Türkiye'nin kültür sanat hayatının gelişiminde önemli bir yere sahip olan AKM, uzun yıllar boyunca kapalı kaldıktan sonra yeni yüzü ile 29 Ekim 2021'de yeniden hizmete açıldı. 2.040 kişilik opera salonunun tam ortasında ise mekanın kalbi gibi duran kırmızı bir küre yer alıyor. Kaleseramik tarafından tasarlanan bu küre, 18 kişilik özel bir ekip tarafından üç buçuk ay gibi kısa bir sürede el emeği ile üretilmiş. 15.000 üretilen özel seramik karoların, can alıcı kırmızı renkleri için İtalyan seramik sanatçısı Alexandra Khuen-Belasiden yardım alınmış.
AKM'nın kısa tarihine gelirsek; cumhuriyetin modern yüzü olarak 1946 yılında temeli atılan bina, uzun ve sancılı bir yapım sürecinin ardından 1969 yılında hizmete açıldı. O zamanki adı İstanbul Kültür Sarayı olan bina, 1970 yılında çıkan yangında büyük hasar gördü. Tadilatın ardından bu kez Atatürk Kültür Merkezi (AKM) adıyla 1978'de yeniden hizmete açılan bina, uzun yıllar İstanbul'un en önemli sanat merkezi olarak faaliyetini sürdürdü.
AKM, 2008'den 2018 yılına kadar kapalı kaldı. 10 Şubat 2019'da yeniden inşasına başlanan projeyi ise ilk AKM'nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu'nun kurucusu olduğu Tabanlıoğlu Mimarlık üstlendi.
Sanat Eserlerini Evinizde Sergilerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Komet ile Yeni Sergisi Üzerine Soru-Cevap
Atatürk Kültür Merkezi'nin İlk Sergi Daveti