(13 Aralık, Süreyya Operası)
Süreyya Operası'nın başlattığı "Virtüözlerin Müziği" konser serisinin üçüncüsü Rus asıllı piyanist Sergei Yerokhin'le devam ediyor. Virtüözik yorumu ve müzikalitesi yüksek sanatçı, müzikseverlere Listz'in Schubert eserlerindeki transkripsiyon dehasını, "Norma" operasının özünü nasıl 15 dakikaya yoğunlaştırdığını ve aykırı Rus besteci Modest Mussorgsky'nin "Bir Sergiden Tablolar" adlı benzersiz eserinden resmin müziğe tezahürünü duyacakları bir resital programı sunuyor.
(16 Aralık, Zorlu PSM)
BİFO'nun Katia ve Marielle Labèque'i konuk ettiği "Rüyalarımdaki Müzik" başlıklı ikinci konserinde orkestrayı Belçikalı orkestra şefi Karel Deseure yönetiyor. Konserin diğer konuk yıldızları ise gitar virtüözleri David Chalmin ve Bryce Dessner. Repertuvarını klasik müzikten popüler türlere ve deneysel çalışmalara uzandıran Chalmin, Labèque kardeşler ile olan çalışmalarının yanı sıra Thom Yorke, Rufus ve Madonna gibi isimlerle sahneyi paylaşırken, The National grubunun diğer önemli ismi ve konserin diğer solisti Bryce Dessner'ın iki eseri de aynı programda seslendirilecek.
(16 Aralık, Zorlu PSM, touché)
Nilüfer Verdi, Yarkın Tuncer ve Fırtına Kıral'dan oluşan bu trio alışılagelmiş caz standartlarının dışına taşan bir repertuar sergiliyor. Önemli caz müzisyenlerine ait, kendilerinin de çok sevdiği besteleri kendi yorumları ile çalıyor ayrıca Nilüfer Verdi'ye ait orijinal besteleri de repertuarlarında barındırıyorlar.
(17 Aralık, DasDas Sahne)
Yerli müzik sahnesinin özgün gruplarından Adamlar, eğlenceli bir konserle geliyor. "Zombi", "Acının İlacı", "Sarılırım Birine" gibi şarkıları ve hafızalara kazınan sözleriyle Adamlar, "+1 Sunar" konserleri kapsamında, yüksek enerjileriyle müzikseverlere keyifli bir akşam sunuyor.
(17 Aralık, Zorlu PSM)
Fransız müzisyen, tasarımcı ve yönetmen Yoann Lemoine, diğer adıyla Woodkid, farklı sesleri takip eden müzikseverlerle buluşuyor. Müziğini, "Sesleri görüntülere, görüntüleri sese çevirmeyi seviyorum. Bu sisteme 'çeviriler' diyorum. Genellikle kitaplarda veya internette bulduğum referanslar üzerinden edindiğim vizyonlara dayalı bir parça oluşturuyorum ve sadece bu görüntülerin yarattığı hisler üzerinde çalışıyorum" sözleriyle anlatan Woodkid, 2020'de yayınladığı ikinci albümü "S16"daki parçalarına da bu konserde yer veriyor.
(12 Aralık, DasDas Sahne)
Kasım ayında prömiyerini gerçekleştiren "Bir Barda Bir Gece" oyunu, kadınların her akşam başlayan elektrik kesintileri sırasında kayboldukları bir dünyada, arkadaşını bulmak için bir bara giren üniformalı kız ile barın tek çalışanı olan kadın arasındaki gerilimin ve soru işaretlerinin hiç bitmediği, günümüze çok da uzak olmayan distopik bir dünyayı aktarıyor. Nurgül Yeşilçay ve Afra Saraçoğlu'nun yer aldığı "Bir Barda Bir Gece"nin yönetmenliğini Nagihan Gürkan üstleniyor.
