Ankara’nın kültür sanat merkezi haline gelen Gökyay Vakfı Satranç Müzesi dünyaca ünlü müzisyenleri sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. “5 Çayı Dinletileri” etkinliğinin bu ayki konuğu ünlü keman yorumcusu Prof. Dr. Orhan Ahıskal oldu. “1826’dan Günümüze Türkiye’de Batı Kökenli Müzik Tarihi” keman resitali ile Başkentli sanatseverlere müzik ziyafeti yaşatan Prof. Ahıskal, dinleyicilerini 190 yıllık tarih yolculuğuna çıkardı. Guinness tescilli “Dünyanın En Büyük Satranç Koleksiyonu”na sahip olan iş adamı Akın Gökyay’ın 562 özel satranç takımının yer aldığı Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, bu kez dünyaca ünlü keman virtüözü Prof. Dr. Orhan Ahıskal’ın kemanından çıkan notalara ev sahipliği yaptı.
Müze geçtiğimiz aylarda ünlü piyanist Ayşe Ediz, caz müzizyeni piyanist Janusz Szprot ve Saksafonist Lech Szprot’u ağırlamıştı. Bu kez başkentli sanatseverleri Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi müzik tarihinin farklı yönleriyle tanıştırdı. “Olağanüstü bir müzisyen, birinci sınıf bir solist” gibi cümlelerle anılan Prof. Dr. Orhan Ahıskal, dinleti öncesinde “1826’dan Günümüze Türkiye’de Batı Kökenli Müzik Tarihi” konulu sunumu ile Türkiye tarihinin müzik serüvenini anlattı.
Prof. Ahıskal, Osmanlı Dönemi’nde padişahların müziğe olan ilgisini, tarihte iz bırakmış önemli isimlerin müzik etkileşimlerini, Müzika-i Hümâyûn’un kuruluşunu, Sultan Abdülmecid’in opera merakından padişah marşlarına kadar uzanan hikayeleri dinleyicilerle paylaştı. Cumhuriyet Dönemi’nde müzik anlayışına da değinen Ahıskal, Mustafa Kemal Atatürk’ün müziğe verdiği değeri ve devlet konservatuarlarının kuruluşları hakkında bilgi verdi.