Öykü BADUR – oyku.badur@alem.com.tr
2019 yılı acısı ve tatlısıyla geride kalmaya hazır. 2020 yılını merakla bekleyenler o geceye özel olarak hazırlıklarını da yapıyor. Bu hazırlıklar yalnızca kutlama ile sınırlı kalmıyor. Yeni yıla özel gelenekler de bulunuyor. 31 Aralık gecesinde en bilinen geleneklerden biri yeni yılın bolluk bereket getirmesi adına kapı önünde nar kırılması veya tuz dökülmesi. Diğer bir gelenek ise musluğu açmak veya kilit açmak. Bunlar da bolluk ve bereket getireceği inanışlarından diğerleri. Bizim yeni yıl geleneklerimiz arasında bunlar var; peki ya dünyada yeni yıla girerken neler yapılıyor dersiniz?
-Almanlar, reçel ve hardallı çörek yapıyor ve yeni yıla bunları yiyerek giriyor. Hardallı çöreği yiyenler bir sonraki senenin şanssızı sayılıyor. Aynı zamanda o gece kurşun dökülüyor. Kurşuna bakılarak gelecek yıl neler olabileceği tahminleri yürütülüyor.
-Bolivya’da paralar tatlı içine konularak pişiriliyor. Bunu bulan kişinin gelecek yıl şanslı olacağına inanılıyor.
-Brezilya’da okyanusa Denizlerin Tanrıçası’na beyaz çiçekler atılıyor.
-Çin’de ev kapıları kırmızıya boyanıyor. Öte yandan yılbaşı öncesinde tüm evin temizlenmesiyle ise eski yılın kötü şansının temizleneceğine inanılıyor.
-Danimarka’da 31 Aralık tarihine kadar kullanmadıkları yemek tabaklarını kapılarının önünde kırıyorlar.
-Ekvator’da gece yarısı kağıt dolu korkuluklar yakarak yeni yılı kutluyorlar. Ayrıca geçen yıldan fotoğrafları da yakıyorlar. Hepsi iyi şans adına.
-Filipinler’de madeni paraları temsil etmesi adına her şeyin yuvarlak olması gerektiğine inanılıyor. Yuvarlak yiyecek, yuvarlak kıyafetler… Böylece o gece size bir servetin geleceğine inanılıyor.
-Fransa’da yeni yılda krep yeniliyor.
-İsviçre’de yeni yıl yere dondurma düşürülerek kutlanıyor.
-İspanya’da, yeni yılın iyi şans geleneği üzümlerin etrafında dönüyor. Gece yarısı ağzınıza 12 üzüm doldurmayı başarabilirseniz, gelecek yıl için iyi şans elde etmiş oluyorsunuz.
-Japonya’da temizlik getirdiği düşünülerek Budistlerin inancına göre çanlar 108 kez çalınıyor. Ayrıca, yeni yıla girerken gülümsemenin iyi olduğu düşünülüyor ve iyi şans getirileceğine inanılıyor.
-Kolombiya’da seyahat dolu bir yıl geçirme amacıyla bavul ile yürüyüş yapılıyor.
-Porto Riko’nun bazı bölgelerinde kötü ruhları uzaklaştırmak için pencerelerinden su kovaları atılıyor.
-Romanya’da iyi şans elde etmek amacıyla nehre para atılıyor.