Petek KIRBOĞA - petek.kirboga@alem.com.tr / Fotoğraf: Tamer YILMAZ- Murat DÜRÜM
Melih Mertel ve Gizem Atik Tuncay’ın başrollerini paylaştıkları Don Kişot Balesi bale severleri bekliyor. Romanı ile ünlü Don Kişot’un bale versiyonu da izlenmeye değer. Bu ünlü romanı size biraz hatırlatmak isterim. Orta Çağ şövalye hikayelerine saplantı derecesinde meraklı olan Don Kişot, gezgin bir şövalye olmaya karar verince yaveri Sancho Panza ile birlikte şehre doğru yola çıkar. Don Kişot’un hayalinde aşkını kazanmak istediği Dulcinea yer almaktadır. Bu eğlenceli romana balede can veren baş dansçılar Melih Mertel ve Gizem Atık Tuncay oldu. Uyuyan Güzel Balesi’nde performansları ile bizi hayran bırakan ikili ile Don Kişot’u konuştuk.
GİZEM ATİK TUNCAY
Oynadığınız rolü anlatır mısınız?
Eserin başrol karakterlerinden biri olan’Kitri’yi canlandırıyorum. Kitri, eserdeki diğer başrol karakteri Basilio’ya aşık bir genç kız. Sevilla’da geçen eserde İspanyol ruhu hakim doğal olarak Kitri de o karakterde cilveli, tatlı sert, neşeli bir ispanyol kızı. Hikayeye gelirsek Kitri’nin babası Lorenzo, kızının Basilio olan ilişkisine karşıdır çünkü onun zengin Gamache ile evlenmesini istemektedir. Yani birbirini seven iki gencin hikayesi diyebiliriz. Don Kişot’un Kitri’nin babasını ikna etme sayesinde mutlu sonla biten bir bale.
Balenin kostümler kimin tasarımı? Nasıl kostümler göreceğiz?
Kostümlerin tasarımı Gizem Betil’e ait. İşin o kısmında da inanılmaz bir emek var. Aylar süren yaratım aşaması ve terzi atölyesindeki geceli gündüzlü yoğun çalışmalar söz konusu. İspanyol etekleri gibi kat kat fırfırlı elbiseler, yelpazeler, saçlarda aksesuar olarak çiçekler ve canlı renkler hakim kostümlerimizde. Müzikleriyle, dansıyla, dekoruyla, kostümüyle çok canlı ve enerjik bir baleyle buluşuyor İstanbul seyircisi.
Çalışma süreci sizin için nasıl geçti?
Klasik bale repertuarındaki her eserde olduğu gibi, Don Kişot balesinin çalışmaları, hazırlık aşaması bir hayli zorlu ama aynı zamanda çok keyifli geçti. Başkoreografımız Ayşem Sunal Savaşkurt bu baleyi yeni sezonda sahneleyeceğini söylediğinde çok heyecanlandım çünkü en sevdiğim balelerden biri Don Kişot. Bir buçuk aya yakın süren bir süreçten bahsediyoruz. Repetitörlerimiz eşliğinde saatler süren, detay detay tekniğinden, karakter yaratımına kadar her şeyin işlendiği bir yaratım süreci geçirdik. Don Kişot özellikle başrol dansçıları için hem teknik hem de oyunculuk anlamında en zor ve en fazla efor gerektiren balelerden biri. Repetitörlerimiz Ayfer Zeren, Selim Borak, Tülay Yalçınkaya, Farit Gilfanou ve Burcu Sürmeli ile beraber onların teknik, artistik bilgi ve tecrübeleri sayesinde verimli ve keyifli çalışmalar gerçekleştirdik. Kitri rolü için birebir Ayfer Zeren ile çalıştım. Kendisi İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin eski priması ve sonrasında da kurumumuzda yıllarca başkoreograflık görevi üstlendi. Konservatuvar öğrencisiyken AKM sahnesinde büyülenerek izlediğim Ayfer Zeren’le çalışmak, onun tecrübe ve bilgilerinden faydalanabilmek büyük şans. Geçen sezon Uyuyan Güzel Balesi’nde de beraber dans ettiğim partnerim Melih Mertel’le bu eserde yeniden buluşmuş olmak çok güzel. O da yeteneği, tecrübesi, çalışma ve disipliniyle bana her zamanki gibi çok yardımcı ve destek oldu bu eserde. .Hiç bir şey tek başına olmuyor. Arkasında çok yoğun bir çalışma ve ekip işi var.
MELİH MERTEL
Don Kişot Balesi’nin konusunu paylaşır mısınız?
Don Kişot Balesi’nin konusu İspanya’nın Sevilla kentinin meydanında geçiyor. Don Kişot zayıf yaşlı bir yapıya sahip, kendisini Orta Çağ şövalye hikayelerine kaptırmış ve kendisini son şövalye olarak görüyor. Romantik düşler içinde yaşayan Don Kişot, Orta Çağ şövalyelerinin serüvenlerini anlatan öyküler okuyor ve okuduklarından da etkileniyor. Giderek saplantı haline gelen şövalye ruhu, Don Kişot’u maceralara iter… Macera aramak adına yolara düşen Don Kişot’un yolu Sevilla’da bir meydanda genç sevgililer Kitri ve Basil ile kesişir. Birbirlerine delice aşık olan bu çifti, Kitri’nin babası meyhaneci Lorenzo engeller; kızını yaşlı asilzade Gamaj ile evlendirmek istemektedir… Genç sevgililer, Don Kişot’un yardımları sayesinde evlenirler ve mutlu sonla biter.
Nasıl bir çalışma dönemi geçirdiniz?
Çalışma dönemim çok yoğun bir şekilde geçti, hem fiziksel olsun hem de mental olarak çok sıkı çalıştım, bu süreç aşamasında bazı günler provalarım kötü de geçebiliyordu. Bu anlarda bile provaları verimli şekilde bitirebilmek ve günü kaybetmemek için devamlı olarak kendimi motive etmem gerekiyordu. Yaklaşık iki ay gibi bir zaman diliminde çıkardık bu eseri. Her güne sabahları bale dersiyle başlayıp ardından akşam saatlerine kadar provalar aldım sonrasında spor salonuna gidip daha fazla fiziksel güçlendirme egzersizleriyle geçti bu dönem.
Röportajın tamamı bu hafta ALEM'de...