Yeteneğini ortaya çıkarmak isteyen genç modacılar için Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nın önemi büyük. Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı ve tasarımcı Mehtap Elaidi, “Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması 23 yıldır yapılıyor. Finalistler arasında, yarışmanın ilk birincisi olan Bahar Korçan gibi sektöre önemli değerler katmış isimler yer alıyor.” diyor. Mehtap Elaidi’ye Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması hakkında herşeyi sorduk.
Bu yıl 23’üncüsü düzenlenen Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’na katılmak için neler yapmak gerekiyor?
Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’na başvuru yapabilmek için bazı şartlarımız bulunuyor. Bunlar; 30 yaşından gün almamış olmak, en az lise mezunu olmak, Türk moda çevresinde tanınan bir isim veya marka olmayıp, adına kayıtlı ticari firması, markası olmamak ve ticari sponsoru bulunmamak, İHKİB’in daha önce düzenlendiği Genç Moda Tasarımcıları Yarışmalarında ilk üç dereceye girmemiş olmak ve İHKİB çalışanlarının ve jüri üyelerinin yakınları ile çalıştığı kurumlardan herhangi bir kişinin yarışmaya katılmaması. Bu kriterlere uygun olan kişiler yarışma sunum dosyalarını posta veya kargo ile duyurularda belirtilen adrese teslim ediyorlar. Sunum dosyalarında tüm katılımcıların başvuru formları ve koleksiyon sunum dosyaları eksiksiz olarak yer almalıdır. Koleksiyon sunum dosyasında; 6 tam görünümden oluşan koleksiyon sunumu, kullanılacak kumaş örnekleri, tamamlayıcı aksesuarlar, gelecek planlarını detaylandıran bir yazı, fotoğraflı kısa özgeçmiş, öğrenci belgesi veya diploma fotokopisine ek olarak tasarım yaklaşımlarını destekleyen fotoğraf, kısa film ya da yazılı metin www.itkib.org.tr sitesinden temin edilerek doldurulup imzalanacak başvuru formu ve katılım beyanı yer almalıdır.
23 yıldır pek çok çok isim, Türk moda sektörüne girmeden önce ilk adımı Koza Genç Moda Tasarımcıları yarışması ile attı. Bugüne kadar hangi isimler dereceye girdi?
Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması 23 yıldır yapılıyor. Finalistler arasında, yarışmanın ilk birincisi olan Bahar Korçan gibi sektöre önemli değerler katmış isimler yer alıyor. Yıllar içerisinde Koza yarışmasında dereceye giren ve ilk koleksiyon heyecanlarını yaşayan Hakan Yıldırım, Özgür Masur ve Zeynep Tosun gibi isimler yer alıyor. Şuan her biri alanında başarılı birer tasarımcı.
Bu yıl dereceye giren isimleri ne gibi ödüller bekliyor?
Bu yıl, Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nda birincilik hakkını kazanan finaliste Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle belirlenecek kontenjan dahilinde yurtdışında 1 yıl moda eğitimi verilecek. Yarışmada dereceye giren ilk 3 finaliste; 1 yıl İngilizce dil eğitiminin yanı sıra Moda Tasarımcıları Derneği’ne üyelik hakkı tanınacak. Final gecesinde yer alan tüm finalistlere de; İstanbul Moda Akademisi’nde İleri düzey Moda Tasarımı ve Yönetimi Diploma programına ücretsiz katılım ve sektörle ilgili uluslararası bir moda fuarını ziyaret imkânına sahip olacak. Ayrıca yarışmanın birincisine 20.000 TL, ikincisine 15.000 TL ve üçüncüsüne 10.000 TL para ödülü verilecek.
Genç Moda Tasarımcılarını hangi kriterlere göre değerlendiriyorsunuz?
Yarışmacıların yaratıcılık düzeyi yani tasarımlarının özgün olması ve yeni fikirler içermesi; tasarımların uygulanabilirliği ve giyilebilirliği; kumaş ve aksesuar gibi malzeme seçimlerindeki yaratıcılıkları ve malzeme ile tasarımın uyumu değerlendirme kriterlerinden.
Sizce bir koleksiyonun olmazsa olmazları neler? En önemli kriter nedir?
Bir koleksiyonun olmazsa olmazı; özgünlüğün tasarım gücüyle birleşip fonksiyonelliği yaratacak parçalardan meydana gelmesidir. Bunun haricinde her koleksiyonun, kendi içinde bütünlenebilmesi açısından da belli bir denkleme sahip olması gerekir. Hedeflediğiniz kadın ya da erkeği mümkün olduğunca 360 derece sarmalayacak bir yapı kurulmalı. Ayrıca, renk ve doku birlikteliğinin de siluetlerle işbirliği yapacak şekilde kurgulanması koleksiyonun duruşunu kuvvetlendirecek bir unsurdur.
Moda sektörüne girecek gençler için önerileriniz nelerdir?
Öncelikle bu tip yarışmaları mutlaka değerlendirmeliler diye düşünüyorum çünkü bu sayede direk moda sektörünün içine giriyor ana oyunculara kendinizi tanıtıyorsunuz ki bu çok değerli bence. Ayrıca finale kalmaları durumunda şu anda kendilerini kanıtlamış moda tasarımcılarından bire bir mentorluk alıyor birlikte çalışıyorlar. Mentorlar arasında ben de yer alıyorum. Ayrıca; Gamze Saraçoğlu, Hakan Yıldırım, Simay Bülbül, Gül Ağış, Nihan Peker, Zeynep Tosun, Nejla Güvenç, Tuğba Ergin ve Belma Özdemir gibi isimler de yer alıyor. Daha sonrasında ise ben önce birinin yanında bir süre çalışarak işin detayları ve aritmetiğini öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü sektör çok geniş ve çeşitli kırılımları var, neresinde olmak istedikleri ile ilgili daha isabetli karar verebilirler.