Vücuttaki serotonin normal düzeylerde olduğunda daha mutlu, daha sakin, daha odaklı, daha az endişeli, duygusal olarak daha kararlı hissedilir. Serotoninin düşük seviyeleri ise depresyon ve diğer duygudurum bozuklukları ile ilişkilendirilmiştir. Değişen ruh halleri, hücrenin ya çok fazla ya da yeterli serotonin almamasından kaynaklanabilir. Kişi, ‘serotonin açlığını’ (Duygusal açlık da diyebiliriz) gidermek için serotonin düzeyini kısa süreli yükselten şeker ve un ağırlıklı gıdalara yönelir. Ardından ise hızlı bir şeker düşüşü gelir ve kişi devamlı bu tür yiyecekler yemek ister. Halbuki bunun yerine yapılması gereken; ‘serotonin yükseltici’ yani triptofan aminoasidi’nden zengin gıdaları beslenme düzenine yeterli miktarda katmaktır. Böylece, unlu ve şekerli gıdaların kısa vadeli iyi hissettirmeleri yerine, daha uzun vadeli ve kalıcı bir iyilik hali sağlanmış olur.
Duygusal Yemeyi Kesecek (Serotonin Yükseltici) 5 Yiyecek
1.Yumurta
Serotonin içeren besinler arasında yumurta birinci sırada gelmektedir. Son araştırmalara göre yumurtadaki protein, triptofan’ın kan plazma düzeylerini önemli ölçüde artırabilir.
2. Ananas
Serotonin içeren besinlerin başında ananas vardır. Ananas, gram başına 17 mikrogram serotonin içerir.
3. Hindi
Hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları triptofan bakımından zengindir. 100 gram tavuk veya hindi göğsünün yaklaşık 350 ila 390 miligram triptofan sağladığı bulunmuştur.
4. Yağlı Tohumlar
Yağlı tohumlar triptofan alımını destekleyecek uygun besinlerdir. Aynı zamanda yağ ve kalori içeriği yüksek olduğu için tüketirken porsiyon kontrolüne de dikkat edilmelidir.
5. Süt ve Ürünleri
Süt ürünleri, et ve balıklara göre porsiyon başına daha az triptofan içeriyor olsa da, serotonin seviyesini artırmak ve korumak için seçenek olabilecek besinlerdir.
Serotonin Kaynağı Sütlü Smoothie
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1/4 orta boy elma
¼ muz
1 dilim ananas
2 yemek kaşığı yoğurt
5 adet çiğ fındık
1 çay kaşığı keten tohumu
1/4 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı:
Tüm malzemeleri blender’da püre haline gelene kadar karıştırdıktan sonra soğuk olarak servis edin.
Serotonin Yükseltici Patlıcanlı Hindi
Malzemeler:
Yarım kg patlıcan
Yarım kg küçük doğranmış hindi eti
1 adet kuru soğan
2-3 adet yeşil biber
2 adet kabuğu alınmış, rendelenmiş domates
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
1,5 yemek kaşığı tam buğdayı unu
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar
Yarım yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Patlıcanları közleyin, kabukları çıkarın ve çatalla ezin. Bir tencerede tam buğday ununu yarım yemek kaşığı yağda çevirin. Sütün içine yumurtayı kırıp iyice karıştırın. Bu karışımı tencereye yavaşça karıştıra karıştıra koyun. Koyulaşınca içine patlıcanları ve rendelenmiş kaşarı koyun.
Hindi etlerinin ayrı bir tencerede soğanla birlikte suyunu çektirin. Sonra yeşil biber ve domatesleri ekleyerek iyice pişirin. Etler yumuşayınca tuzunu ve karabiberini koyun. Sıcak olarak çıkardığınız patlıcanlı sosun üzerine sıcak hindi etlerini koyarak servis yapın.
Mutluluk Veren Meyve Kasesi
Malzemeler:
5 adet çilek
1 dilim ananas
1 tatlı kaşığı bal
1/2 su bardağı yoğurt
1/4 su bardağı süt
1/4 çay kaşığı vanilya
1 yemek kaşığı sade yulaf ezmesi
1 tatlı kaşığı kabak çekirdeği
5 çiğ badem
Yapılışı:
Yoğurt, süt, bal ve vanilyayı pürüzsüz olana kadar karıştırın. Sonra içerisine yulafı ilave edin. Ardından üzerine, kabak çekirdeği, badem ve doğranmış meyveleri ekleyin.
Duygusal Açlık Kesen Yumurta Salatası
Malzemeler:
1 paket kültür mantarı
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
Yarım limon
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet yumurta
Nane, pul biber
Yapılışı:
Mantarların sap kısımlarını ayıklayıp yıkayın.
Yıkanmış mantarları, biraz limon suyu eklediğimiz kaynar suda 4-5 dakika kadar haşlayın.
Haşladıktan sonra süzüp ince ince doğrayın..
1 adet yumurtayı haşlayıp dilimleyin.
Yoğurdu geniş bir kapta çırpın.
Sarımsakları dövüp yoğurt ile karıştırın.
Doğradığımız mantarları ve yumurtayı da ekleyip servis tabağına alın.
Üzerine zeytinyağı, nane ve pul biber ekleyip servis edin.
İyi Hissettiren Ferahlatıcı İçecek
Malzemeler:
· 2 halka dilim doğranmış ananas
· 1 çay kaşığı toz zerdeçal
· 1 çay kaşığı küp doğranmış taze zencefil
· 1 çay kaşığı toz tarçın
· ½ sıkılmış yeşil limon
· 1 çay kaşığı bal
· ½ su bardağı su
· 2-3 yaprak taze nane
Yapılışı:
Tüm malzemeler blender’dan geçirilir. Soğuk olarak servis edilir.