Çok yönlü kimliğiyle tanınan uluslararası moda tasarımcısı Hüseyin Çağlayan "Souffleur" (Suflör) başlıklı sergisiyle Sakıp Sabancı Müzesi'ne konuk oluyor. Pilevneli Galeri iş birliğiyle 16 Eylül'de açılan sergisinde Çağlayan, yeni medyanın birey üzerindeki etkilerini, insanlık hallerini ele alıyor. Çağlayan'ın sergisi, üç eser serisi ile bir video enstalasyonundan oluşuyor. Uluslararası moda dünyasında "Husseın Chalayan" olarak tanınan, İngiltere'de saygın ödüllere layık görülen Kıbrıslı Türk tasarımcı; aynı zamanda heykeltıraş, ressam, yönetmen, koreograf ve modaya felsefi derinlik katan bir düşünür. Çağlayan, uluslararası moda dünyasında yerini sağlamlaştırırken, bir tasarımcıdan çok daha fazlası olduğunu da kanıtladı. 30 yıla yakın moda serüveninde çok yönlü kimliğiyle değişik dallarda yeni eserler üretiyor. Çok seyahat ettiği için göç psikolojisini iyi bilen; kimlik, bedensizlik, dönüşüm gibi konulara ilgi duyan Çağlayan'ın ruh hali, moda koleksiyonlarına ve eserlerine de yansıyor.
Sabancı Müzesi'ndeki sergide Çağlayan'ın, dijital medyanın bireyi esir almasını, özel yaşamını ele geçirmesini protesto eden "Sahte Kutlamalar" (Fake Celebrations) başlığıyla bir çalışması yer alıyor. Bir başka eserinde popüler kültürde çokça rastlanılan 'özenme' kavramını ele alarak, eleştiriyor. Batılı ülkelerin sömürge haline getirdiği etnik grupların dans ve bedensel hareketlerini ele aldığı "Sömürgecilik Sonrası Beden" (Post Colonial Body) adını taşıyan bir eseri de sergide yer alıyor. Çağlayan'ın İngiltere'de 2015 yılında tasarlayıp yönettiği dans projesi "Yerçekimi Yorgunluğu" (Gravity Fatigue) adlı performansın filmi ise, modayı sanat ve dansla buluşturuyor. Video, sanatçının ilgi duyduğu kimlik sorunları, bedensizlik göç gibi konuları içeriyor. Vücudun ve hareketlerin kıyafetlerle buluşmasını çarpıcı bir şekilde ifade ediyor.
Çağlayan, 2000'li yıllarda Londra'daki Sadler's Wells'te deneysel koleksiyonu "Afterwards"u sunarak modaya sosyolojik boyut katmıştı. Ahşap bir kahve sehpasını eteğe çevirerek, sürekli seyahat eden günümüz insanının yaşam tarzıyla, giyinmenin sıkı ilişkisine vurgu yapmıştı. Sunum yapan modelin, iç içe geçmiş, ahşaptan bir etek biçimine getirilmiş yuvarlak kahve sehpasını giymesi hayli ses getirmişti. İngiltere'de 1999 ve 2000 yılında iki kez Yılın Modacısı seçilen Çağlayan, New York'ta düzenlenen "The Fashion Group International" tarafından "Tasarımın Yıldızı" ödülüne layık görüldü. 2006 yılında ise İngiliz Şövalyelik Nişanı ile ödüllendirildi. Time dergisinin seçtiği "En iyi 100 modacı" arasında yer aldı. Çağlayan'ın sergisi 8 Ocak 2023'e kadar Sakıp Sabancı Müzesi'nde sanatseverleri bekliyor.