Hazımsızlık Nedir?
Hazımsızlık, karnın üst bölgesindeki ağrı ve şişkinlik hissidir.
Hazımsızlığın Nedenleri Nelerdir?
- · Aşırı sigara ve alkol kullanımı
- · Stres, kaygı ve yorgunluk
- · Bilinçsiz ilaç kullanımı
- · Gazlı içecekler, çikolata, alkol ve kafein
- · Ağır, yağlı ve baharatlı gıdaların tüketimi
- · Çok fazla yemek
- · Çok hızlı yemek
- · Stres veya sinirlilik
- · Yüksek lifli yiyecekleri, çok miktarda yemek
- · Bazı hastalıklar:
- · Safra taşları
- · Gastrit (midenin astarının iltihaplanması ve şişmesi durumu)
- · Pankreasın şişmesi (pankreatit)
- · Ülserler (mide veya bağırsak ülseri)
- · Reflü
Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?
- · Yemekleri hızlı yemek yerine yavaş yavaş ve çiğneyerek yemek faydalı olacaktır.
- · Yatmadan önce yenilen yemek, hazımsızlığa neden olacağı için yatmadan en az iki- üç saat önce yemek yenilmelidir.
- · Sindirim sisteminizin hangi sebzelere karşı hassas olduğu belirlenmelidir.
- · Gazlı içeceklerden uzak durun. Limonlu su içmeniz fayda sağlayacaktır.
- · Yağ oranı yüksek yemeklerden uzak durun.
- · Süt ürünlerine hassasiyet oldukça yaygındır. Laktoz duyarlılığınız olup olmadığını öğrenin.
- · Uyumadan dört saat önce yemeyi kesin.
- · Kızartma ve abur cubur yemekten kaçının.
- · Tarçın, kişniş, kimyon gibi hazımsızlığa iyi gelen bitki ve baharatlardan yararlanın.
- · Elma sirkesi hazımsızlığa iyi gelir. Öğününüzden 10 dakika önce 1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi, birkaç damla limon ve 1 çay kaşığı bal ekleyip için.
- · Rezene, içeriğinde bulunan anetol sayesinde yağlı ve baharatlı yemeğe bağlı hazımsızlık tedavisinde anti-inflamatuar bir etki gösterir. Yemeklerden sonra rezene çayı için.
- · Zencefil, mide salgılarının artmasına ve asidik yapısının düzenlenmesine yardımcı olan bir bitkidir. İçeriğindeki bileşenler sayesinde bağırsaklardaki iltihaplanmayı azaltır. Yemeklerden sonra zencefilli bitki çayı içebilirsiniz.
İstanbul'un Sağlıklı Mekanları
Mutluluk Veren 6 Besin
Lezzetli ve Pratik 6 Kahvaltı Tarifi