Moustiers-Sainte-Marie'de odadan içeri girdiğim anda gözüme çarpan 'monogram' benim kalbimi almıştı. Monogram, bir veya daha fazla harfin ya da başka yazı birimlerinin tek bir simge oluşturmak için üst üste veya yan yana birleştirildiği bir nakış. Monogramlar genellikle bir şahsın ya da bir markanın baş harflerini veya kısaltmasını birleştirerek farklı formlardan oluşturuluyor. Markaya veya kişiye sofistikasyon, duruş, köklü ayrıştırma ve imza ile bir ayrıcalık katıyor.
Antik Yunan Anahtar Kalıbı
Monogram kullanımının geçmişi Antik Yunan'a kadar dayanıyor. Antik Yunan döneminde kullanılan sikkelerin üzerlerine şehrin ilk veya ilk iki harfi oyuluyordu. Daha sonraları ise, şehrin baş harflerinin yerini hükümdarların isimleri almış. Orta Çağ dönemlerinde tüccarlar, zanaatkarlar, ressamlar ve yayıncılar da yaptıkları işlere imzalarını atmak ve tanıtımını yapmak için monogram kullanmaya başlamışlar. Sonralarda gömleklerin üzerine monogram işlemesi, Britanya'da Viktorya Dönemi'nde başlamış. İngiliz terziler manşet üzerine monogram işlemeyi seçerken; İtalyanlar ve Türkler kaburganın sol kısmını tercih etmişler. İngiliz Düşesi Kate Middleton, asil kanın rengi maviyi sıkça stiliyle özleştirdiği monogram işlemesini mavi slipper'larında kullanıyor.
Sarah Jessica Parker, Olivia Palermo ve Cara Delevingne en çok kıyafetlerinde ve evlerinde monogram kullanan isimler arasında yer alıyor. Reese Witherspoon bir röpörtajında, "Hayatımda eğer nefes almayan bir şey varsa onun monogramı vardır" demiş. Hatta anneannesi ve dedesinin anısına yarattığı Draper James dijital alışveriş sitesi için monogram tasarlatmış. Taylor Swift de yatak çarşaflarında mutlaka kendi monogram'ını kullanıyormuş. Ünlü iç mimar Nate Berkus, tasarladığı bir evin tuvalet kağıtlarında monogram gördüğünü bile söylemiş.
Kimberly Schlegel Whitman'in yeni kitabı "Monograms For The Home" kitabını almak için sabırsızlanıyorum. Monogram dünyasını ve zengin tarihini harika anlatıyor. Dünyanın ünlü "etiquette" adabı muaşeret kurallarını yazan uzmanların da harika söylemlerini, müthiş fotoğraflar ile birleştirmiş. Fransızların ünlü bir deyişi vardır: "Noblesse oblige - Asalet bunu gerektirir-." Yaşam sanatını ve adabı muaşeret kurallarını belirleyen etiketler, 1960'lı yıllarda ülkemizde verilen derslerde de veriliyormuş. Monogramın özellikle evlerde nasıl kullanıldığı anlatılırmış. Büyük modaevleri kendi monogramlarının dışında, kişiye özel ürünlerin üzerine müşteri işlemeleriyle ayrıcalık yaratıyorlar.
İlki başlatan Louis Vuitton olsa gerek. 1837 yılında, 16 yaşında Paris'e ayak bastığında, Monsieur Maréchal'ın atölyesinde çalışmaya başlıyor ve aklına kısa bir süre içinde önce kutu sonra da bavul yapma fikri geliyor. Sonrasında ise 1859 yılında Asnières deki kendi atölyesinde kişiye özel monogramlı seyahat aksesuarlarını üretiyor. Louis Vuitton'u Goyard, Longchamps, Gucci, Loewe, Dior ve Burberry de takip ediyor.
Birkaç hafta önce sevdiğim Türk markası İpekyol, dünyanın ikinci büyük monogram tasarımcısı ile çalışarak kendi monogramını yarattı. En yakın zamanda da kişiye özel tasarım yapacaklarını ümit ediyorum.