Birbirinden Lezzetli Kolay ve Pratik Yemek Tarifleri

Bugünlerde belki de en çok mutfakta vakit geçiriyoruz. “Peki, ne pişirsem?” diye düşündüğümüz bu günlerde yepyeni tarifler keşfetmeye, birbirinden lezzetli tatlara imza atmaya ne dersiniz?

YAZAR: Eray Erkoca
ABONE OL
30 Kasım 2020 Pazartesi 12:18 | Son Güncellenme:
21 dakika okunma süresi
Birbirinden Lezzetli Kolay ve Pratik Yemek Tarifleri

Pratik Yemek Tarifleri - Halis Muhlis Anadolu Mutfağı

Başlangıç olarak tarhana çorbası, ana yemek olarak karnıyarık veya fıstıklı kebab. Tatlı olarak üzeri hafif yanmış bir sütlaca hayır demeyiz. Anadolu'nun bin yılları aşan, yüzlerce kültüre ev sahipliği yapan coğrafyasında dilden dile aktarılan reçeteleri evinizde denemek isterseniz, yemeklerin hikayelerini de öğrenmenizi tavsiye ederiz.

Kolay Fıstıklı Kebap Tarifi İçin Malzemeler

  1. * 100 gr kuzu döş kıyma
  2. * 100 gr dana döş kıyma
  3. * ½ adet kuru soğan
  4. * 1,5 çorba kaşığı Toz boziç
  5. * 1 çay kaşığı karabiber
  6. * 1 çay kaşığı tuz
  7. * 1 tatlı kaşığı pul biber
  8. * 2-3 çorba kaşığı kaynar su
  9. * 1 diş sarımsak
  10. * 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  11. * 4 adet küçük şiş

Servis için;

  1. * 2 adet lavaş ekmek
  2. * 1 çorba kaşığı toz boziç

Pratik Kolay Fıstıklı Kebap Nasıl Yapılır?

İri çekilmiş veya satır kıyması halindeki 100'er gr kuzu ve dana döş kıymayı karıştırın. 1,5 çorba kaşığı toz boziç, 1'er çay kaşığı karabiber ve tuzu ilave edin. 1 tatlı kaşığı pul biberi kaynar suda soğuyana dek bekletin ve su soğuyunca kıymaya ekleyin. Mutfak doğrayıcısında oldukça küçük doğradığınız yarım adet soğanı ve 1 diş sarımsağı kıymaya ekleyip, güzelce yoğurun. Kıyma harcından 1 avuç dolusu toplar alın ve aşağı doğru sıkarak şiş boyunca yayın. Şişe geçirirken elinizin de şişin de soğuk olmasına dikkat edin. Aksi taktirde et şişten kayar ve pişerken zorluk yaşarsınız. 2 çorba kaşığı zeytinyağı döktüğünüz döküm veya seramik bir tavada 5-7 dakika pişirin. Tavanın sıcak olması çok önemli, böylece etler pişerken tavaya yapışmayacaklar. Pişen kebapları 1 çorba kaşığı daha toz boziçe bulayıp, isterseniz lavaşla dürüm yapıp servis edebilirsiniz.

Karnıyarık Hazırlanışı

Malzemeler

  1. • 6 adet patlıcan
  2. • Zeytinyağı

İç harç için;

  1. • Zeytinyağı
  2. • 1 adet yemeklik doğranmış soğan
  3. • 300 gr kıyma
  4. • 2 diş sarımsak
  5. • 2 adet sivri biber
  6. • 1 adet domates
  7. • 5 – 6 dal maydanoz
  8. • Tuz, Karabiber

Sosu için;

  1. • 1 yemek kaşığı domates salçası
  2. • 1 su bardağı su
  3. • Tuz, Karabiber

Süslemek için;

  1. • 6 adet çeri domates
  2. • 3 adet sivri biber

Karnıyarık Nasıl Yapılır?

