Kalsiyum ve D vitamininden, C vitamini ve demire dek birlikte tüketildiğinde bedendeki emilimini artırıp yararlılığını yükselten gıdaları bir araya getirdik. Hangi gıdaları birlikte tüketmeliyiz?
Güçlü kemikler için gerekli olan en önemli besin ikilisidir. Çünkü bedendeki kalsiyumun vücut tarafından emilebilmesi için D vitaminine ihtiyacı var. Bu sebeple de D vitamini ile kalsiyum içerikli besinleri birlikte tüketmekte fayda var.
Kalsiyum içeren gıdalar: Süt, yoğurt, peynir, brokoli ve kara lahana.
D vitamini kaynakları: Somon, ton balığı, sardalya, mantar ve yumurta sarısı.
Göz sağlığı için en gerekli olan vitamin ikilisidir. Özellikle sarı nokta hastalığını önlemede oldukça etkili olan bu vitaminler beraber alındığında biyoyararlılığı artırıyor. Sadece bununla da kalmayıp bağışıklık sistemi için de fayda sağlıyor.
E vitamini kaynakları: Fıstık, badem, kabak çekirdeği, soya fasulyesi ve hamsi.
C vitamini kaynakları: Kivi, turunçgiller, biber, brüksel lahanası, çilek, patates ve domates.
Bedende A vitaminine dönüşen beta karoten cilt sağlığı için oldukça gerekli. Cildi gençleştirici ve parlatıcı etkisi bulunuyor. Bununla beraber A vitamini üreme ve bağışıklık sistemi için oldukça yararlı bir vitamin. Yağda eriyen vitamin grubundan olduğundan dolayı sağlıklı yağlar ile tüketilmesi daha faydalı olur.
A vitamini kaynakları: Balık, beyaz peynir, ciğer ve yumurta sarısı.
Beta karoten kaynakları: Havuç, balkabağı, kavun, kayısı ve ıspanak.
Sağlıklı yağ kaynakları: Kabuklu yemişler, zeytin, keten tohumu ve avokado.
C vitamini kaynakları: Kivi, turunçgiller, biber, brüksel lahanası, çilek, patates ve domates.
Bedende tüm vücuda oksijen taşıyan demir minerali oldukça önemlidir. Özellikle gün içerisinde kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız kanınızda yeterli miktarda demir olmayabilir. Fazlası zararlı olabileceği için kan tahlili ile kontrol ettirmeniz gerekli. Aynı şekilde bağışıklık sisteminden ve cilt sağlığından sorumlu olan C vitamini de bedene alınması gereken vitaminlerden. Suda eriyen bir vitamin olduğundan bol su ile tüketilmeli.
Demir kaynakları: Ispanak, yulaf ezmesi, tofu, kinoa, kırmızı et ve yumurta.
Sülfür bileşikleri çinko emilimini hızlandırdığından dolayı güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşmasına yardımcı olur. Yaraların iyileşmesini de hızlandıran bu ikiliyi birlikte tüketmekte fayda var.
Çinko kaynakları: Baklagiller, esmer pirinç ve tam tahıllı ekmek.
Sülfür kaynakları: Soğan, sarımsak ve pırasa.