Galata 528 Hair Studio’dan saç tasarımcısı Mert Pekgüzel, "Yazın saç bakımı nasıl olmalı? sorusuna yanıt veriyor.
29 Haziran 2020 Pazartesi 13:29 | Son Güncellenme:
5 dakika okunma süresi
2020 yazının saç trendleri?
Doğal dokuda saçlar. Modern ıslak görünümlü ve minimal toplu saç modelleri de bu yaz gündemde.
Uzun saç mı, kısa saç mı?
İnce telli, yağlanmaya veya volüm kaybı yaşamaya müsait saç yapıları için kısa saç. Saçın dokusu azaldıkça hacmi artar. Kalın telli, kabarmaya müsait saç yapıları için ise uzun saç tercih edilmeli. Saçın dokusu arttıkça hacmi azalır.
Yazın yıpranmış saçlar için çözüm önerileri?
Saçın pH seviyesini dengelemek adına protein, karbonhidrat ve lipit değeri yüksek gıda takviyeleri alınmalı. Bununla birlikte onarıcı ve besleyici saç bakım maskeleri kullanılmalı ve kırılmış saç tutamları düzenli olarak kestirilmeli. Saçlarınızı tararken, onları ufak tutamlara ayırıp uçlarından başlayarak diplerine doğru taramalısınız. Tercih edilen fırça ve tarağın uçları top şeklinde olmamalı Saçlara şekil verirken ise yüksek ısılı saç şekillendirici cihazlarından uzak durun.
Evde saç bakımı için önerebileceğiniz doğal bir maske tarifi?
Zeytinyağı, bal ve limon. Zeytinyağını ılık kıvama gelene kadar ısıtın. İçine yarım limon suyu ilave edin ve ortalama iki tatlı kaşığı bal ekleyerek karıştırın. Karışımı, ıslak saçlarınızın boy ve uçlarına sürün. Minimum 15 dakika bekleyip durulayın. Durularken maden suyu veya sirke ile saçlarınızı arındırmanızı tavsiye ederim. Maden suyu, mineral bakımından saç pulcuklarına köprü görevi görür. Sirke ise saç bağlarını kuvvetlendirir ve parlak görünmesini sağlar. Bununla birlikte limon tuzu, kopmak üzere olan saç tutamlarını güçlendirir.
İnce telli saçlar için bakım rutini nasıl olmalı?
İnce telli saçlar, yağlanmaya müsait saç yapıları olduğu için yaz mevsiminde gün aşırı yıkanmalı. Saç diplerine bir kez şampuan uygulanmalı, saç uçlarına çok az nemlendirici maske kullanılmalıdır.
Boyalı saçlar için bakım rutini?
Saçlar, ilk boyandığında şampuan kullanılmadan arındırılmalı. Boya işlemi gerçekleştirildikten sonra saç pulcukları açık kaldığından ötürü, boya pigmentleri birkaç ton akıp renk kalitesinin daha düşük gözükmesine sebep oluyor. Daha sonrasında renk koruyucu, nemlendirici saç maskeleri tercih edebilirsiniz. Böylece kaliteli renk pigmentleri ve sağlıklı saçlara kavuşursunuz.
Saç detoksu nasıl yapılır?
Doğal bitki özleri ile elde edilen saç detoks markalarını öneririm. Katkısız, arındırıcı şampuan uygulanmalı. İlk şampuanlama bir dakika, ikinci şampuanlama iki dakika bekletilmeli ve suyla iyice durulanmalı. Islak olmayan nemli saçlar, taranmadan keratin maddesi dipten üç santim aşağıda başlayarak; üç bölümde dip, boy ve saç uçlarına sürülerek taranır. Streç film yardımı ile hava almayacak şekilde sarılır ve vücut baş ısısı ile ısınması sağlanır. 30 dakika sonra iyice durulanıp saça yüklenen keratin maddesi bakım maskesi ile saç pulcuklarına hapsedilir. Ardından iyice durulanıp kurutulur.
Havuz ve deniz sonrası saçlara ne yapmalı?
Havuz ve denizde saçların örgülü veya toplu olarak kullanılmasını öneririm. Saçlarınızda kalan, durulanmayan nem bakımları ve besleyici saç sütleri kullanabilirsiniz.
Haftada en fazla kaç kere saçlarımızı yıkamalıyız?
Şebeke hattımızdan akan suyun pH ve klor derecesi saç yıkama rutinini doğrudan etkiler. Gün aşırı yıkanmasını tavsiye ederim. Ancak yağlanma problemi veya aşırı kuruluk gösteren saç yapısına sahip kişiler için esnek davranılabilir.