Sevgili Prenses Nisreen El Hashemite ve sanatçı arkadaşım Nilgün Yerli’nin davetiyle çıkmış olduğum New York seyahatinde, yollarımızın ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz ile kesişeceği kimin aklına gelirdi ki... Mesleğim gereği koku duyum epeyce gelişmiş olmalı ki, kendisi ile görüşeceğimizin de kokusunu alıp kendisine ulaştım. Programında Glen Close, Hugh Jackman, Jennifer Aniston, T.m Mc Graw’dan tutun Jennifer Lopez’e, Cameron Diaz, Jennifer Hudson ve Charlie Sheen’e kadar bir çok ünlüyü konuk ettiği stüdyosunda Dr. Mehmet Öz ile buluştum. Konuyu daha fazla uzatmıyorum. Herkese keyifli okumalar...
Bir kalp cerrahı olarak birçok insanın kalbine manen ve fiziken dokunmuş bir insansınız. Aşka inanır mısınız? Sizce aşk nedir? ‘‘Tüm kalbimle’’ derken insan tam olarak sizce neyi kasteder?
İnsanoğlunun deneyimlediği en güçlü duygu, aşktır ve bu güçlü duygu direk kalp organını etkiler. Uzun yıllar evli kalan eşlerden birisi vefat ettiğinde, hayatta kalan eşin kalbi üzüntüden zayıf düşebilir. Kalp en şairane organımızdır. Kalp yazılımımızda, onun fiziksel fonksiyonunun ötesinde, çok daha derin bir vicdan yatar. Kalp organımız henüz anne karnında 6 haftalık olduğumuzdan itibaren, bizim iç metronomumuz olarak faaliyet gösterir ve kalbimiz bizi tüm yaşantımız boyunca dürüst tutar.
Tanrının yarattığı kalp organına dokunmak nasıl bir his? İşinizde aşkın yansımasını görüyor musunuz? Yaptığınız işi sanat olarak tanımlayabilir miyiz?
Kalp göğüs kafesinde kıvrılmış bir piton yılanı görünümündedir ve bu görüntü herhangi bir cerrahı ilk başta bir nebze de olsa tedirgin eder. Bize birden saldıracakmış veya birden çalışmasını durduracakmış gibi korkarız. Ama tecrübe ile öğrendiğimiz odur ki, kalp aslında tatlı sözlerle ikna olabilen ve güçlü olması için cesaretlendirilen kırılgan, hassas bir organımızdır.
Hayatınızın en mutlu ve en üzgün hissettiğiniz anı hangisiydi? Sizi neler neşelendirir ve neler üzer?
Hayatımın en mutlu günü, 30 yıl önce Lisa ile evlendiğim gündü. Bu aynı zamanda hayatımın en akıllıca kararını verdiğim gündü de. Benim en üzüntülü anım ise, minicik bilgi eksikliği sebebiyle kendisini kalp rahatsızlığından koruyamayan bir hastanın yaşamını yitirdiği an. Bu yüzden kendi televizyon şovumu yapmaya ve kitaplar yazmaya başladım. İnsanların hayatlarını kurtarabilecek bilgi eksikliklerini bir nebze de olsa tamamlayabilmek için.
Bir günlük programınızı bizimle paylaşır mısınız? Kaçta uyanırsınız ve gününüze nasıl devam edersiniz?
06:00 uyanma, yoga, duş, 07:00 prodüksiyon ekibiyle toplantı, stüdyoda veya hastalarla hastanede kahvaltıda yabanmersini ve yağ oranı %2 yoğurt, 08:30 prova, 09:00 makyaj, 10:00 ilk şovun bant çekimi, 12:00 öğlen yemeği; balık, sebze, tatlı yok, 13:30 metinler ve radyo üzerinden dublaj, 14:30 öğlen uykusu, 15:00 akşamüstü şovu, 17:00 bir sonraki güne ait metinlerin gözden geçirilmesi, 19:00 aile ile akşam yemeği, 20:00 çocuklarla kitap okuma veya oyun oynama, 22:30 uyku.
Yeni projeleriniz neler? Biraz da onlardan bahseder misiniz?
