Buğday alerjisi, bedenin buğday ile temas etmesi halinde onu bir tehdit olarak algılaması sonucu antikor üretmesidir. Genetik bir sorun olduğu düşünülen bu hastalığın en önemli belirtileri ise dil ve dudakta şişme, ürtiker, egzama, astım, kusma, bulantı, karın ağrısı ve alerjik rinit'tir. Bedenin yapmış olduğu bu tepki ise hayat şartlarını oldukça zorlayabilir. Bu sorunu nasıl hayatımdan çıkarabilirim derseniz; beslenmenizdeki buğday ve buğday içeren bütün gıdalardan uzak durmalısınız.
Glüten ve buğday içeren her türlü gıdayı hayatınızdan çıkarmanız gerekmektedir.
1. Tahıl ürünlerinin %75'i buğday içerdiğinden dolayı hepsinden uzak durmalısınız.
2. Süt, et, sebze ve meyve gibi gıdaları rahatlıkla tüketebilirsiniz.
3. Buğdaysız ürünlerin hemen hemen hepsi yüksek yağ oranı, düşük lif seviyesi ve düşük vitamin-mineral içeriğinde olduğundan dolayı uzun vadede bazı hastalıkları oluşabilir. Bu nedenle doktor gözetiminde olmanız gerekmektedir.
4. Marketten aldığınız gıdaların kesinlikle etiketlerini okumayı alışkanlık haline getirmelisiniz.
5. Demir, folat, kalsiyum, magnezyum, selenyum, çinko, niasin, tiamin, A vitamini ve D vitamini bakımından yetersiz beslenmeye maruz kalınacağı için bağışıklık sisteminde herhangi bir sorun olmaması adına bir uzman kontrolünde olmaya kesinlikle dikkat etmelisiniz.
6. Eğer bebeğinizde buğday alerjisi var ise sadece anne sütü ile beslemelisiniz. Bu nedenle annenin de asla buğday içeren bir gıda tüketmemesi gerekmektedir.
7. Buğday alerjisi çocuklarda daha fazla görülür ve hayat boyu süren bir sorun değildir. Genellikle 3-5 yaşından sonra atlatılmaktadır. Erişkinlerde çok sık görülen bir rahatsızlık değildir.