Röportaj: Gözde YÖRÜKOĞLU
Fotoğraf: Zeynel Abidin AĞGÜL
12 yıllık BKM’nin eğitim ocağı BKM Mutfak, UNIQ’de yeni haliyle karşımızda. ABD’de dünyanın en iyi okullarından birinde eğitim aldıktan sonra Türkiye’ye dönen kızı Berfin Erdoğan da mutfak kısmının başına geçince, sanatın ve yemeğin yeni bir merkezi oluştu. Çırak girilip, usta olunabilecek bir hazine sunuyor BKM Mutfak UNIQ. Yedinci sanatın, tiyatronun, komedinin, sahne sanatlarına dair her detayın ve büyük organizasyonun icatçısı Deli Emin aslında o. Köyceğiz’deki çiftliklerinde yetiştirdikleri ürünlerle hazırlanan yemeklerin başında, yemek pişirilen tarafın sanat yönetmeni Berfin Erdoğan var. Aldığı eğitim ve bir yıllık iş deneyiminden sonra, ABD’den İstanbul’a dönerek, BKM Mutfak UNIQ'e profesyonelliğiyle dokunan Berfin ve kelimelere sığarak tanımlayamayacağımız babası Yılmaz Erdoğan. Yemeğin ve sanatın buluşması. Baba ve kızın buluşması. Çıraklarla ustanın buluşması. Bu buluşmaya, bu söyleşiye her türlüsünü atabiliriz bu başlıkların.
Sizde yemeğe olan tutku aileden mi geliyor?
Anadan gurmeyiz biz. Her zaman çok önemle ele alınmıştır yemek konusu ailemizde. Babamın önderliğine ve annemin aşçılığında. Babam çok iyi bir gurmedir ve annem çok iyi bir aşçıdır. Babamın bazen acımasız eleştirileri de teşvik etti. Bir kere, babam pilavın yağını az bulmuştu bunu da şöyle söylemişti: "Çocuklar ben bu pilavı cebime doldursam, Ankara’ya kadar gitsem pantolonum kirlenmez."
Mizah da mı babadan geliyor yani?
Bizim ustamızdır o. Mizahta da öyledir. Annem tabii bizim süper şefimizdir. Onun da ustaları anneannem, babaannem, İclal yenge... Deli Emin’in her şeyi kendi icat eden hali annemde var, dedemde var, anneannemde var.
Berfin, biraz da senden buranın başlama hikayesini dinleyelim?
B.E.: Lise zamanında ben yemek yapmayı çok seviyordum. Annemle de babamla da güzel yemeğin peşindeydik her zaman. Ben de yapmayı da öğrenmek istedim. Annem de babam da her zaman bu işi yapacağımı düşünmüyordu aslında. Yemek kursuna gitmiştim. Ekonomi okur filan diye düşünüyorlardı galiba.
Y.E.: Hiç benim aklıma ekonomi gelmedi ama bizim işin ekonomisi olabilir diyordum, yapımcılık gibi. O zaman daha ortaokuldaydı sonra anladık ki profesyonel olarak bu işi yapmak istiyor. Sonra birlikte geliştirdik. Bizim mesleğimizde bunun birleştiği çok güzel bir nokta var, seni
oraya koşturalım dedim. Food Network de tam yeri oldu.
RÖPORTAJIN TAMAMI ALEM'DE!