Patlıcanları alacalı soyun. Bıçağınızın ucuyla küçük çizikler açın ve derin yağda kızartın. Kızaran patlıcanlarınızın üzerine hafif tuz serpin. Patlıcanlarınızın ortasını açın ve parçalanmayacak şekilde içini ezin. Bir tavaya zeytinyağını koyun ve ısıtın. Isınan tavaya soğanları ekleyin ve yumuşatın. Kıymayı ekleyin ve soteleyin. Sarımsağı ince doğrayın ekleyin, tuz ve karabiberle tatlandırın ve sotelemeye devam edin. Biberleri ince doğrayın, domatesleri küp küp doğrayın ve tavaya ilave edin. Domatesler kendini bırakana kadar kavurun. İç harcınızı ocaktan alın ve ince kıyılmış maydanozu ilave edip, karıştırın. Hazırladığınız patlıcanların içini hazırladığınız iç harçla doldurun. Üzerini, domates ve biberle süsleyin. Bir kapta salça ve suyu karıştırıp, patlıcanların üzerine dökün. 200 derecede 15 – 20 dakika pişirin. Sıcak servis edin.

Sokak lezzetleri

Mutfağımızda sağlıklı yemekler pişirirken ara sıra canımız küçük kaçamaklar yapmak istemiyor değil. Sokaklardan ayrı düştüğümüz bugünlerde sokak lezzetleri tarifleri deneyerek kendimizi şımartabiliriz.

Adana Taco Tarifi
Tortilla Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  1. • 100 gr kuru mısır
  2. • 8 gr lime ya da limon suyu
  3. • 2,5 litre su
  4. • 8 gr tuz
  5. • 6 gr kalsiyum hidroksit
  6. (sönmüş kireç)

Taco Adana Tarifi İçin Malzemeler

  1. • 50 gr kapya biber
  2. • 15 gr Meksika biberi
  3. • 6 gr sarımsak
  4. • 250 gr kuzu kıyma
  5. • 50 gr kuyruk yağı
  6. • 4 gr tuz
  7. • 5 gr pul biber
  8. • Salsa Fresca
  9. • 50 gr kuru soğan
  10. • 80 gr Domates
  11. • 50 gr Kapya Biber
  12. • 50 gr Yayla/Köy Biberi
  13. • 2. Gr Sarımsak
  14. • 5 gr Maydonoz Yaprağı
  15. • 5 gr Frenk Soğanı
  16. • 3 gr Lime Suyu
  17. • 5 gr Zeytinyağ

Taco Adana Nasıl Yapılır?

Adana kepap için bütün malzemeyi zırhta veya bıçak yardımıyla ya da blender’da çekin ve iki saat buzdolabında dinlendirip şişe geçirdiğiniz kebapları kömür ateşinde pişirin. Tortilla ekmeği için malzemelerin tümünü derin bir tencereye alıp kaynatın. Kaynayan karışımı 24 saat dinlendirin. Daha sonra süzüp mutfak robotu yardımıyla hamur haline getirin. Ardından 30 gramlık bezeler hazırlayın. Bezeleri incecik açıp gözleme gibi pişirin. Salsa Fresca için malzemeleri kaşık salata gibi olabildiğince küçük küpler halinde doğrayın. Domateslerin çekirdeklerini kullanmayın ve bütün malzemeleri karıştırın. Servis için maydanozları tel inceliğinde kıymaya çalışın, saçta pişirdiğiniz tortilla ekmeklerinin üzerine kebaplarınızı yerleştirin, üzerine hazırladığınız Salsa Fresca ve maydonozu ekleyip servis edin.

Latin Amerika Mutfağı

Empanadas’ı, Coxinha’sı, Taco’su ve Ceviche’i ile Latin Amerika mutfağını sevmemek mümkün değil. Arjantin, Bolivya, Peru ve Kolombiya gibi ülkelerin mutfaklarının birbirinden güzel lezzetlerini mutfağınızda yapabilirsiniz.

Levrek Ceviche Tarifi İçin Malzemeler

  1. • 200 gr deniz levreği
  2. • 200 gr yeşil elma
  3. • 5 gr zeytinyağı tozu
  4. • 1 gr maldon tuz
  5. • 10 gr chilli sos
  6. • 10 gr mürdüm eriği
  7. • 10 gr kırmızı soğan

Chilli Sos Tarifi İçin Malzemeler

  1. • 50 gr kırmızı şarap sirkesi
  2. • 1 adet chilli biber
  3. • 25 gr toz şeker

Ceviche Sos Tarifi İçin Malzemeler

  1. • 10 gr arpacık soğan
  2. • 75 gr yeşil elma
  3. • 50 gr zeytinyağı
  4. • 20 gr soya sos
  5. • 20 gr pirinç sirkesi

Tigermilk için;

  1. • 10’ar gr portakal, lime, limon ve greyfurt suyu.
  2. • 1’er gr tabasco, kişniş tohumu ve sarımsak

Zeytinyağı tozu için;

  1. • 25 gr zeytinyağı
  2. • 25 gr maltose

Levrek Ceviche Nasıl Yapılır?

