Gizem GÜNDEM – gizemgundem@gmail.com / Fotoğraflar: iStock
Şehirdeki binaların renklerinin kiremit tonlarında olması sebebiyle ‘kızıl şehir’ olarak da bilinen Marakeş, iki bölgeden oluşuyor: Otantik ve turistik olan bölgesi Medina, modern olan ise Gueliz. Medina, kendisini çevreleyen surların ardında sanki yüzyıllar öncesinden kalmışçasına mimari dokusunu koruyabilmiş. Her köşede birbirinden ilham verici renk ve seramik kombinasyonları görebildiğimiz labirent tarzı sokakları, yol üzerindeki pazar tezgahları ve UNESCO tarafından koruma altındaki Jemaa el Fna Meydanı’yla onu görmeye gelenlere tamamen mistik bir tecrübe sunuyor. Jemaa el Fna 24 saat yaşayan, yılan oynatıcılarının, dövmecilerin, hikaye anlatıcıların, rengarenk yiyecek standlarının, satıcıların, akrobatların gün içinde dumanlar eşliğinde koşuşturduğu, gün batımında ise kırmızı olan gökyüzüyle sizi sürreel bir masalın içinde hissettiren bir meydan. Meydanın ve sokakların keşmekeşliği, zevkli ve otantik döşenmiş Fas’a özgü Riad denilen butik otellerin içine girildiği zaman yerini huzur ve dinginliğe bırakıyor. Medina’nın sokakları dekorasyon ve moda alışverişi meraklıları için biçilmiş kaftan ancak pazarlık yapmayı sakın unutmayın. Gueliz ise şehrin modern yüzü, en lüks restoranların, butiklerin, gece kulüplerinin bulunduğu bölge. Modern olarak adlandırıldığına bakmayın. Burada da binalar mimarisinden renklerine, özlerine sadık bir şekilde inşa edilmiş. Peki Yves Saint Laurent, The Beatles, The Stones ve Jean-Paul Getty gibi isimlerin 60’larda zamanının çoğunu geçirdiği ve onlara ilham kaynağı olan bu şehirde neler yapılır listeleyelim. Öncelikle yalnızca Marakeş seyahati düşünenler, en az dört gece kalırsa şehri tam anlamıyla yaşayabilirler…
Nerede kalınır?
Bana sorarsanız tercihiniz kesinlikle Fas’a özgü Riad’lar olmalı. El Fenn, Riad de Tarabel, Riad Les Yeux Bleus, La Maison Arabe, Le Riad Yasmine, Riad BE Marrakech, Dar Dama, Riad Farnatchi, Maison MK, Marakeş’in en güzel Riad’ları diyebilirim.Otelden vazgeçemeyenler ise tercihini Royal Mansour, La Mamounia, La Villa des Orangers, La Sultana ve L’Hôtel Marrakech’ten yana kullanabilirler.Hepsi birbirinden güzel dekore edilmiş yerler olduğu için hangisini seçerseniz seçin, pişman olmazsınız.
Nerede ne yenir?
Yemek konusunda Türkiye ve İtalya’da yaşayan biri olarak maalesef Fas mutfağının pek de iç açıcı olduğunu söyleyemeyeceğim. Türk ve İtalyan mutfağından sonra benim için pek tatminkar değildi ama tabii ki meşhur tajinlerini ve tatlılarını en azından bir kere denemelisiniz. Zaten menülerde Fas yemeklerinin dışında enternasyonel yemekler de mevcut.
Akşam yemeği
Dar Essalam- Tradisyonel bir yemek ve ortam arayanlar için büyüleyici bir yer. Le Comptoir Darna- Daha modern. Eğlenceli show’ların olduğu, yemek sonrası içkiyle devam edilebilecek bir restoran.
Maison Arabe- İtinayla döşenmiş havuz başında, lezzetli ve romantik bir akşam yemeği tercih edenler için. La Cour des Lions- Fas yemek ve restoran kültürünü yaşamak isteyenler için modernize edilmiş, tradisyonel restoran.
Al Fassia- Marakeş’e gelen ünlülerin tercih ettiği, Fas mutfağını deneyebileceğiniz en doğru yer.
