İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) koordinasyonunu yürüttüğü Venedik Mimarlık Bienali, Türkiye Pavyonu'nda gelecek yıl yer alacak projesini açıkladı. Dünyanın en önemli mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu'nda yer alacak projenin belirlenmesi amacıyla yapılan iki aşamalı açık çağrının sonuçlarını açıklayan seçici kurul, 24 proje arasından yaptığı değerlendirme sonucunda, küratörlüğünü Sevince Bayrak ve Oral Göktaş'ın üstlendiği "Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi" adlı projenin mimarlık bienalinde yer alacağını duyurdu.
Sevince Bayrak, Oral Göktaş
Venedik Mimarlık Bienali'nde yer alacak "Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi" proje binalarla ilgili kanıksanmış imgeleri ve yaklaşımları sorgulamayı ve geleceğe dair umut verecek önerileri ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Ursula K. Le Guin'in Çuval Teorisi'ne dayanarak, son 20 yılda mimarlık dünyasının geçirdiği köklü değişimden de güç alan sergi içeriği, kaideler üzerinde duran kahraman yapılar yerine, kullanılmayan yapıların hayalet hikayelerini dinlemeyi önerecek.
Projenin başlıkları arasında Türkiye'nin mimarlık arşivinin kolektif olarak belgelenmesi ve "geleceğin laboratuvarı" olarak ele alınabilecek yapıları yıkmak ya da kaderine terk etmek yerine nasıl dönüştürülebileceğine dair araştırmalar yer alıyor. Mimari ve kentsel tartışmalara özgün bir perspektif getirmeyi amaçlayan projenin Türkiye'de olduğu kadar dünyada da güncel ve önemli soruna odaklanarak zengin içerik ve araştırma yöntemi sunacak. Şehir yaşamındaki mimari yapıya alternatif sunacak proje İKSV koordinasyonuyla 20 Mayıs–26 Kasım 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek Venedik Mimarlık Bienali'nde izleyiciyle buluşacak.