Önemli uluslararası tasarım etkinliklerinden biri olan Milano Tasarım Haftası 2022, tasarımın öncü isimlerini İtalya'da buluşturuyor. Salone del Mobile ve Milano'nun tarini sarayları, galerileri, mağazaları yenilikçi tasarımlara, enstalasyonlara, ürünlere ev sahipliği yapıyor. Mimarlar, tasarımcılar, mobilyacılar söyleşilerde görüşlerini paylaşıyor. Markalar, ilginç hikayelerle tanıtımlarını yapıyorlar.
Bu yılki tasarımlarda pandeminin izleri, doğayla birlikte yaşama ve sosyalleşme temaları ağır basıyor. 'Kişiye özgür yaşam alanı' sunan; yaşama konfor, işlevsellik, sosyalleşme katan tasarımlar bu yıl da meraklılarıyla buluşuyor. Hafta boyunca düzenlenen 160 kadar etkinlik 12 Haziran'a dek sürecek. Balkonlarında yemyeşil ağaçların yetiştiği "Gökdelen Orman" larıyla kentleri yeşillendiren İtalyan mimar Stefano Boeri bu yıl, Milano'nun Dardena kanalının sularına yerleştirdiği "Yüzen Orman" (Floating Forest) adlı enstalasyonuyla, kentin manzarasına doğanın tazeliğini katıyor. "Şehir ormanı çevre sağlığını iyileştirmek, biyolojik çeşitliliği geri kazandırmak için bir fırsattır" diyen Stefano Boeri, Milano'daki Darsena kanalının sularına, yüzen bir platform yerleştirdi. Yemyeşil ağaçlar, bitkilerle çiçek kokuları saçan "Yüzen Orman" yerleştirmesi kentin çekim noktası oluyor. Üzerinde 30 türden 610 bitkinin yetiştirildiği bu yüzer platformda elma, akağaç ve huş ağacının yanı sıra, çalılıklar, uzun ömürlü otlar yer alıyor. Montaj işlemiyle birleştirilen yüzer platformun malzemeleri, sergi sona erdikten sonra ayrılacak; bu parçalar yeniden kullanılabiliyor. Timberland iş birliğiyle gerçekleşen bu yerleştirmedeki ağaçlar ise, çevreci bir kuruluşa bağışlanacak.
Milano Tasarım Haftası 2022'de projeleriyle yer alan Stefano Boeri, Mario Cucinella, Carlo Ratti gibi önemli mimarlar arasında, Türk mimari tasarımcı Alper Derinboğaz da var. Mimarlık ve kentsel planlama çalışmalarıyla UCLA'da Graduate Ödülü kazanan Derinboğaz, geleceğin şehirciliğine odaklanan çözümler öneren bir tasarımcı. Milano Tasarım Haftası'nda bu yıl Salone del Mobile'in 60. yıl dönümü de kutlanıyor. 60. yıl şerefine, Bolognalı mimar Mario Cucinella, Salone del Mobile'de geniş bir alanda "Doğayla Tasarım" (Design with Nature) adlı bir enstalasyon gerçekleştirdi. Mimar Cucinella, pandemide içe kapanma sonrasında buluşmayı ve doğaya dönüşü yansıtan, ev konforunda sosyal odaklı bir alan yaratmış. Dairesel hatların öne çıktığı kıvrımlı oturma yerleri, geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış ve yeşilliklerle doğanın tazeliğini yansıtıyor. Fuarı gezenler için, yeşillikler arasında tazelik veren bir buluşma noktası olan bu yerleştirme, kentte doğaya dönüşü ve ev ortamının rahatlığını vurguluyor.
Bu yıl Salone del Mobile'deki mobilya tasarımlarında çevreyi koruyan sürdürülebilir malzemeler öne çıkıyor. Fuara katılan iki binden fazla tasarımcı arasında, 35 yaşın altındaki tasarımcıların sayısı 600'den fazla. Salone del Mobile'de sergilenen koleksiyonlardan biri de, hayal gücü sınırsız bir grup tasarımcıyı buluşturan The Future Perfect projesine ait. The Future Perfect'in tasarımcıları, sıradan malzemelerle ilginç buluşlara imza atıyor. Bunlar, arta kalan ürünleri geri dönüştürmek yerine; özelliklerini aynen koruyacak şekilde üzerlerini desenlerle süsleyip, onları yeniden kullanmayı amaçlıyor. Zaten bu yıl bütün tasarımlarda, sürdürülebilir çözümler ve malzemeyi yeniden kullanım ilkesi önem taşıyor. Fuarda, ofiste kahve pişirme ve içme köşesi yaratma konusunda, yaratıcı bir enstalasyon da yer alıyor. Önemli mekanlarda 'Coffee Landscape' tasarımları yapan CRA-Carlo Ratti Associati'nin (Crassociati) imzasını taşıyan bu köşe de, ziyaretçiler için başlıca çekim noktası. Sanatçı Marc Antonio, zeytin ağaçlarını kurutan xylella hastalığına dikkat çekmek için; mobilya markası Natuzzi Italia ile iş birliğiyle; bir fotoğraf sergisi gerçekleştirdi.
Sanatçının, Palazzo Durini'nin avlusunda yer alan "Germogli" (Filizler) adlı enstalasyonu da, zeytin ağacına saygı niteliğinde. Milano'nun önde gelen tasarımcılarından Rossana Orlandi'ye ait olan ve önemli koleksiyonları sergileyen Rossana Orlandi Gallery de, bugünlerde kentin çekim alanı. "Doğayı yeniden hayal et" mottosuyla; kavramsal sanatı ve doğayı buluşturan tasarımlarıyla tanınan platform Nature Squared ile Anotherview, Orlandi'nin galerisinde koleksiyonlarını sergiliyor.
Nature Squared'in mimari yerleştirmeleri ve öncü tasarım malzemelerinden oluşan "View 20" başlıklı sergisi Hint kültüründen besleniyor: Rattan, altın iplikten el yapımı gölgelik, Rajasthan'ın geleneksel çadırları, Hint malzemelerine meraklı kişilere hitap ediyor. Salone del Mobile'de iç mekan, mobilya, aydınlatmadan, çiçek ve parfüm tasarımcılarına dek her alanda etkinlik var.