Saç ekimi uygulaması kadın ya da erkek bireylerde çeşitli sebeplerle oluşan seyrelme ya da kellik problemlerine kalıcı çözüm arandığında başvurulan bir yöntemdir. Hastanın genellikle ense bölgesinden alınan canlı saçlar, azalma yaşanan bölgeye nakledilir.
Bu sayede kişiye ait saçlardan doğal yöntemler sonucunda ekim işlemi gerçekleştirilirken bu tedavi yöntemi cerrahi bir operasyon olarak kabul edilir. Çeşitli biçimlerde uygulanabilen bu metot ile istenilen sonuçlar elde edilebilmektedir.
Kadın ya da erkeklerde ortaya çıkabilen kepekler bir cilt sorunudur. Kepek Nedir? Araştırıldığında beyaz cilt pullarının saç derisinde ya da saçta görülmesi söz konusu olur. Kepek estetik olarak sorun yaratmasının dışında ciddi bir problem olarak görülmemektedir.
Kepek oluşumu bazen cilt rahatsızlıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kepek tedavi edileceği zaman öncelikle altta yatan bir rahatsızlık varsa bu sorunun giderilmesi gerekir. Bunun yanı sıra genellikle kepek önleyici şampuanlar kullanılarak problemin giderilmesi mümkün olur.
Kişilerde saçta seyrelme ya kellik oluştuğunda tercih edilebilecek uygulamalardan biri de Saç Ekimi olur. Bu süreçte öncelikle donör olarak adlandırılan ve genellikle ense bölgesinde yer alan canlı saçlar kullanılır.
Bu saç kökleri özel uygulamalarla bulundukları yerlerden çıkarılır ve seyrelme olan alana nakil işlemi yapılır. Bu operasyon cerrahi bir işlemdir. Belirli bir iyileşme sürecine gereksinim duyulan bu müdahalenin ardından yaklaşık olarak 6 ayın sonunda saçlar normale döner.
Müdahale yapıldıktan sonra başın darbeler ve dış etkilere karşı korunması gerekli olur. Saç köklerinin istenilen oranlarda tutunabilmesi için başın ani hareketlerden, sürtünme ve darbelerden belirli bir süre korunması gerekir.
Ekim işleminin ardından ciltte kızarıklık, kabuklanma ya da kepek oluşumu normal bir durumdur ve bu 1-3 aylık süreç içerisinde ortaya çıkabilir. Operasyonun ardından 48 saatlik zaman oldukça önemli olarak kabul edilir.
Bu süre zarfında başı öne eğmemek ve kafaya gelebilecek darbelerden korunmak gerekir. Uyku sırasında da kafanın yastığa sürünmemesine dikkat edilmelidir. Bu durum ekim yapılan köklerin çıkmasına yol açabileceğinden dikkat edilmelidir.
Birkaç gün içerisinde oluşabilecek ödemlerin geçici olduğunun bilinmesi gerekirken bir sürenin sonunda saçların yıkanması mümkün hale gelir. Bu süreçlerin doktor kontrolünde takip edilmesi önerilen bir durumdur ve sağlıklı bir sonuca ulaşmak için gereklidir.
Ekim yapılan bölgelerde oluşacak kabuklanmalar yıkama ile giderilebilecek bir durumdur ve zaman içerisinde bu tür etkiler yavaş yavaş yok olur. Operasyonun ardından bir ay sonra şok dökülme olarak adlandırılan durumun yaşanması kaçınılmazdır ve bu durum da oldukça normal bir süreçtir.
Operasyondan sonraki aşamalarda kabuklanma, kızarıklık, şişlik ve ağrı gibi durumlar oluşabilir ve bunların kısa sürede ortadan kalktığı görülür. Kafa derisinde oluşabilecek kızarıklıklar da bir süre sonra ortadan kalkar.
Ekim bölgesinde ortaya çıkabilen sivilceler ve kepek oluşumları da normal kabul edilmektedir. Bu durum iyileşme süreçlerinde ortaya çıkabilir ve kısa süre içerisinde tüm şikayetlerin ortadan kalktığı görülür.
Kepeklenmenin aşırı miktarda olması durumunda ise doktor tavsiyesi alınmak sureti ile kepek şampuanlarının kullanılması gerekir. Bu sayede kepek probleminin önüne geçilir. Operasyonun ardından gelişmeler hakkında doğru bilgi sahibi olunduğunda karşılaşılabilecek sorunların kısa sürede çözümlenmesi mümkün olurken istenilen sonuçların elde edilmesi de bu sayede kolaylaşır.