Tabii ki... Şu anda devam eden şovumuz içerisinde beni çok heyecanlandıran birçok yenilik var. Bir tanesi Day-Off Diet, yani Diyetsiz Diyet günü. Tamamen bilimsel bir altyapısı olan ve çok işe yarayan bir diyet. Adı üstünde işte. Haftanın 6 günü boyunca benim oluşturduğum basit bir beslenme programına göre besleniyor ve ardından bir gün rejimi es geçiyorsunuz. Günü de kendiniz belirliyorsunuz. Fikir, beyninizi yeniden eğitmek. Kendinizi çok uzun süre birçok sevdiğiniz lezzetten mahrum etmekten ve hedeflediğiniz ideal günü beklemektense, haftada bir gün ‘‘O kurabiyeyi’’ veya ‘‘O patates cipsini’’ yemeye kendinize izin veriyorsunuz. Çok yemeyerek ve çok çalışarak geçen bütün bir haftanın bitiminde, off gününüzde her zaman yemenizin çok iyi olmayabileceği favori yiyeceklerinizin tadını çıkarıyorsunuz. www.doctoroz.com sitesinden bu diyet programı ile ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz ve yaşam stilinize uyum sağlayacak bir şekilde kilo vermeye başlayabilirsiniz. Beni heyecanlandıran bir diğer konu ise, benim gıda gerçekliği diye adlandırdığım konu. Yemeğinizi pişirirken içine koyduklarınızı inceliyorum. Yemeğin içeriğinden, yemeğin nasıl hazırlandığına, nasıl piştiğine ve servis edildiğine kadar tüm detaylarını irdeliyorum... Kendimizi barbekü yapımından barbeküden çıkan dumana, donmuş yoğurtlardan, fabrika üretim bandından damağımıza ulaşan probiyotiklerin faydalarına kadar her şeyi en ince ayrıntısıyla gıda ile ilgili konuları araştırmaya adıyoruz.
Sabah saatlerinde kalp ve damarların daha hassas olduğu, örneğin yataktan ani kalkışların bile kalp damarlarını zorladığı belirtiliyor, bu konuda ne söylersiniz?
Kan hücreleriniz duruş pozisyonunuza göre değişmese de çok ani kalkışlarda, kan basıncınızda bir düşme deneyimleyebilirsiniz. Çok minik bir baş dönmesi de normaldir. Ancak ayağa kalktığınızda, kendinizi hasta ve bayılacak gibi hissediyorsanız, bu durum daha büyük bir sağlık probleminin habercisi olabilir ve mutlaka doktora gözükmenizde bir fayda var.
Güne en güzel başlama şekli için ne tavsiye edersiniz? Gevşemek ve pozitif duygularla dolmak için özel egzersizleriniz var mı, siz hangi egzersizleri yaparsınız?
Ben her sabah yoga yapıyorum. Yoga, stresten arınmak ve güne pozitif bir zihinle başlamak için çok iyi bir yöntem. Kan basıncını düşürüp ve nabzı dengelemesi de yoganın bir başka büyük artısı. Yogada benim favorim, güneşe selam duruşu. Bütün vücuda streching yaptırıyor ve bütün vücudu güçlendiriyor. Şayet yoga yapmıyorsanız günlük sabah rutininizin içine 15 dakika da olsa bir yoga seansı dahil etmenizi tavsiye ederim. Kendinizi çok daha odaklanmış hissedecek ve bir süre sonra vücudunuzdaki değişimi siz de fark edeceksiniz. Web sitemde birçok güzel yoga duruşu bulabilirsiniz.
Dr. Mehmet ÖZ, Gleen Close
Kalp damarlarını besleyen başlıca gıdalar neler?
Size iyi haber: Diyet programınızda basit bir iki değişiklikle kalp dostu sağlıklı gıdaları da rahatlıkla tüketebilirsiniz. Günlük tüketeceğiniz 2 tatlı kaşığı zeytinyağı kötü kolestrolünüzü düşürürken, iyi kolestrolünüzü de negatif olarak etkilemez. Aynı zamanda 1 tatlı kaşığı kanola yağı da vücudun kötü kolestrol emilimini engeller. Yemeklerinizi tuz ile tatlandırmaktansa, yemeklerinize sarımsak eklemeyi deneyebilirsiniz. Bir çay kaşığı sarımsak tozu veya bir diş taze sarımsak, kan basıncınızda kolestrol oluşumunu engeller ve böylelikle atardamarlar da esnekliğini plak oluşumundan arınmış bir biçimde korur. Çikolata isteğinizi gidermek için ise... Falvonoid maddesini içeren kakao, kan basıncınızı düşürüp, kanınızı sulandırarak kan hücrelerinizi rahatlatır. Günde 30 gram – 60 gram aralığında tüketeceğiniz en az % 70 kakao içerikli bitter çikolata ile kakaonun tüm faydalarından yararlanabilirsiniz.
Kalp dostu yiyecekleri listelemek gerekirse:
• Pancar
• Elma: Yeni bir çalışma günde bir elma yemenin kolesterolü düşürüp kan şekerini dengelediği için kalp krizi ve felç riskini azalttığını göstermiş.
• Semizotu
• Yağlı Balık: alabalık, somon, halibut (Kalkana benzer yassı balık)
• Kuruyemişler: Fındık, ceviz, şamfıstığı
• Zeytinyağı, kanola yağı
• Greyfurt
• Nar
• Sarımsak
• Avokado
• %70 ve üzeri kakao içeren bitter çikolata
• Yulaf kepeği, granola
• Kuru baklagiller
• Kırmızı biber
• Kırmızı pancar
• Turp
• Kahve
Ayrıca kalbe giden yol mideden geçer; doğru beslenin, kalbiniz genç kalsın. İşte birkaç ipucu:
Kötü yağlardan uzak durun, zeytinyağına yönelin
• Zenginleştirilmiş besinler tüketin
• Balığa yönelin
• Tam tahıllıları tercih edin
• Meyve ve sebze
• Yağsız proteini tercih edin
• Taze kuruyemiş tüketin
• Buharda, fırında ya da ızgarada pişirin
Kışın kilo alma riski daha fazla, öğün aralarında yenilen atıştırmalıklar da kiloya dönüşüyor; sizce açlığı yatıştırmak için en uygun gıdalar hangileri?
Kışın bu tür gıdalara ulaşmak ve vücudunuza aldığınız sağlıksız yiyeceklerin kaydını tutmamak çok daha kolay. Ancak bu tür atıştırmalıklar üzerimize ekleniyor. Size neyin iyi geleceğine emin olarak yediklerinize dikkat etmenizi öneririm. Benim favori atıştırmalığım yoğurt. Şahsen yüksek protein içerdiği ve lezzeti harika olduğu için mayalı yoğurt tercih ediyorum. Aroma katkılılarından ziyade şeker ilavesi olmayan yoğurtları tüketmeye özen gösterin. Şayet canınız tatlı bir şey istiyorsa taze meyve veya bir tatlı kaşığı bal ekleyerek yoğurdunuzu tüketin. Tüketebileceğiniz bir başka harika atıştırmalık ise, badem. Çünkü kuruyemişler yüksek protein ve lif içerir, açlığınızı gidererek sizi uzun süre tok tutar. Şanslıyım ki bir Türk olarak suda ıslatılmış badem yiyerek büyüdüm. Hala da bademi bu şekilde yerim. Hem daha lezzetli, hem de daha tatlı oluyor.
Sadece vücudun bakımına yönelmek, dış görünüşe özen göstermek yaşama sevincimiz için yeterli mi? Ruhu doyurmak için sizce ne yapmalı?
Dış görünümümüz için endişe etmek tabii ki çok normal, ancak gerçek sağlık içten gelir. Hayatlarını en iyi şekilde yaşamaları, yani hem beden sağlıklarını, hem de ruh sağlıklarını güzel bir şekilde beslemeleri için çevremdeki herkesi cesaretlendiriyorum. Sağlık, hem fiziksel, hem de zihinsel sağlığımızı doğru gıdaları tüketerek ve doğru egzersizleri yaparak korumak anlamına geliyor. Yapmaktan keyif aldıklarımıza, örneğin aile bireylerimizle, arkadaşlarımızla yemeğe çıkmamıza, bir konsere gitmemize vakit ayırabiliyor olmamız da gerekiyor. Her gece iyi bir uyku uyumalı, her gün bir kaç dakikanızı da sakin kalmak ve stresten arınmak için meditasyon veya yogaya da ayırmalısınız. Ruhunuzu iyi beslediğiniz takdirde, en iyi görünümünüze sahip olacağınız konusunda da hiç şüpheniz olmasın. İşte en iyi kısmı da bu!
Röportaj: Duygu BEŞBIÇAK