(14 Aralık, Alan Kadıköy)
İKSV, BKM, DasDas, ENKA Sanat ve Zorlu PSM'nin "Ortak Yapım" projesi kapsamında sahnelenen ilk oyun "Beni Sakın Yumruklardan", 14 Aralık'ta Alan Kadıköy'de izleyiciyle buluşuyor. Türkiye prömiyerini 25. İstanbul Tiyatro Festivali'nde gerçekleştiren oyunun yönetmen koltuğunda Yelda Baskın yer alırken, oyuncu kadrosunda Yiğit Sertdemir ve Ecem Uzun yer alıyor. "Beni Sakın Yumruklardan", son yıllarda yeni medya üzerinden yaratılan "iptal kültürü"ne mizahçı olmayı deneyen iki insanın gözünden bakıyor. Oyun, yeni medyanın adalet ve değişim üzerinden vaat ettiklerini tartışmaya açıyor. Bir "açık mikrofon" akşamında yolları kesişen farklı kuşaktan iki kişi, kişisel olanın hikayeleştirilmesi ve mizahın sınırları üzerine düşünmeye başlıyor.
(14 Aralık, DasDas Sahne)
Çocuklarının kavgasının ardından orta yolu bulmak üzere bir araya gelen ebeveynlerin dünyasını komik bir dille seyirciye aktaran "Vahşet Tanrısı"nın kadrosunda performanslarıyla övgü toplayan oyuncular Binnur Kaya, Dolunay Soysert, Güven Kıraç ve Levent Ülgen bulunuyor. Fransız oyun yazarı Yasmina Reza'nın yazdığı "Vahşet Tanrısı", Celal Kadri Kınoğlu'nun yönetmenliğiyle sahneye taşınıyor.
(15 Aralık, Atlas 1948)
Yönetmenliğini Eyüp Emre Uçaray'ın üstelendiği, İlyas Özçakır ve Ayfer Tokatlı'nın oynadığı "Koleksiyoncu", bir kelebek koleksiyoncusunun sahip olma güdüsü ve saplantıları nedeniyle bir sanat öğrencisini alıkoyarak adım adım ilerleyen psikolojik ve fiziksel şiddete maruz bırakışını anlatıyor.
(15 Aralık, Zorlu PSM)
Murat Mahmutyazıcıoğlu'nun kaleme aldığı, Hira Tekindor'un rejisi ve Zerrin Tekindor'un performansıyla sahneye taşınan "Toz", sokakların da anne babasıyla yaşadığı evin içi gibi huzursuz olduğu zamanlardan geçerek büyüyen Handan'ın ve onun hafızasından çıkıp gelen annesi Feri'nin öyküsünü, 1960'lardan bugüne uzanan bir anlatıyla sunuyor.
(15 Aralık, 16 Aralık, DasDas Sahne)
İtalya'nın Verona kentinde yaşayan iki düşman ailenin birbirlerine aşık çocuklarının imkansız aşklarına tanıklık ettiğimiz, William Shakespeare'in unutulmaz eseri "Romeo & Juliet", Aralık ayı boyunca DasDas'ta. Yönetmenliğini Mert Fırat ve Nagihan Gürkan'ın yaptığı "Romeo & Juliet"in oyuncu kadrosunda Ayberk Aladar, Barış Gönenen, Başak Kıvılcım Ertanoğlu, Can Avcı, Ceren Boz, Deniz Can Aktaş, Erdem Akakçe, Ertuğrul Gümrükçüoğlu, Hülya Gülşen, Naz Çağla Irmak, Onur Tanyeri, Sinan Gülşen ve Ümit Erlim yer alıyor.
(14 Aralık, 16 Aralık, Atlas 1948)
Sürrealist sinemanın babası olarak bilinen efsanevi yönetmenlerden Luis Buñuel'in başyapıtlarından sayılan ''Nazarin'', yönetmenin en şahsi filmlerinden biri olarak kabul ediliyor. Benito Pérez Galdós'un romanından uyarlanan ve Luis Buñuel tarafından 1958'de Meksika'da çekilen ''Nazarin'', Meksika'da yaşayan bir rahibin iç sorgulamalarını konu alıyor.