Filizlendirme diğer adıyla çimlendirme işlemi besinlerin içindeki uyuyan tohumu canlandırma ve besin değerini yükseltme işlemidir. Filizlendirme diğer adıyla çimlendirme işlemi üç aşamada yapılır. Baklagillerin sindirilebilirliğini ve besin değerini artırmak için kullanılan filizlenme diğer adıyla çimlendirme yöntemi çeşitli besin maddelerinin konsantrasyonunu artırdığı için sağlığa çok yararlıdır. Filizlendirilmiş diğer adıyla çimlendirilmiş baklagilleri tüketmek neden önemli? Filizlendirme diğer adıyla çimlendirme işlemi kaç aşamada yapılır? Filizlendirilmiş baklagiller hangileri? Filizlendirilmiş diğer adıyla çimlendirilmiş baklagillerin yararları neler? Filizlendirilmiş diğer adıyla çimlendirilmiş baklagiller ile ilgili merak edilenleri mercek altına aldık.
Filizlendirme diğer adıyla çimlendirme işlemi besinlerin içindeki uyuyan tohumu canlandırma ve besin değerini yükseltme işlemidir. Tarlada filizlendirilen diğer adıyla çimlendirilen baklagiller insan sağlığına zarar verebilirken; üreticiler tarafından ideal sıcaklık ve nem koşullarında, kontrollü ve kapalı bir alanda filizlendirilen diğer adıyla çimlendirilen baklagiller insan sağlığına oldukça yarar sağlıyor.
Filizlendirme diğer adıyla çimlendirme işlemi üç aşamada yapılır. Filizlendirme diğer adıyla çimlendirme işleminin ilk aşamasında tahılların tohumları yıkanır ve 8-12 saat boyunca suyun içinde bekletilir. Filizlendirme diğer adıyla çimlendirme işleminin ikinci aşamasında tahılların tohumları durulanır ve suları süzülür. Filizlendirme diğer adıyla çimlendirme işleminin ikinci aşamasındaki durulama ve süzme işlemi sekiz saatte bir üç gün boyunca sabah akşam tekrarlanır. Filizlendirme diğer adıyla çimlendirme işleminin üçüncü aşamasında tahılların tohumları bir buçuk iki santim arasında bir değere ulaştı mı işleme son verilir. Çünkü filizlendirilmiş diğer adıyla çimlendirilmiş tohumlar daha fazla uzarsa besin değerlerini kaybeder.
Baklagillerin sindirilebilirliğini ve besin değerini artırmak için kullanılan filizlenme diğer adıyla çimlendirme yöntemi çeşitli besin maddelerinin konsantrasyonunu da artırdığı için sağlığa çok yararlı. Bu yüzden filizlendirilmiş diğer adıyla çimlendirilmiş baklagilleri tüketmek çok önemli. Tahıl ve baklagiller belirli bir ısıda filizlendirildiklerinde diğer adıyla çimlendirildiklerinde antioksidan, mineral, flavonoid, fenolik madde, β-glukan, diyet lif ve vitamin açısından zenginleşerek fonksiyonel gıdalara dönüşüyor.
Filizlendirilmiş diğer adıyla çimlendirilmiş baklagiller daha yüksek besin seviyeleri içerdiğinden sağlığa yarar açısından üstün bir duruma geliyor. Filizlendirme diğer adıyla çimlendirme işlemi fitik asit miktarını azaltarak minerallerin bağlanmasına engel oluyor ve mineralleri metabolizma için erişilir duruma getiriyor. Filizlendirilmiş diğer adıyla çimlendirilmiş baklagiller diyet açısından popüler hale geliyor. Filizlendirilmiş diğer adıyla çimlendirilmiş baklagiller arasında nohut, buğday, arpa, yulaf, mercimek, karabuğday, maş fasulyesi, yonca, brokoli, turp, lahana, soğan, mısır, çemen otu, bakla, soya, çavdar, pirinç, bezelye, fasulye, kinoa ve sorgum yer alıyor.
Filizlendirilmiş diğer adıyla çimlendirilmiş baklagiller; demir, çinko, kalsiyum, magnezyum ve bakır minerallerinin emilimlerini %50 oranında artırır. Filizlendirilmiş diğer adıyla çimlendirilmiş baklagiller besleyici içerikleri sayesinde daha taze, nemli ve sıkı bir cilt, parlak ve gür saçlar sağlar. Aynı zamanda filizlendirilmiş diğer adıyla çimlendirilmiş baklagiller kas ve kemikleri güçlendirir; kalp ve beyin başta olmak üzere tüm organların sağlığını korur.
Filizlendirilmiş diğer adıyla çimlendirilmiş baklagillerin içeriğindeki yağ ve şeker oranı azaldığı için kalori değerleri düşer. Diyet lifi açısından zenginleşen filizlendirilmiş diğer adıyla çimlendirilmiş baklagiller bağırsaklarınızı çalıştırırken vücudunuzdaki fazla ödemin atılmasını sağlar. Filizlendirilmiş diğer adıyla çimlendirilmiş baklagillerin protein değeri artığı için uzun süre tok kalmanızı sağlayarak zayıflama sürecinizi hızlandırır.
Filizlendirilmiş diğer adıyla çimlendirilmiş baklagiller yüksek lif içeriği sayesinde kan şekerinizi kontrol eder. Şekerin kan dolaşımınıza emilimini yavaşlatan filizlendirilmiş diğer adıyla çimlendirilmiş baklagiller kan şekeri seviyelerindeki ani dengesizlikleri önler.