Türk müzecilik tarihinde ve resim sanatında önemli izler bırakmış olan Osman Hamdi Bey’in “Yeşil Cami Önü” isimli görkemli tablosu 14 Mayıs 2016 tarihinde Antik A.Ş. müzayede evinde satışa sunulacak. Osmanlı mimarisinin süslemelerini ve ince işçiliğindeki detaylarını 16 insan figürü ile tuvalde betimleyen Türk resminin öncü ressamlarından Osman Hamdi Bey, eski Osmanlı günlük yaşamının ruhunu etkileyici bir kompozisyonla günümüze taşıyor. Tuval üzerine yağlıboya olan “Yeşil Cami Önü”, 185 x 100 cm ebatları ile “Kaplumbağa Terbiyecisi’ adlı tablosundan sonra, bilinen en büyük Osman Hamdi Bey eserlerinden biri. Sanat tarihçileri, müze direktörleri ve sanat uzmanları tarafından “başyapıt” olarak nitelendirilen muhteşem tablo, 10 milyon lira açılış fiyatı ile satışa sunuluyor.
Osman Hamdi Bey’in Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şahane’yi, bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ni kurduğu yıl olan 1882’de tamamladığı eser, eski Türkçe imzalı. Müzayedede ayrıca Türk resim sanatının usta sanatçılarından Halil Paşa, Hoca Ali Rıza, Halife Abdülmecid, İbrahim Çallı, Naci Kalmukoğlu, Şevket Dağ, Hikmet Onat ve Feyhaman Duran’a ait birbirinden değerli tablolar sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Osmanlı ailelerine ait tuğralı gümüşler, Beykoz camları, tombaklar ve hat sanatının önemli örneklerini satışa sunulacak. Müzayedede ayrıca 18. yüzyılda Avrupa’da yaygınlaşan Türk hayranlığının yansıtıldığı sanat eserleri için özel bir bölüm ayrılmış. “Turquerie” başlıklı bölümde Osmanlı kıyafetli figürlerin yer aldığı porselenler, tepsiler, tablolar ve 19. yüzyıl sanat eserleri yer alıyor.
İlk dönem “Galle” imzalı vazolar da koleksiyoncuları heyecanlandıracak nitelikte. Turgay Artam’ın yöneteceği 291. müzayededeki eserler, 14 Mayıs 2016 tarihine kadar Antik Palace’da görülebilir.