C vitamini açısından oldukça zengin olan roka aynı zamanda K vitamini ile beraber çeşitli mineraller içerir. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve iyi bir lif içeriğine sahip olduğundan sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. A vitamini içeriği yüksektir. Kemik ve dişler üzerinde ise olumlu etkileri vardır. Beyindeki hafıza bölümünü destekler ve unutkanlığın giderilmesine yardımcı olabilir.
Maydanoz ve rezene ailesinin bir üyesi olan kereviz hem sağlıklı hem de düşük kalorili bir besin. Aynı zamanda doğal bir antioksidandır. Çiğ ya da pişmiş olarak tüketilen kerevizin içeriğinde yüksek miktarda A, B, C ve K vitaminleri bulunur. İçeriğinde magnezyum, potasyum ve kalsiyum başta olmak üzere çok sayıda mineral vardır.
Kabızlık, ishal, kramp ve şişkinlik semptomlarının yanı sıra, zaman zaman ortaya çıkabilecek gastrik sorunların tedavisinde de yardımcı olabilir. Şalgamda bol miktarda bulunan C vitamini ve askorbik asit, bağışıklık sistemimiz için önemli destekleyicilerdir. C vitamini, beyaz kan hücrelerinin ve antikorlarının üretimini uyarabildiği gibi bir antioksidan olarak kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik sağlık sorunlarını azaltmaya ve önlemeye yardımcıdır.
Potasyum, K vitamini, sodyum, fosfor, kalsiyum, C vitamini, niasin ve B6 vitamini kaynağıdır. Düzenli havuç tüketimi kolesterol seviyelerini azaltır. Bu nedenle, kalp ile ilgili sorunları önlemek için sağlıklı bir dozda havuç tüketmek gerekmektedir. Meme ve kolon kanserini önleyici etkileri vardı.
Kan basıncını düşürmeye yardımcı etkisi vardır. Pancarlar alfa-lipoik asit adı verilen bir antioksidan içerir. Bu bileşik, glikoz seviyelerini düşürmeye ve insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilir. Lif içeriği oldukça yüksek olan pancar, aynı zamanda bağırsak florasının da düzenlenmesine yardımcı olur.
Akciğer, mide ve kalın bağırsak kanserlerine yakalanma riskini düşürür. İçerdiği A, C ve E vitamini, kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme riskini azaltır. Yüksek oranda potasyum minerali içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürür ve tansiyonu belli düzeyde tutar.
İyi bir A vitamini kaynağı olması yanı sıra, C vitamini, demir ve bakır minerali açısından da zengindir.
Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinin ani yükselmesini engelleyen bu meyveyi gramajına uygun tüketerek diyabetten korunabilirsiniz. Yüksek lif kaynağıyla tokluk hissi sağlamasının yanında, kanserden korur, kolesterolü düzenler.
C ve E vitamini içermektedir. Soğuk algınlığına ve hava değişimlerinde kullanılabilir. Ayrıca çocuk gelişimine de destek verir. Günde iki adet kivi yerseniz neredeyse günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabiliyorsunuz. Yüksek oranda lif içerir. Potasyum açısından oldukça zengindir. Kemik gelişimi için etkilidir.
Muşmulanın kalsiyum, demir, fosfor, potasyum içermesinin yanı sıra, askorbik asit de içermesi sebebiyle vücuda çok faydalıdır. Serinletici olması sayesinde vücuda ferahlık verir. Antioksidan özelliği nedeniyle zararlı toksinleri yok eder. Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda güç verir.
Yoğun C vitamini içeren güçlü bir antioksidan olan kumkuat hastalıklara karşı direnci artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterolü düzenler. Aynı zamanda ağrı kesici özelliği de vardır. Diyet yapanları sevindirecek bir özelliği de, kabukları ile birlikte tüketilmesi halinde ani tatlı krizlerini bastırmada etkili olmasıdır.
Portakal, özellikle C vitamini, tiamin, folat ve potasyum gibi çeşitli vitamin ve minerallerin iyi bir kaynağıdır. Hastalıklardan korur, cildi tazeler, kan şekerini düşürür, kalp hastalıklarından korur.