Tibetlilerin Budist ayinlerinde meditasyon amaçlı kullandıkları ‘Singing Bowl’, Aborjinler tarafından kullanılan rüzgar enstrümanı olarak da bilinen ‘Didgeridoo’, ilk kullanımının Sümerler'e ait olduğu düşünülen ‘Ney’, Antik Mısır’da sıklıkla kullanılan ‘Arp’ ve daha nicesi.
The Music Lesson by Michael Garnier / Bas-relief of Apollo with Lyre
Antik Yunanlıların müziğin ritimsel armağanını keşfedip, zihinsel işlev bozukluklarını iyileştirmeden uykuya geçişi kolaylaştırmaya kadar hayatlarında aktif olarak kullandıkları biliniyordu.Titreşimlerin, beden ve ruh arasındaki uyumu dengelediklerine inanıyorlardı.19.yüzyılın sonlarına gelindiğinde yapılan araştırmalar sonucu; müziğin kan basıncını düşürebildiği, nabız hızını azaltabildiği, metabolik süreçler üzerinde dengeleyici etkisi olduğuna varılarak ses ve şifa arasındaki ilişki de kanıtlanmış oldu.
Sound Bath Seansı / Meditasyon Odası
Ses banyolarında, odağınızı düşüncelerinizden uzaklaştırmaya yardımcı olmak için farklı frekanslarda tekrarlayan notalar kullanılıyor. Genellikle kristal kaseler, ziller ve gonglarla oluşturulan seslerin, zihni meditatif duruma yönlendirmede oldukça etkili bir rol üstlendiği düşünülüyor. Müziğin şifa dolu etkisine ulaşmak ses banyoları seanslarının yanı sıra meditasyon dersi katılımlarıyla da mümkün. Ama siz kurslara katılacak zamanım yok diyorsanız ya da denerken tek başına olmak isteyenlerdenseniz konu ile ilgili Youtube kanalları eşsiz seçenekler sunuyor. Yoga yaparken, meditasyon saatlerinizde, uykuya geçişten önce, sakinleşmek ve gevşemek istediğiniz anlarda açıp dinleyebilirsiniz. Zihninizi negatif düşüncelerden uzaklaştırmanıza, dengeli bir ruh haline bürünmenize yardımcı olacak müzikleri dinlerken mühim olan, ritimlerin sizi saran etkisine doğru bir şekilde konsantre olmak. Oturduğunuz yerden deneyimleyebileceğiniz ses banyolarından bazıları: