“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

Başrollerinde Timothée Chalamet ve Zendaya'yı izlediğimiz, yönetmeni Denis Villeneuve'ün başyapıtı olarak kabul edilen “Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” filmini tüm detaylarıyla inceledik.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
1 Mart 2024 Cuma 20:29 | Son Güncellenme:
17 dakika okunma süresi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

İlk filmi 2021 yılında yayınlandığında beri heyecanla beklenen "Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2", ülkemizde vizyona girdi. Kimi eleştirmenlere göre son yılların en iyi filmi, kimilerine göre ise şimdiye kadarki en iyi bilim kurgu filmi olan "Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2"yi tüm detayları ile inceledik.


"Dune" Hikayesi Ne Hakkında?

Frank Herbert'ın bilim kurgu roman serisinin ilk kitabından uyarlanan "Dune: Part One (Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 1)" filmi, soylu bir aile olan Atreides'in, imparator tarafından galaksinin en önemli kaynağı 'baharatın' çıkarıldığı çöl gezegeni Arrakis'in koruyuculuğunu yapma amacıyla görevlendirilmesini ve bu değerli gezegen üzerindeki hak iddialarıyla büyüyen politik bir bilim kurgu hikayesini anlatıyor. İlk filmi, bu entrikalar arasında kalıp hem evinden hem de ailesinden olan Paul Atreides'in gözünden izliyoruz. İkinci film olan "Dune: Part Two (Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2)" ise hikayenin kaldığı yerden devam ediyor.


"Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2" Filminin Konusu Nedir?

Ailesini yok eden komploculara karşı başlattığı intikam savaşında Chani ve Fremen'lerle birleşen Paul Atreides'in yolculuğunu anlatan ikinci film "Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2"de Paul, hayatının aşkıyla, bilinen evrenin kaderi arasında bir seçim yapma durumunda kalırken, yalnızca kendisinin öngörebileceği korkunç bir geleceği engellemeye çalışıyor.


"Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2" Hikayesi Nasıl İlerliyor?

Filmin yönetmeni Denis Villeneuve, ilk filmde ağırlıklı olarak evreni tanıttığı ve ön hazırlığını yaptığı, Paul Atreides'in seçilmiş kişiye dönüşme hikayesini tüm aksiyonuyla bu filmde anlatıyor. "Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 1"de Paul'u, içine girdiği yeni dünyaya alışmaya çalışırken izlemiştik, filmin sonunda istemeden de olsa maceraya atılarak annesi ile birlikte yurtsuz kalmıştı.

İkinci filmde ise artık maceranın içinde; yeni bulduğu yuvasına alışmaya, Fremenler ile kendisine yeni bir aile kurmaya çalışırken, babasının intikamını planlayarak imparatoru yenmeyi arzuluyor. Artık başına kontrolü dışında bir takım olaylar gelen bir Paul ile değil, kontrolü ele alıp aksiyona geçen bir Paul'u izliyoruz. Ve tabii ne kadar reddetse de Fremenler'in beklediği mesihe yani kurtarıcıya dönüşme yolculuğunu da. İlk filmdeki gibi "Dune 2"de de senaryoda Denis Villeneuve ile birlikte Jon Spaihts'in imzası var. İkili, bu kadar karmaşık bir hikayeyi ve bu kadar çok yeni karakteri, izleyici yormadan ve kafamızı karıştırmadan aktarmayı başarıyor.


"Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2" Filminde Tasarım:

"Star Wars", "Blade Runner", "Star Trek", "Mad Max", "The Matrix" gibi pek çok ikonik bilim kurgu hikayesine ilham olan "Dune", haliyle oldukça geniş bir külliyata sahip. Bu nedenle eski uyarlamalarında oldukça kaotik bir evren izliyoruz. Uzun yıllardır yeniden çekilmeye cesaret edilememesinin bir nedeni de bu.

Denis Villeneuve'ün yönetmenliğindeki 2021 yapımı "Dune" ve 2024 yapımı "Dune 2"de ise epik olsa da çok daha minimal bir stil görüyoruz. Monokromik renkler, oldukça detaylı ama abartısız görünen kostümler, görkemli ama karmaşa yaratarak gözü yormayan set tasarımı... Tüm bu seçimler, "Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2" filminin karmaşık dünyasını takip etmemizi kolaylaştıran ve yine de kendine hayran bırakmayı başaran tercihler.


"Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2" Savaş Sahneleri:

Filmdeki görsel bütünlüğe dair bir örnek vermemiz gerekirse; imparatorluk askerleri ile Fremen'lerin birebir mücadeleye girdiği sondaki büyük savaş sahnesinde aslında hiçbir tarafın kıyafetinin (üniforması da diyebiliriz) bir diğerinden çok net bir şekilde ayrılmadığını görüyoruz. Tabii ki iki tarafın da kostümleri bambaşka ama insanlar uzaktan görünüyor, güneş ışığı tersten vuruyor, renkler de benzer, tek ve nötr tonlarda olunca kimin kim olduğunu anlamak mümkün olmayabilirdi. Ancak Fremen'lerin o kadar kendine has bir dövüş stili ve kıvraklıkları var ki savaş halindeki yüzlerce insandan kimin kim olduğunu, çok uzaktan bile hemen anlayabiliyoruz. Filmde figürasyon kullanımı ve koreografilerin, kendini mükemmel bir şekilde gösterdiği bu gibi pek çok harika sahne örneği görebiliyoruz.


"Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2" Filminde Sinematografi:

Greig Fraser'ın başarılı görüntü yönetmenliği, ilk filmin ardından ikinci filmde de performansını kaybetmeden hatta daha da artırarak karşımıza çıkıyor. Hemen hiçbir kadrajda öncelik, kolay bir çekim elde etmek değil; amaç, hikayeye hizmet etmek. Film boyunca bunun bir başyapıt olduğunu hissettiren pek çok harika kare görüyoruz. Bunun bir örneğine yazının sonunda yer verdim ancak spoiler uyarısı yapmak isterim.


"Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2" Filminde Oyunculuklar:

İlk filmdeki yıldız oyuncu kadrosunun bir kısmı, -Oscar Isaac'in canlandırdığı (Paul'un babası) Duke Leto Atreides'in de başına geldiği gibi- karakterlerin ölmesi nedeniyle ikinci filmde yer almıyor. Ancak "Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2"nin oyuncu kadrosu, çok daha fazla sayıda ünlü isimle daha da büyüyor.


"Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2" Filminde Timothée Chalamet:

Timothée Chalamet, Paul Atreides rolü ile yine oldukça başarılı bir performans sergiliyor. Chalamet, ilk yapımdan beri ilerleyen hikaye süresince Paul'un karakter gelişimini oldukça başarılı yansıtıyor. Bu karakter gelişimi aslında organik olarak ilerlese de birkaç ay gibi kısa bir sürede; genç ve kendini beğenmiş bir soyludan, kocaman bir travma ile hayata sıfırdan başlamak zorunda kalan bir gence ve oradan da tüm evrenin kaderini belirleyecek bir mesihe dönüşüyor. Haliyle bu dev değişimler, karakter gelişiminin biraz fazla agresif bir ivmeyle gerçekleştiğini hissettiriyor. Bu hikayesel acelecilik, biraz ortalama bir oyunculukla çok kolay bir şekilde sallantıya düşebilirdi. Ancak Timothée Chalamet, güçlü bir performans ile hikayeyi taşımayı başarıyor.


"Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2" Filminde Zendaya:

Paul Atreides'in Fremenli büyük aşkı Chani rolünde bir kez daha Zendaya'yı izliyoruz. Üstelik ilk filmde çok az gördüğümüz Zendaya'nın, bu filmde oyunculuğunu göstermek için bolca fırsatı olmuş ve fırsatları çok yerinde değerlendirdiğini söyleyebiliriz. Öfkeyi de kini de endişeyi de ihanete uğramışlığı da tüm duyguları, Zendaya'nın yalnızca mimiklerinden alabiliyoruz. Birkaç sahnede bu mimiklerin biraz fazla çocuksulaştığını düşünsem de aslında hem Paul hem de Chani, yaşadıkları ortamın şartlarıyla fazla erken olgunlaşmak zorunda kalsalar da oldukça gençler. Bu nedenle Zendaya'yı da takdir etmeden geçemedim.


"Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2" Filminde Javier Bardem:

Zendaya gibi ilk filmde az sahnesi olup, "Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2"de filmi taşıyan isimlerden bir diğeri de Stilgar rolündeki Javier Bardem. Stilgar rolünü o kadar kendini adayarak yorumluyor ki hiç gülmemiz gerekmeyen bir filmde, hem senaryo hem de görevi layıkıyla yerine getiren Javier Bardem sayesinde birkaç sahnede gülebiliyoruz. Filmin ağırlığını biraz olsun hafifleterek bize nefes aldırdığı için Bardem'in kalbimizi kazandığını kesinlikle söyleyebiliriz.


"Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2" Filminde Rebecca Ferguson:

Paul Atreides'in annesi Lady Jessica Atreides rolü için geri dönen Rebecca Ferguson, Meryem Ana ile mitik bir cadı figürü arasında karmaşık bir karakteri canlandırıyor. Üstelik batılı değil de oldukça doğulu cadı motifleri barındıran bir karakter. Jessica'nın motivasyonu, bu motivasyonlarını takip etme biçimi, kararlılığı ve ürkütücülüğü çok net ve tüm bunlar, Rebecca Ferguson'ın karizmatik oyunculuğu ile birleşince Lady Jessica Atreides'e hayran kalmamak ve içten içe ondan korkmamak mümkün değil.


"Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2" Filmi Oyuncuları:

Genel olarak yıldız oyuncu kadrosundaki herkes, rolünün hakkını veriyor. Prenses Irulan Corrino rolündeki Florence Pugh, Feyd-Rautha Harkonnen rolündeki Austin Butler, Glossu Rabban Harkonnen rolündeki Dave Bautista, Gurney Halleck rolündeki Josh Brolin, Anne Mohiam rolündeki Charlotte Rampling, Baron Vladimir Harkonnen rolündeki Stellan Skarsgard, imparator rolündeki Christopher Walken ve Lady Margot Fenring rolündeki Léa Seydoux'nun her biri, kimseden rol çalmadan ama kesinlikle iz bırakan performanslar sergilemeyi başarıyor.


"Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2" Filminde İz Bırakan Sahneler:

"Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2" filminde oyunculuklar ve sinematografi, birçok anlam ve detayı sözlere gerek duymadan aktarmayı başarıyor. Örneğin; Paul'un hikayesi ve mesihe dönüşüm yolculuğu boyunca filmde sık sık karşımıza çıkan geçmiş-şimdi-gelecek üçgeni, filmin sonunda tam anlamıyla bir üçgen olarak karşımıza çıkıyor. Geçmişte yaşadığı trajediye sıkışmamaya ve geçmişten gelen efsanelerin esiri olmamaya çalışan, ayrıca geçmişin köklü imparatorluğuna savaş açan Paul; şimdiki zamanda yolunu bulmaya, intikamını almaya, seçilmiş kişi olmayı reddetmeye çalışırken; gelecek ile ilgili söylenceleri ve gördüğü imgeleri anlamlandırmaya ve yeri geldiğinde de kabul edip, geleceği ile barışmaya çalışıyor.

Filmin sonunda mesihe dönüşmeyi başaran Paul'un son başarısı da imparatoru yenmek oluyor ve herkes, önünde diz çöküyor, üç kişi hariç: aşkı Chani, annesi Lady Jessica ve ona evlilik sözü veren Prenses Irulan. Bu üç kadın, uzaktan baktığımızda odada diz çökmeyerek, Paul'u ortalarında bırakan bir üçgen oluşturuyor. Temsil ettikleri şey ise geçmiş-şimdi-gelecek üçgeninin ta kendisi. Ancak önemli olan; hangi kadının, geçmişi, hangisinin şimdiyi ve hangisinin geleceği temsil ettiği, hikaye üçüncü filmde ilerledikçe hangisini temsil edeceği ve bu temsiliyetlerin, Paul'un karakterinde nasıl bir etkisi olacağı.


"Dune: Part One" Film İncelemesi

Timothee Chalamet'nin En İyi Filmleri

Zendaya'nın En İyi Dizi ve Filmleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler