Şubat Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?

Şubat ayında hangi sebze ve meyveleri tüketmeliyiz? Şubat ayı meyve sebzelerini ve faydalarını derledik.

YAZAR: Nilay Keçeci Arpacı
ABONE OL
29 Ocak 2021 Cuma 16:01 | Son Güncellenme:
5 dakika okunma süresi
Şubat Ayı Meyve ve Sebzeleri

Şubat Ayı Sebzeleri

Roka

C vitamini açısından oldukça zengin olan roka aynı zamanda K vitamini ile beraber çeşitli mineraller içerir. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve iyi bir lif içeriğine sahip olduğundan sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. A vitamini içeriği yüksektir. Kemik ve dişler üzerinde ise olumlu etkileri vardır. Beyindeki hafıza bölümünü destekler ve unutkanlığın giderilmesine yardımcı olabilir.

Kereviz

Maydanoz ve rezene ailesinin bir üyesi olan kereviz hem sağlıklı hem de düşük kalorili bir besin. Aynı zamanda doğal bir antioksidandır. Çiğ ya da pişmiş olarak tüketilen kerevizin içeriğinde yüksek miktarda A, B, C ve K vitaminleri bulunur. İçeriğinde magnezyum, potasyum ve kalsiyum başta olmak üzere çok sayıda mineral vardır.

Şalgam

Kabızlık, ishal, kramp ve şişkinlik semptomlarının yanı sıra, zaman zaman ortaya çıkabilecek gastrik sorunların tedavisinde de yardımcı olabilir. Şalgamda bol miktarda bulunan C vitamini ve askorbik asit, bağışıklık sistemimiz için önemli destekleyicilerdir. C vitamini, beyaz kan hücrelerinin ve antikorlarının üretimini uyarabildiği gibi bir antioksidan olarak kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik sağlık sorunlarını azaltmaya ve önlemeye yardımcıdır.

Havuç

Potasyum, K vitamini, sodyum, fosfor, kalsiyum, C vitamini, niasin ve B6 vitamini kaynağıdır. Düzenli havuç tüketimi kolesterol seviyelerini azaltır. Bu nedenle, kalp ile ilgili sorunları önlemek için sağlıklı bir dozda havuç tüketmek gerekmektedir. Meme ve kolon kanserini önleyici etkileri vardı.

Pancar

Kan basıncını düşürmeye yardımcı etkisi vardır. Pancarlar alfa-lipoik asit adı verilen bir antioksidan içerir. Bu bileşik, glikoz seviyelerini düşürmeye ve insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilir. Lif içeriği oldukça yüksek olan pancar, aynı zamanda bağırsak florasının da düzenlenmesine yardımcı olur.

Brüksel lahanası

Akciğer, mide ve kalın bağırsak kanserlerine yakalanma riskini düşürür. İçerdiği A, C ve E vitamini, kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme riskini azaltır. Yüksek oranda potasyum minerali içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürür ve tansiyonu belli düzeyde tutar.

Şubat Ayı Meyveleri

Bal kabağı

İyi bir A vitamini kaynağı olması yanı sıra, C vitamini, demir ve bakır minerali açısından da zengindir.

Ayva

Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinin ani yükselmesini engelleyen bu meyveyi gramajına uygun tüketerek diyabetten korunabilirsiniz. Yüksek lif kaynağıyla tokluk hissi sağlamasının yanında, kanserden korur, kolesterolü düzenler.

Kivi

C ve E vitamini içermektedir. Soğuk algınlığına ve hava değişimlerinde kullanılabilir. Ayrıca çocuk gelişimine de destek verir. Günde iki adet kivi yerseniz neredeyse günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabiliyorsunuz. Yüksek oranda lif içerir. Potasyum açısından oldukça zengindir. Kemik gelişimi için etkilidir.

Muşmula

Muşmulanın kalsiyum, demir, fosfor, potasyum içermesinin yanı sıra, askorbik asit de içermesi sebebiyle vücuda çok faydalıdır. Serinletici olması sayesinde vücuda ferahlık verir. Antioksidan özelliği nedeniyle zararlı toksinleri yok eder. Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda güç verir.

Kumkuat

Yoğun C vitamini içeren güçlü bir antioksidan olan kumkuat hastalıklara karşı direnci artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterolü düzenler. Aynı zamanda ağrı kesici özelliği de vardır. Diyet yapanları sevindirecek bir özelliği de, kabukları ile birlikte tüketilmesi halinde ani tatlı krizlerini bastırmada etkili olmasıdır.

Portakal

Portakal, özellikle C vitamini, tiamin, folat ve potasyum gibi çeşitli vitamin ve minerallerin iyi bir kaynağıdır. Hastalıklardan korur, cildi tazeler, kan şekerini düşürür, kalp hastalıklarından korur.

Ocak Ayı Meyve ve Sebzeleri

Aralık Ayı Meyve ve Sebzeleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi
Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi

Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi

1 dakika okunma süresi
“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi
“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi

“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi

4 dakika okunma süresi
Gossip Girl'ün Çapkın Chuck Bass'ı Ed Westwick Baba Oluyor
Gossip Girl'ün Çapkın Chuck Bass'ı Ed Westwick Baba Oluyor

Gossip Girl'ün Çapkın Chuck Bass'ı Ed Westwick Baba Oluyor

1 dakika okunma süresi
New York'ta Türk Gecesi
New York'ta Türk Gecesi

New York'ta Türk Gecesi

1 dakika okunma süresi
Kışa Özel Nail Art Trendi
Kışa Özel Nail Art Trendi

Kışa Özel Nail Art Trendi

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri
Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri

Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri

En Zengin ve Dengeli 5 Besin
En Zengin ve Dengeli 5 Besin

En Zengin ve Dengeli 5 Besin

Şişkinlik Azaltıcı Tarifler
Şişkinlik Azaltıcı Tarifler

Şişkinlik Azaltıcı Tarifler

Vegan Beslenmenin İncelikleri
Vegan Beslenmenin İncelikleri

Vegan Beslenmenin İncelikleri

Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin
Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin

Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin

Mevsim Geçişlerinde Enerji Veren Gıda Takviyeleri
Mevsim Geçişlerinde Enerji Veren Gıda Takviyeleri

Mevsim Geçişlerinde Enerji Veren Gıda Takviyeleri

Hangi Yaz Meyvesi Neye İyi Gelir?
Hangi Yaz Meyvesi Neye İyi Gelir?

Hangi Yaz Meyvesi Neye İyi Gelir?

Hayvansal Gıda ile Alabileceğimiz Önemli Besin Maddeleri
Hayvansal Gıda ile Alabileceğimiz Önemli Besin Maddeleri

Hayvansal Gıda ile Alabileceğimiz Önemli Besin Maddeleri

Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar
Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar

Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar

Yaz Öncesi 1 Haftalık Yağ Yakıcı Detoks
Yaz Öncesi 1 Haftalık Yağ Yakıcı Detoks

Yaz Öncesi 1 Haftalık Yağ Yakıcı Detoks

Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu
Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu

Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu

Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?
Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?

Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?