Mutfak Terimleri Nelerdir? Şeflerin Kullandığı Havalı Mutfak Sözlüğü ve Anlamları

Son dönemde televizyon programlarında sıkça duyduğumuz mutfak terimleri adeta hayatımızın bir parçası haline geldi. Yalnızca şeflerin ve aşçıların kullandığı bu terimler şimdilerde birçoğumuzun dilinde. Bizler de bu terimlerin anlamlarını derleyerek kendi mutfağının şefi olmak isteyenler için bir rehber hazırladık. Böylece mutfakta yeni tarifler denerken, çevrenizde de havalı bir şef olarak anılmanız mümkün.

30 Eylül 2021 Perşembe 12:20 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi

DEEPFRY (dipfray)

Bu teknikte yiyecekler derin yağda kızartılır. Böylece yiyeceğin içindeki nişasta yumuşayarak ürünün daha yumuşak kalması sağlanır. Bu teknik genel olarak fritözlerde kullanılsa da derin bir tencere ya da tava ile de bu uygulamayı yapmak oldukça basittir. İçi yumuşak dışı çıtır olması tercih edilen tavuk, patates, soğan halkası ve hamur işlerinde genellikle bu teknik kullanılır. Son zamanlarda Masterchef izleyicileri bu terimi sıklıkla duymaktadır.

BLANCHING (blanch etmek)

Sebzelerin rengini kaybetmeden yarım pişirme (şoklama) yöntemine blanching ( blanch etme) denir. Özellikle yeşil sebzelerin görüntüsünü ve değerlerini kaybetmemesini sağlayan bu yöntemde sebzeler kaynar suya atılarak bir kaç saniye bekletildikten sonra hemen soğuk suya ya da buza alınır.

MANTOLAMA

Tavada pişirilen kırmızı, beyaz et ya da deniz ürünlerinin üzerine kaşıkla eritilmiş tereyağı atılarak ve sürekli tereyağı ile kaplanarak pişmesini sağlamaya mantolama denir. Bu teknikte pişen etler kurumadan daha yumuşak kalırken aynı zamanda tereyağı sayesinde oldukça lezzetlenmektedir.

MÜHÜRLEME

Özellikle etlerin arkalı önlü olarak yüksek ısıya maruz bırakılarak hızlı bir dış tabaka oluşturulması ve içlerinin sulu kalmasını sağlayan bu yöntem lezzetli ve besleyiciliğini koruyan yemek tarifleri için oldukça önemli.

AL DENTE

Bu terim makarnanın anavatanı İtalya'dan çıkmış olup onlar için makarnanın pişme şekli olarak kullanılsa da Türkçe'de az pişmiş dişe gelen anlamı taşımaktadır. sebze, bakliyat, hamur işlerinde hafif dişe gelen şeklinde pişirme tekniğine al dente denilebilir.

POŞE ETMEK

Poşe etmek yiyeceğin kaynama noktasına yakın (90-95 derece) suda pişirilme yöntemidir. Bu teknikte yiyecek bütünüyle sıvının içine girmeli ve asla kaynama noktasına gelmemelidir. Ocağın altı kısılarak derece düşürülebilir.

ÇEKTİRMEK

Özellikle sos yapımında kullanılan bu teknik kısık ateşte yiyeceğin içindeki sıvıyı buharlaştırarak ürünün yoğunlaştırılması anlamına gelir. Böylece daha konsantre bir yiyecek elde edilir.

BAĞLAMAK

Masterchef izleyenlerin sıklıkla duyduğu bu tabir, aslında terbiye etmekle eşdeğer düşünülebilir. Yoğurt, yumurta, un gibi ürünlerle yapılabileceği gibi tereyağı ile de yoğunlaştırma işlemi yapılabilir. Lezzetlerin birleşimine olanak sağlar.

TABAKLAMA

Ana ürün ve garnitürlerin belli bir kompozisyon ile tabağa eksiksiz yerleştirilmesine tabaklama denir. Yemeğin önce göze hitap etmesinin önemini bilenler tabaklamanın en az yemeği pişirmek kadar önemli olduğunu bilir.

BRUNOISE (fare dişi)

Fransızcada fare dişi anlamına gelen brunoise doğramak yiyeceklerin minik küpler halinde doğranmasına denir. minik minik ya da yemeklik doğrama yerine bu ifadeyi kullanmak bu işe daha hakim görünmenizi sağlayabilir.

Brokolinin İnanılmaz 7 Faydası! Brokoliyi Sevdirecek Muhteşem Salata Tarifi...

Sağlıklı Kahvaltı Tarifleri

Sonbahara Hazırlayan Detoks Tarifleri

Vegan Kahvaltı Tarifleri

EN ÇOK OKUNANLAR

2025 Yılında Mutlaka Denemeniz Gereken Wellness Trendleri

2025 Yılında Mutlaka Denemeniz Gereken Wellness Trendleri

9 dakika okunma süresi
“Back in Action” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Back in Action” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

9 dakika okunma süresi
Diyet Bozmayan Tatlı Alternatifleri

Diyet Bozmayan Tatlı Alternatifleri

5 dakika okunma süresi
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

37 dakika okunma süresi
Gökyüzünün Ritmine Göre Cilt Bakımı

Gökyüzünün Ritmine Göre Cilt Bakımı

7 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Loris Frequence Serisi Yenilendi

Loris Frequence Serisi Yenilendi

Dijital Dünyaya Kısa Bir Ara: Sosyal Medya Detoksu

Dijital Dünyaya Kısa Bir Ara: Sosyal Medya Detoksu

Atelier Rebul'den Yılbaşına Özel Koleksiyon

Atelier Rebul'den Yılbaşına Özel Koleksiyon

Yeni Yıl Kararlarınızı Gerçekleştirmek İçin İpuçları

Yeni Yıl Kararlarınızı Gerçekleştirmek İçin İpuçları

Los Angeles'ta Dev Yangın: Hollywood Tahliye Edildi

Los Angeles'ta Dev Yangın: Hollywood Tahliye Edildi

Sevgililer Günü'nde Evde Yapılabilecek Romantik Aktiviteler

Sevgililer Günü'nde Evde Yapılabilecek Romantik Aktiviteler

Çiçekler ve Anlamları: Sevgililer Günü İçin En Romantik Seçimler

Çiçekler ve Anlamları: Sevgililer Günü İçin En Romantik Seçimler

Yoga mı, Pilates mi?

Yoga mı, Pilates mi?

Lena Perminova ve Aleksandr Lebedev Boşanıyor

Lena Perminova ve Aleksandr Lebedev Boşanıyor

Haftalık Gündem: Yeni Yılın İlk Haftasında Konuşulanlar

Haftalık Gündem: Yeni Yılın İlk Haftasında Konuşulanlar

İlişkilerde Dengeyi Yeniden Bulmak

İlişkilerde Dengeyi Yeniden Bulmak

Melek Mosso ile Merit Park Hotel'de Yeni Yıl Coşkusu

Melek Mosso ile Merit Park Hotel'de Yeni Yıl Coşkusu