Ceviche sos için arpacık soğanlar sotelenir, rendelenmiş yeşil elmalar eklenir. Soya sosu, zeytinyağı ve pirinç sirkesi eklenir. Simmer’da 5 dakika piştikten sonra robottan çekilir. Zeytinyağı tozu maltosec ve zeytinyağı robotta birbirine karıştırılır. Tigermilk için portakal, greyfurt, limon ve lime suyu; tabasco, kişniş tohumu ve sarımsak ile bir gece dinlendirilip süzülür. Chilli sos için 250 gr kırmızı şarap sirkesi fine burnoise doğranmış 5 adet chilli biberi ile birlikte ocakta çektirilir. İçerisine 100 gr toz şeker eklenip soğutulur. Burnoise doğranmış yeşil elmalar chilli sos ile marine edilir. Üzerine tigermilk’te 1 dk pişirilmiş levrek parçaları koyulur. Üzerine dilimlenmiş mürdüm eriği ve kırmızı soğan koyulur. Ortasına ceviche sos sıkılır. En son zeytinyağı tozu koyulur. Levreklerin üzerine maldon tuz eklenerek bitirilir.

İtalyan Mutfağı

Dünya mutfağı denince akla ilk gelenlerden biri İtalyan mutfağı. Çeşit çeşit pizzaları, makarnaları ve deniz mahsülleri ile pek çok insanın vazgeçilmezi olarak gastronomi sahnesinde yerini koruyor. Evde zaman geçirdiğimiz bugünlerde canınız İtalyan yemeği çekerse mutfağa girmek için tam zamanı.

Kızarmış Kabak Çiçeği Tarifi İçin Malzemeler

  1. • 8 adet kabak çiçeği
  2. • 80 gr taze ricotta peyniri
  3. • 1 burrata peyniri
  4. • 60 gr krem peyniri
  5. • 1 patlıcan
  6. • 1 kabak
  7. • 1 yeşil biber
  8. • Kuru kekik
  9. • Tuz & değirmen
  10. • kara biber
  11. • 100 gr Un
  12. • 1 Soda
  13. • Zeytinyağı
  14. • 3 adet Domates
  15. • Taze Fesleğen Yaprağı
  16. • 1 Sarımsak
  17. • 1 Limon
  18. • Kızartma Yağı

Kızarmış Kabak Çiçeği Nasıl Yapılır?

Ricotta, burrata ve krem peyniri bir kapta karıştırılır ve tuz, biber ve kekik eklenir. Kabak ve patlıcan minik küp olarak doğranır ve az zeytinyağı ile ısıtılmış tavada 2 dakika pişirilip peynir karışımına ilave edilir. Domates sos için ayrı bir tavada az zeytinyağı eklenir, sarımsak ve fesleğen yaprakları ilave edilir. Küçük küp doğranmış biber eklenir, biraz sotelenir. Daha sonra aynı şekilde küçük küp doğranmış domatesler eklenir.Tuz ve biber eklenir, 5 dakika pişirilir. Ayrı bir kasede un, tuz, biber, yarım kaşık zeytinyağı ve soda karıştırılır. Bu karışıma daha sonra kabak çiçeği batırılıp kızartılır. Kabak çiçeklerinin içindeki tohum parçaları alınıp peynir ve sebze karışımı ile doldurulur. Unlu karışıma kabak çiçekleri komple batırılır, kızgın yağda altın rengi alıp kıtırlaşana kadar kızartılır. Kızartma yağının yeterli kızgınlıkta olmasına dikkat etmek gerekir aksi takdirde çok yağ çekeceklerdir. Kızartma bittikten sonra havlu peçete serilmiş bir tepside bir süre bekletilir. Servis tabağına domates sosu koyulur. Kabak çiçekleri domates sosun üzerine koyulur. En son ince rende ile limonun kabukları biraz rendelenip kekik ilave edilir ve servis edilir.

