Mayanın tarihi on bin yıl öncesi insanların tarım ile uğraşması ile başlamış. Maya ile ilgili belgeler ilk kez Antik Mısır zamanında keşfedilmiş. Maya tek hücreli canlılardan olan şeker mantarı kültürünün saflaştırılması ile elde ediliyor. Maya, su ve un ile birleştiğinde karbondioksit ürettiği için kabarıyor. Doğada bir mikroorganizma olan maya metabolik özelliklerinden dolayı, diğer mikroorganizmalardan farklı olduğu için gıda üretiminde kullanılıyor. Tabii ki güzellik ve cilt bakım rutinlerine de dahil ediliyor. Maya, içeriğindeki protein, çeşitli vitaminler ve minerallerden dolayı sağlıklı bir besin kaynağı.
Peki bu güçlü besin maddesini cilt güzelliğimizde nasıl kullanırız? Yaş aldıkça azalan kolajen etkisinden dolayı oluşan cilt sarkmaları, yaş ve çevresel faktörlerden dolayı zamanla oluşan ve aslında hiç istemediğimiz kırışıklıklarımıza iyi gelecek, cildimizi iyileştirecek, hücrelerimizi yenileyecek bir maske ile başlayalım. Maya canlı bir hücre olduğu için yüzümüze sürdüğümüz andan itibaren kan dolaşımımız harekete geçecek. Cildinizde hücre yenilenmesi maskeyi yaptığınız andan itibaren başlayacak.
Malzemeler:
Hazırlanışı: Bir kase içerisinde bir paket yaş mayayı tahta kaşık yardımı ile iyice ezin. Ilık olan sütü ekleyerek yavaş yavaş kremsi bir kıvam alana kadar iyice karıştırın. Ilık süt kullanmamızın sebebi mikroorganizma olan mayanın harekete geçmesini sağlamak. Karışımı, temiz cilde mimik yapmadan boyun bölgemiz de dahil olmak üzere sürüyoruz. Çok hafif kurumaya başladıktan sonra ikinci katı sürüp aynı şekilde mimik hareketi yapmadan bekliyoruz. Sürme anından itibaren yüzünüzde karıncalanmalar hissedeceksiniz, bu his mayanın çalıştığını ve kan dolaşımının aktif olduğunu anlamını taşıyor. Maske iyice kuruyup çatladıktan sonra yüzümüzü yıkamıyoruz; ılık su ile ıslatılmış bir havlu yardımı ile yüzümüze kompres yaparak temizliyoruz. Cildimizi temizledikten sonra hafif hafif buz ile cildimize masaj yapıyoruz. Düzenli kullanımda yüzünüzün toparlandığını, elastikiyet kazandığını ve daha parlak göründüğünü fark edeceksiniz. Etkili sonuç almak için haftada 2 kez uygulayabilirsiniz.
Mayanın sadece hamur işlerinde kullanılmadığını; çiğ yenilebileceğini ve içilebileceğini de biliyor muydunuz?
1 tatlı kaşığı mayayı ılık süte veya meyve suyuna katarak içebilir veya bir tatlı kaşığı yaş mayayı yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz.
Öncellikle hazmı kolaylaştırıcı özelliği bağırsak problemi yaşayanlara tam destek sağlar. Sindirim sisteminizi ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Özellikle sporcular ve hamileler güçlü bir destekleyicidir. Sivilce problemi yaşayanlar bir tatlı kaşığı mayayı her sabah suyla ezerek bol su ile tüketebilir. Yediğimiz yemeklerin yağ oranından dolayı karaciğerimiz yediklerimizi yararlı hale getirmek için çok fazla çalışmak zorunda kalır. Tam bir ağır işçi olan karaciğer yardıma ihtiyaç duyar. Maya bu etapta tam bir toksin atıcı olarak karaciğere yardımcı olur.
Malzemeler:
Hazırlanışı: Salatalık ve yoğurdu robotta iyice karışana kadar karıştırıp diğer malzemeleri de içine ekleyin. Temiz cildinize boyun ve dekolte bölgeniz de dahil olmak üzere yine yatar pozisyonda sürüp 20 dakika bekleyin ve ılık su ile durulayın. Haftada bir kez yapacağınız bu maske ile parlak ve nemli bir cilde sahip olabilirsiniz.
Malzemeler:
Hazırlanışı: Yumurtayı beyazlayıncaya kadar iyice çırptıktan sonra yaş mayayı ve E vitaminini bir iğne yardımı ile delmek suretiyle karışıma ekleyin. Bir yumuşak makyaj fırçası yardımıyla göz çevreniz hariç karışımı yüzünüze sürün. 15 dakika yüzünüzde kurumasını bekleyin ve nemli bir havlu veya tülbent yardımı ile yüzünüzü arındırın. Daha sonra ılık su ve sabun ile yüzünüzü yıkayın. Maskeyi haftada iki kez uygulayabilirsiniz. Cildinizin ne kadar nemlendiğini ilk kullanımdan sonra bile fark edebilirsiniz.