PINAR ÇİMEN’DEN, TUVALDEKİ SELÇUKLU KERVANSARAYLARI

Vehbi Koç Vakfı eski Sanat Yönetmeni, ressam Pınar Çimen’in ‘‘1150’’ isimli kişisel sergisi Nişart Maçka Galeri’de sanatseverlerle buluştu. Bugün ve geçmiş arasında görsel bir köprü kurmak isteyen sanatçı, Selçuklu kervansaraylarını tablolarına yansıtıyor; Çimen, kervansarayların varlığına farkındalık yaratmak istediğini belirtiyor.

16 Aralık 2015 Çarşamba 14:40 | Son Güncellenme:
3 dakika okunma süresi

Vehbi Koç Vakfı’nın eski Sanat Yönetmeni, ressam Pınar Çimen’in  kervansarayları konu alan ‘1150’’ isimli kişisel sergisi  Nişart Maçka Galeri’de sanatseverlerle buluştu.  Bugün ve geçmiş arasında görsel bir köprü kurmak isteyen Pınar Çimen,  Anadolu’daki Selçuklu kervansaraylarını tablolarına yansıtıyor;  Çimen, resimleriyle, geçmişi vurgulamak ve kervansarayların varlığına farkındalık yaratmak istediğini belirtiyor. Sanatçı,  30 eserden oluşan “1150” isimli sergisinin uzun sanat yaşamındaki önemli köşe taşlarını yansıttığını ifade ediyor. Pınar Çimen, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Mesut tarafından inşa edilen ve Anadolu’daki en eski kervansaray olan Alayhan’ın yapım tarihi “1150’yi sergisinin adı olarak tercih etmiş.

 

Kervansaraylara olan ilgisi,  Çimen’i bu tarihi yapılar arasında bir gezintiye çıkarmış. Çimen,  İpek Yolu üzerinde Selçuklu kervansaraylarını tek tek  gezerek tarihsel ve kültürel araştırmalar yapmış ve  İpek Yolu üzerinde yer alan 110 kervansarayı gezmiş, mimari yapıları, dokuları, renkleri orasında yolculuk yapmış ve  bazıları hala kullanılan, bazıları da sadece kapısı kalmış bu kervansarayları kendine özgü fırçasıyla, tuvallerine aktarmış. Artık tuvallerde de yaşayan kervansaraylar Nişart Galeri Maçka’da ilgiyle karşılandı.  Sanatçı; ‘‘Gerçekçi mimari anlayışı, modern sanat düzenlemesi içinde anlatımı seçtim. Bugün ve geçmiş arasında bir anlamda görsel bir köprü kurmak amacı ile nesne ve zaman bulgusunu kullandım. Kapılar geleceği, kubbe formları geçmişi anlatırken kervansaraylar kimliklerini kaybetmeden sisli perdeler arkasında varlıklarını sürdürdüler. Soğuk sıcak renkler, açık koyu lekeler geçmiş ve şimdiki zaman arasındaki farklılıklara göndermeler yaparken, çizgiler geçmişteki mimari formları şimdiki yaşama sıkı sıkı sarılmasına sebep olan bağların da simgesi olmaktadır.

 

Kaderine terk edilmiş unutulmuş yok olmaya yüz tutmuş eskimiş solmuş kervansaraylar canlı renklerle dile gelir. Morlar fısıltı olur kırmızılar çığlık…’’ diye düşüncelerini ifade ediyor.  Vehbi Koç Vakfı’nda Sanat Yönetmenliği yaparken yüzlerce sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren Çimen, sanat çalışmalarına 1997 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mezunlar Derneği’nde başladı.  Çimen,  2004 yılında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. 2008 yılında Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesinde yüksek lisansını tamamladı. Profesyonel kariyerinde ulusal ve uluslararası projelerde ve sergilerde yer aldı. Kendi atölyesinde yetişkinlere ve çocuklara sanat eğitimleri verdi.

EN ÇOK OKUNANLAR

Bu Sezon Mutlaka Gitmeniz Gereken Etkinlikler

Bu Sezon Mutlaka Gitmeniz Gereken Etkinlikler

30 dakika okunma süresi
Hollywood Yıldızlarının Gençlik Işıltısının Kaynağı

Hollywood Yıldızlarının Gençlik Işıltısının Kaynağı

1 dakika okunma süresi
19 ŞUBAT 2025

19 ŞUBAT 2025

1 dakika okunma süresi
Sessiz Moda Felsefesi: Sabato De Sarno

Sessiz Moda Felsefesi: Sabato De Sarno

8 dakika okunma süresi
Loft Art'ta "Yaşam, Şarkısını Söyler" Sergisi

Loft Art'ta "Yaşam, Şarkısını Söyler" Sergisi

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

AVRUPA TURNESİ'NDEN ÖNCE ZORLU PSM'DE

AVRUPA TURNESİ'NDEN ÖNCE ZORLU PSM'DE

VAN GOGH’UN “AYÇİÇEKLERİ” CANLI YAYINDA FACEBOOK’TA

VAN GOGH’UN “AYÇİÇEKLERİ” CANLI YAYINDA FACEBOOK’TA

OĞULCAN KUŞTAN NEW YORKTA İLK SERGİ

OĞULCAN KUŞTAN NEW YORKTA İLK SERGİ

TAKASHI MURAKAMI CHICAGO'DA

TAKASHI MURAKAMI CHICAGO'DA

31. DOWNLOADS SANAT SERGİSİ AVUSTRALYADA GERÇEKLEŞİYOR

31. DOWNLOADS SANAT SERGİSİ AVUSTRALYADA GERÇEKLEŞİYOR

HEYKEL SANATININ USTALARINA SAYGI

HEYKEL SANATININ USTALARINA SAYGI

PENCERE BİR KEZ DAHA SEYİRCİ KARŞISINDA

PENCERE BİR KEZ DAHA SEYİRCİ KARŞISINDA

BODRUMDA SERGİ

BODRUMDA SERGİ

10 SANATÇI BİR GALERİDE

10 SANATÇI BİR GALERİDE

KÜLTÜREL TARİHİN İZLERİ BU SERGİDE

KÜLTÜREL TARİHİN İZLERİ BU SERGİDE

CHRISTIE’S’DE POSTER MÜZAYEDESİ

CHRISTIE’S’DE POSTER MÜZAYEDESİ

CONTEMPORARY ISTANBUL 2017 BAŞLIYOR

CONTEMPORARY ISTANBUL 2017 BAŞLIYOR