Sonbahar İçin Fit ve Lezzetli Tatlı Tarifleri

Gece Acıkanlara Pratik ve Sağlıklı 5 Tarif

Pratik ve Lezzetli Yaz Tatlısı Tarifleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Denizden Sofraya: İstanbul'un En İyi Deniz Ürünleri Restoranları
Denizden Sofraya: İstanbul'un En İyi Deniz Ürünleri Restoranları

Denizden Sofraya: İstanbul'un En İyi Deniz Ürünleri Restoranları

1 dakika okunma süresi
"Mufasa: Aslan Kral" Galası'nda Beyonce ve Blue Ivy'den Metalik Uyum
"Mufasa: Aslan Kral" Galası'nda Beyonce ve Blue Ivy'den Metalik Uyum

"Mufasa: Aslan Kral" Galası'nda Beyonce ve Blue Ivy'den Metalik Uyum

1 dakika okunma süresi
2025 Altın Küre Adayları Açıklandı
2025 Altın Küre Adayları Açıklandı

2025 Altın Küre Adayları Açıklandı

16 dakika okunma süresi
Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı
Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı

Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı

2 dakika okunma süresi
Modanın Şapka Dehası: Stephen Jones
Modanın Şapka Dehası: Stephen Jones

Modanın Şapka Dehası: Stephen Jones

4 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

İçindeki Gücü Uyandır: Özgüven Üzerine Bir Yolculuk
İçindeki Gücü Uyandır: Özgüven Üzerine Bir Yolculuk

İçindeki Gücü Uyandır: Özgüven Üzerine Bir Yolculuk

Levent Yüksel ile The Grand Tarabya'da Unutulmaz Yılbaşı Gecesi
Levent Yüksel ile The Grand Tarabya'da Unutulmaz Yılbaşı Gecesi

Levent Yüksel ile The Grand Tarabya'da Unutulmaz Yılbaşı Gecesi

Borusan Otomotiv'den Yeni Nesil Satış Konsepti
Borusan Otomotiv'den Yeni Nesil Satış Konsepti

Borusan Otomotiv'den Yeni Nesil Satış Konsepti

Bvlgari'den İtalyan Sanatının Işıltısıyla Yeni Yıl Kutlaması
Bvlgari'den İtalyan Sanatının Işıltısıyla Yeni Yıl Kutlaması

Bvlgari'den İtalyan Sanatının Işıltısıyla Yeni Yıl Kutlaması

Yılbaşı Ağaçlarına Tasarımcı Dokunuşu
Yılbaşı Ağaçlarına Tasarımcı Dokunuşu

Yılbaşı Ağaçlarına Tasarımcı Dokunuşu

Kaygı ve Stresle Baş Etmek için Anda Kal. Peki, Nasıl?
Kaygı ve Stresle Baş Etmek için Anda Kal. Peki, Nasıl?

Kaygı ve Stresle Baş Etmek için Anda Kal. Peki, Nasıl?

İlişkilerde Doğru Bilinen Yanlışlar
İlişkilerde Doğru Bilinen Yanlışlar

İlişkilerde Doğru Bilinen Yanlışlar

Miniklerin Yeni Yıl Hediyeleri Minycenter'da
Miniklerin Yeni Yıl Hediyeleri Minycenter'da

Miniklerin Yeni Yıl Hediyeleri Minycenter'da

Falconeri'den Özel Bir Davet: Yeni Limited Edition Koleksiyonu Tanıtıldı
Falconeri'den Özel Bir Davet: Yeni Limited Edition Koleksiyonu Tanıtıldı

Falconeri'den Özel Bir Davet: Yeni Limited Edition Koleksiyonu Tanıtıldı

Aralık Ayında Çocuklara Özel Yeni Yıl Etkinlikleri
Aralık Ayında Çocuklara Özel Yeni Yıl Etkinlikleri

Aralık Ayında Çocuklara Özel Yeni Yıl Etkinlikleri

LOEWE, Türkiye'de İlk Mağazasını Açtı
LOEWE, Türkiye'de İlk Mağazasını Açtı

LOEWE, Türkiye'de İlk Mağazasını Açtı

PERALUNA'dan Doğadan İlham Alan Renkler ve Doku Oyunları
PERALUNA'dan Doğadan İlham Alan Renkler ve Doku Oyunları

PERALUNA'dan Doğadan İlham Alan Renkler ve Doku Oyunları