Şizofreni, içinde psikotik belirti ve bulguları da barındıran, ancak sadece psikotik belirti ve bulgulardan ibaret olmayan, pek çok beyin işlevi bozukluğunu birlikte içeren bir rahatsızlıktır. Şizofreni hastaları başkaları tarafından yönlendirildiklerini düşünürler. Kafalarının içinde, kendine ait olmayan sesler tarafından yönetildiklerini; duygularının ve düşüncelerinin kontrol edildiğini düşünür ve hissederler. Bu psikolojik rahatsızlık Hollywoodlu yönetmenlerin de ilgisini çekmiştir; bu konuyu ele alan ve hayli ilgi gören filmler şunlardır:
Bipolar bozukluk veya manik depresif hastalıklarda, kişinin motivasyon, düşünme ve ruh halinde belirgin dalgalanmalar göze çarpar. Hayat boyunca en az bir kere manik atak geçirmek şartıyla değişik sayılarda ve değişik tiplerde duygudurum ataklarıyla (depresif, manik veya karma ataklar ) seyreden bir bozukluktur. Bu konuyu ele alan filmler:
Narsistik Kişilik Bozukluğu'na sahip bireyler, kendilerini aşırı derecede beğenen, ilgi odağı olmaktan hoşlanan, başkalarının kendileri hakkında ne düşündüğünü gereğinden fazla önemseyen kişiler olarak tanımlanabilir. Bu kişiler temelde hayat motivasyonu merkezde olmaya, beğenilmeye ve en iyisi olmaya yöneliktir. Bu konuyu işleyen filmler:
Sınır Kişilik Bozukluğu olarak da adlandırılan erken erişkinlik döneminde başlayan duygudurum değişiklikleri, sabit bir kendilik algısının yokluğu, davranış ve işlevsellikte dalgalanmalarla seyreden bir ruh sağlığı problemidir. Konusu, bu ruhsal rahatsızlık olan filmler:
Çocuklukta ya da ergenlik döneminde başlayan ve yetişkinlik döneminde de devam eden, başkalarının haklarını hiçe sayma ve haklarına saldırı şeklinde görülen bir bozukluktur. Antisosyal kişilik bozukluğu, psikopati ile yakından ilişkili bir kişilik bozukluğudur. Sık sık kavgaya karışma, dolandırıcılık, hırsızlık, kumar, aile ve sosyal ilişkilerde sorumsuzluk, suç işleme ve madde kullanımı antisosyal kişilik bozukluğunda yaygın olarak görülen belirtiler arasında yer alır. Bu konuyu anlatan filmler:
Dissosiyatif kimlik bozukluğu sergileyen hastalarda, davranışlarını kontrol altına alan iki ya da daha fazla farklı kimlik söz konusudur. Genel olarak 'alter kişilik' diye adlandırılan bu kimlikler, yineleyici biçimde denetimi ele alırlar ve algıladıkları 'kendilik kavramı' doğrultusunda davranırlar. Bu kimlikler belirgin olarak farklı ses, aksan, kelime dağarcığı, yüz ifadesi, hareket özellikleri, psikolojik test bulguları, cinsiyet, yaş farklılıkları olabilir. Bu ruhsal rahatsızlığı ele alan filmler: