie’s’in en hızlı büyüyen bölümlerinden biriydi. Canlı müzayedelerin yanı sıra sanat fuarları, galeriler ve müzelerin de aylar boyunca kapalı kalması, sanata ulaşımı online erişimle kısıtladı. Pandemi, devam etmekte olan bir süreci geri dönüşü olmayacak bir şekilde hızlandırdı. Bu dönemde koleksiyonerlerimizin %80’i online içeriğimiz üzerinden bize ulaştı. 80 ülkeden, %35’i yeni müşteri olmak üzere online müzayedelerimize katılım oldu. Ayrıca çeşitli alanlarda online müzayedelerde bugüne kadar satılan en değerli parçalar, bu dönemde alıcıların beğenisine sunuldu. 28 karatlık, D renginde bir pırlanta, geçen haftalarda 2,115,000 Dolar’a alıcı bularak şimdiye dek müzayedede satılan en değerli mücevher unvanını aldı.
Picasso, Les femmes d'Alger
Pek çok insanın sağlığını kaybettiği bir dönemde lüks tüketime olan bu ilgi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hepimizin farklı yönlerden zorlandığı, kısıtlandığı ve hayatında köklü değişimler yaşadığı bir dönemde, insanların normalleşme ihtiyacı da çok güçlü. Tabii ki her şeyin önünde sağlık var, fakat bunun ötesinde pek çok koleksiyoner için online da olsa keyif aldığı, kendisini besleyen eserlere ulaşım değerli oldu. Bu nedenle online satışlarda satış oranlarımız azalacağına arttı. Daha önce canlı yapılan sanat müzayedelerinin, Amsterdam Çağdaş Sanat Müzayedesi’nde olduğu gibi günün şartları dolayısıyla online’a geçmesiyle de satış oranlarında değişiklik görmedik. Bunun yanı sıra özel eserlere de her zaman ayrı bir ilgi var. Özel satışlardan gerek çağdaş, gerekse empresyonist ve modern sanatta 20 milyon dolar üzerinde satış gerçekleşti. İslam Eserleri’nde de iki ay erteleme sonrasında canlı olarak Londra’da gerçekleşen müzayedemiz, son 10 senenin rekorunu kırarak 13 milyon GBP üzerinde satış yaptı; buna bugüne kadar satılan en değerli Kur’an (7 Milyon GBP) ve Türkiye’ye gelişinden mutluluk duyduğumuz, Bellini Atölyesi’nden çıkma, Fatih Sultan Mehmet’in ilk üç portresinden biri de dahil.
Audemars Piguet 18K Pink Gold
Christie’s’de bu dönemde sizi en çok şaşırtan müzayedeler hangileri oldu? Kurum olarak böylesine bir ilgiyi bekliyor muydunuz?
İslam Eserleri Müzayedesi, bu dönemin en çok konuşulan müzayedelerinden biri oldu. Londra’da pandemi sonrasında yaptığımız ilk canlı satış olması nedeniyle tüm gözler Nisan ayının başında kataloğu çıkmış olmasına rağmen ertelenen bu müzayededeydi. Sonuç olarak, gerek nadir eserlerde tanık olduğumuz çok güçlü rekabet, gerekse 13,361,000 GBP ve %94 gibi ulaşılması zor bir satış oranıyla son senelerin piyasa performansının çok üzerine çıktı. Az önce bahsettiğim Timur ya da Akkoyunlu dönemi, 15. yüzyıldan kalma Kur’an, beklentileri alt üst ederek GBP 600,000 GBP fiyatından çıkıp uluslararası pek çok koleksiyonerin katılımıyla neredeyse 12 katına satıldı. Fatih Sultan Mehmet’in portresi, yakın geçmişte Klasik Ustalar Müzayedesi’nde, 600,000 GBP’ye alıcı bulamamasına rağmen, 25 Haziran’da pek çok ilgilinin rekabetiyle 935,250 GBP’ye İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ülkemiz milli hazinesine kazandırıldı. Bunların yanında pandemi süreci pek çok sanat dünyası oyuncusu gibi Christie’s’i de yaratıcı şekillerde düşünmeye zorladı. 10 Temmuz’da, ONE Müzayedesi ile sanat tarihinin ilk “bayrak yarışı” formatında müzayedesi gerçekleşti.