Pepe Nero- Hem dekorasyon hem servis hem de yemeklerin güzel olduğu, Medina’da bir İtalyan restoranı. La Trattoria- Dekorasyonunu ve yemeklerini çok beğendiğim İtalyan restoranı.
Öğle yemeği
Beldi Country Club- Spa tercihinizi Beldi’den kullanarak, yemekle birleştirebilirsiniz. Bu huzurlu yerde ne kadar uzun vakit geçirirseniz, bedeniniz ve ruhunuz için o kadar iyi.
Nomad- Jemaa el Fna Meydanı’na çok yakın teraslı bir restoran. La Villa des Orangers- Son derece zevkli dekore edilmiş bu bahçeli otelde de yemek sonrası havuz başında dinlenebilirsiniz.
El Fenn- Hiç kuşkusuz Marakeş’teki favorim, dekorasyonu ve yemekleri olağanüstü.
Grand Cafe de la Poste- Marakeş’in tarihi ve meşhur restoranlarından biri. Keyifli bir ortam ve lezzetli yemekler arayanlar için ideal.
Le Jardin- Fas tarzı botanik bir bahçede öğle yemeği yemek isteyenler için çok keyifli bir yer.
Nereleri görmeli?
Hiç kuşkusuz Jemaa el Fna Meydanı’nda bir tur atıp, ardından etrafındaki teraslardan birinde öğle yemeği ile turunuza başlamak çok keyifli olur. Souk’ta bir alışveriş turu, sonrasında da Dar Si Said ve Ben Youssef Mosque’a yürüyerek gidebilirsiniz. Böylelikle Medina’nın ara sokaklarını da gezmiş olursunuz, ancak gitmeden muhakkak açık oldukları günleri kontrol edin. Le Jardin Majorelle’e yarım günden fazla zamanınızı ayırmalısınız çünkü bahçenin içinde bir de Berberi müzesi bulunmakta. Günümüzdeki giyim ve mücevher modasının nerelerden etkilendiğini anlatan, Berberi kültürünün zenginliğini ve ne kadar ilham verici olduğunu görebileceğiniz güzel bir müze. Yves Saint Laurent’ın kariyer aşamalarının ve Marakeş’in kariyerindeki yerinin ayrıntılı bir şekilde sergilendiği YSL Müzesi de bahçelerin hemen yanında bulunmakta. Bahia Sarayı, Saadi Mezarları, El Badi Sarayı ve Kutubiye Camii de görülmesi gereken yerler arasında.
Spa ve Hamam
Beldi Country Club- Şehirden 20 dakika mesafede inanılmaz huzurlu bir resort. Zamanınız olursa son gününüzü kalmaya ayırabilirsiniz, kesinlikle değer.
La Mamounia- Dünya sosyetesi ve ünlüleri tarafından çok tercih edilen masalsı bir Spa alternatifi.
Les Bains de Marrakech- Çift masajı çok başarılı.
Kasbah Bab Ourika- Marakeş’in keşmekeşinden yorulanlar, kesinlikle tatillerinin son günlerini şehir dışında kalan bu Spa’da geçirmeliler.
Nerede eğlenelim?
Royal Mansour Bar- Yemek sonrası veya öncesi 1-2 saat geçirmek isteyenler için sakin ve keyifli bir ortam.
Equiper- Canlı müzik yapan grupla sabaha kadar zamanın nasıl geçtiğini anlamadan dans edebilirsiniz.
Le Comptoir- Yemek sonrası dans edebileceğiniz, eğlenceli bir gece kulübü.
Lotus Club Marrakech- Show’ların ve canlı müziğin olduğu çok keyifli bir bar.
So Lounge Marrakech- Marakeş’in çok tercih edilen eğlence kulüplerinden.
Fas’ı daha çok gezmek ve görmek istiyorsanız, kesinlikle Essaouira ve Chefchaouen’i görmelisiniz. Bu muhteşem güzellikteki iki şehirde zaman durmuş gibi. Bir de tabii ki Sahra Çölü’nde iki gece geçirmek de yapılması gerekenler listesinde.