Uyuyamadığınız zamanlarda yatakta kalıp, uyumak için diretmeniz beyninizde uykuyla ilgili yanlış bilincin oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden, 30 dakikadan fazla uyanık kalırsanız, yataktan çıkmalı ve başka bir şey yapmalısınız. Uyuyamamanızın sebeplerinden biri çok erken yatıyor olmanız olabilir. Normal bir insanın sekiz saat uykuya ihtiyacı vardır fakat bu durum kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Sizin için ne kadar süre uyumanın yeterli olacağını belirleyip, yatağa uykuya hazır bir şekilde girmelisiniz.
Zihniniz bitmek bilmeyen düşüncelerin kıskacına takıldığında, dikkatinizi farklı bir yöne dağıtmak, bu döngüden kurtulmanıza yardımcı olabilir. Ancak dikkatinizi dağıtmak için dijital ekranlar yerine fiziksel eylemlere geri dönmelisiniz. Sizi endişelerinizden uzaklaştırıp, stres seviyenizi azaltacak, konusu ve kurgusuyla sizi yormayacak bir kitap okumanız, uykuya geçişinizi kolaylaştırabilir. Ancak 30 dakikanın ardından yatakta hala uyanıksanız, kitabınızı yatak dışında okumaya devam edip, uykuya hazır hissettiğinizde yatağa geri dönmelisiniz. Uykunuzun gelmesi için kitap okuma konusunda ısrarcı olursanız, bu durum sizi başka bir döngünün içine sokabilir.
Doğal sesler genellikle meditasyon için kullanılsa da uykuya geçişinizi kolaylaştırmada beklediğinizden üstün bir performans sağlayabilir. Özellikle suyun rahatlatıcı özelliğinden faydalanmak için okyanusun, yağmurun ve dalgaların sesine kulak verebilirsiniz. Işıkları kapatıp, ardından kendinizi doğal seslerin rahatlatıcı etkisine bırakın. Seslerin zihninizi yormayacak tempoda olduğundan emin olmalısınız.
Öğleden sonra kafein tüketimini azaltmamak ya da yatmadan önce ağır yemekler yemek ve rafine şeker tüketmek sindirim sisteminizi yavaşlatarak uykuya geçişinizi zorlaştırabilir. Bu yüzden uyku saatinize yakın yeme eylemini azaltmalısınız. Ancak boş mideyle uyumak, sandığınız kadar iyi olmayabilir. Bu yüzden uyuyamadığınız zamanlarda sizi sağlıklı ve tok tutacak karbonhidrat ağırlıklı atıştırmalıklar tüketebilirsiniz. Çünkü, karbonhidratlar, uykuya geçişinizde ihtiyacınız olan serotonin üretimini teşvik etmeye yardımcı olabilir.
Uykuya geçişi zorlaştıran en büyük problemlerden biri de ‘Geleceğe dair endişelerdir’. Daha bugünü tamamlamadan, yarının yapılacaklar listesinin ön izlemesini zihninizde görüntülemek, uykuya geçiş sürecinize pek de yardımcı olan bir eylem değil. Bu yüzden perspektifinizi değiştirerek olaya farklı bir açıdan bakmalısınız. Yarını bir köşeye bırakıp bugüne odaklanmalı ve yataktan çıkıp, masanıza oturup, gün içerisinde başardıklarınızın bir listesini yapmalısınız. Başardıklarınızı görmek motivasyonunuzu artırıp, size sağlıklı bir uykunun yolunu açabilir.